18.01.24 DIB Nyheder

DI: Brug for robust forsvarsindustri

En særlig fond til at styrke forsvarsindustrien er rigtigt godt nyt, vurderer DI efter Folketingets første delaftale torsdag aften på i alt 16 mia. kr.

Der er brug for hurtige investeringer i forsvaret i forhold til det nuværende trusselsbillede. Derfor er det godt, at Folketinget nu med den første delaftale begynder at konkretisere løsningerne til at rette op på den kritiske situation.

Det vurderer direktør for DI Forsvar og Sikkerhed, Joachim Finkielman, efter at forsvarsminister Troels Lund Poulsen torsdag aften sammen med forsvarsforligets partier præsenterede resultatet efter den første runde af forhandlinger med Folketingets øvrige partier, som fordeler de første 16 mia. kr. på forbedringer. 

- Vi er særligt glade for, at der i aftalen er fokus på at styrke forsvarsindustrien gennem en fond. Vi har behov for en robust industri, der bedre kan understøtte dansk sikkerhed og forsvar. Den nuværende geopolitiske situation understreger, hvor vigtigt det er at vi nationalt såvel som på europæisk plan har en stærk forsvarsindustri, siger DI-direktøren.

En forsvarsfond skal placeres under Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Et element bliver også offentlig-private partnerskaber.

155 mia. kr. til forsvaret

I juni 2023 vedtog Folketinget at tilføre forsvaret op mod 150 mia. kr. over de næste 10 år. Ved delaftalen torsdag aften blev partierne bag enige om, at løfte den økonomiske ramme med 2,9 mia. kr. i 2028 og 2,0 mia. kr. i 2029, så den samlede økonomiske ramme udgør ca. 155 mia. kr. i forligsperioden.

- Nu tager vi første skridt mod at levere på ambitionen om en historisk opbygning af Forsvaret. Initiativerne i første delaftale skal sammen med implementeringsplanen for genopretning af Forsvarets fundament og en akutpakke til ejendomsområdet sikre, at vi kommer solidt fra start, siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Læs hele delaftalen her

Erhvervsliv klar til at løse opgaver

Joachim Finkielman peger også på vigtigheden af, at Forsvaret bør koncentrere de militære kræfter på at løse militære opgaver.

- Erhvervslivet har meget at byde på, og er klar til at støtte forsvaret i at løse alle de omkringliggende opgaver såsom reparation og vedligeholdelse, drift af bygninger, og meget andet. På den måde kan Forsvaret fokusere kræfterne på at holde Danmark sikkert, siger han.

Desuden ser DI en stor værdi i en tæt dialog mellem erhvervsliv og forsvar, hvor der kan indgås nye partnerskaber, som forbedrer muligheden for at få flere hænder og hoveder.

- Det gælder både, når forsvaret skal udvikle nye uddannelser, men også udforske modeller for at dele og låne hinandens ansatte, så man får de rette kompetencer ind, der hvor det giver mening, siger Joachim Finkielman.

Læs også: Industrien vil bidrage til dansk forsvar og sikkerhed

Joachim Finkielman

Joachim Finkielman

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3673
  • Mobil +45 6187 1540
  • E-mail jofi@di.dk

Relateret indhold