Et samarbejde mellem Technicon og Autofuel har født en automatisk tankfylder, som i øjeblikket testes på tankstationer i Finland.

Technicon PR
24.01.24 DIB Nyheder

Robottankning på vej til Danmark

I den finske vinterkulde kan biler flere steder tankes af robotter styret af kunstig intelligens. Om lidt bliver det også udbredt i Danmark, oplyser de to danske virksomheder bag den tankende cobot.

Forestil dig, at du ikke behøver at stå ud af bilen, når du skal tanke. I stedet kan du i ro og mag lige tjekke dine mails, lægge din makeup eller bruge tiden på at smutte på toilettet.

Måske lyder det lidt science fiction-agtigt, men det er rent faktisk virkelighed.

Qua et samarbejde mellem de to virksomheder Technicon og Autofuel kører der i øjeblikket flere pilotprojekter på tankstationer i Finland med teknikken, som har været installeret siden 2021. Og lige om lidt vil vi også se den udbredt til Danmark.

- Man kan måske godt diskutere, hvor vigtigt det er, at få bilen tanket automatisk, men man skal se det her på den lidt længere bane. Om ikke så mange år kan du bede din e- eller brintbil om selv at køre hen og lade op et sted, hvis du for eksempel ankommer til en lufthavn. Og så er den klar til, at jeg kan kalde på den, når jeg kommer tilbage, fortæller Casper Hansen, adm. direktør i Technicon.

AI kombineret med robotter

Umiddelbart lyder det måske ikke revolutionerende med automatisk tankning i og med, der er tale om en relativt enkel proces, men det er sværere end som så at få til at lykkes.

Systemet består af en robotarm, der kan tanke og lukke tanken igen, når tankningen er afsluttet. Robotten er suppleret med en app, der kan håndtere kundeidentifikation via bilens nummerplade og betaling via kreditkort, der er koblet til nummerpladen. Dermed bliver hele processen håndfri.

- Det lyder måske simpelt, men en robot skal præcist hen til brændstofhåndtaget og kunne skrue proppen af dækslet. Og der er utroligt mange bilmærker, forskellige dæksler og måder en bil kan parkeres på. Derfor er det meget svært at få en stabil proces, forklarer Casper Hansen.

Den udfordring har Technicon løst ved at kombinere sine robotter med kunstig intelligens.

- Kunstig intelligens kan netop håndtere den her varians i optankningssituationen. Og det er et glimrende eksempel på, hvordan vi kan bruge såkaldte cobots til at lette vores hverdag og skabe en bedre verden gennem automatisering. Fleksible robotter er i stand til at udføre et væld af forskellige hverdagsopgaver, og derfor kommer cobots også til at styrke fremtidens servicesamfund, hvor convenience og mobilitet kommer til at spille en endnu større rolle, siger Casper Hansen.

Samarbejdende robot

Cobot er en sammentrækning af "collaborative robot" – på dansk en "samarbejdende robot". Det er en type robot, der er designet til at arbejde sammen med mennesker i en delt arbejdsproces i modsætning til traditionelle industrirobotter, som ofte arbejder isoleret fra mennesker af sikkerhedshensyn.

Cobots er udstyret med sensorer, software og mekaniske begrænsninger for at sikre sikker interaktion med mennesker. De kan stoppe eller bremse deres bevægelser, hvis de registrerer et menneske i nærheden.

Samarbejdet mellem Technicon og Autofuel er blandt de første, hvor cobots opererer i et offentligt miljø, som alle har adgang til når som helst.

- Det er et fantastisk eksempel på potentialet i at kombinere kunstig intelligens og robotter. Kunstig intelligens er omgærdet af meget frygt, men vores frygt for at teknologien vil overtage vores jobs og ødelægge vores børn må ikke forplumre, at vi rent faktisk får anvendt teknologien der, hvor det giver super god mening, Det synes jeg, at det her er et rigtigt godt eksempel på, siger Casper Hansen.

Lavthængende frugter

Han mener, at der er mange lavthængende frugter at plukke ved brugen af kunstig intelligens indenfor robotteknologi.

- AI kan hjælpe os til at skabe en bedre verden og hverdag i form af automatisering, produktivitetsforbedring og kan være med til give os større arbejdsglæde. For eksempel når man pakker paller og webordrer indenfor e-commerce. Du får en helt ny genre af automatisering, som vi ikke tidligere har været i stand til at udføre, fordi det med kunstig intelligens i højere grad er muligt at skabe robuste løsninger, siger Casper Hansen, der kan bryste sig af, at Technicon i fem år i træk er blevet kåret som Børsen gazelle.

Og Casper Hansen forventer, at den tendens vil fortsætte for robotfirmaet.

- Jeg er helt sikker på, at kunstig intelligens vil være med til at generere en vækst. Vi frygter ikke for vores arbejdspladser på grund af kunstig intelligens. Vi frygter for, hvad der vil ske med dem, hvis vi ikke arbejder med kunstig intelligens.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Camilla Ley Valentin

Camilla Ley Valentin

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3270
  • Mobil +45 2764 2760
  • E-mail calv@di.dk

Relateret indhold