Digitaliseringspolitisk chef Andreas Holbak Espersen opfordrer danske politikere til hurtigst muligt at sætte skub i arbejdet med at udarbejde ebn planb for kvantesikker kryptografi.

17.04.24 DIB Nyheder

EU skal være kvantesikkert territorium

EU-kommissionen opfordrer medlemsstaterne til at fastlægge klare mål, milepæle og tidsfrister for en fælles gennemførelseskøreplan for kvantesikker kryptografi. DI opfordrer danske politikere – og virksomheder - til at følge opfordringen hurtigst muligt.

Der bør være kvantesikker kryptografi i alle offentlige myndigheders systemer i EU. Det mener EU-kommissionen, som i en pressemeddelelse opfordrer alle medlemslandene til at udvikle strategier, der kan medvirke til, at alle landene koordineret overgår til de nye sikringsmetoder.

Ifølge pressemeddelelsen bør strategierne fastlægge klare mål, milepæle og tidsfrister, som sikrer, at den kvantesikre kryptografi er klar inden for tre år.

Det vækker begejstring i Dansk Industri (DI), hvor digitaliseringspolitisk chef Andreas Holbak Espersen opfordrer danske politikere til hurtigst muligt at sætte skub i arbejdet.

- Kvante- og supercomputere, der kan bryde koder, som vi andre knækker mariekiks kan  meget vel være tættere på, end vi går og tror. Vi ved, at et angreb koster samfundet og virksomhederne dyrt, så det er vigtigt, at vi er forberedte. Derfor skal politikerne hurtigst muligt i arbejdstøjet, så vi kan få en national strategi for kvantesikker kryptering i den offentlige sektor og i den kritiske infrastruktur, siger Andreas Holbak Espersen.

Læs også: Kryptolog maner til ro: Vi kan sikre os mod kvantecomputeres kodebrydning

Kodebryderne kommer hurtigt

Ifølge Andreas Holbak Espersen er det på høje tid, at der sættes gang i udviklingen.

- Der bliver postet gigantiske summer i udviklingen af kvanteteknologi i hele verden, og derfor kan gennembruddet for kvantecomputere være meget tæt på. Samtidig ved vi, at det tager lang tid at udvikle it-systemer, der kan sikre os mod den fremtidige kvante-cybertrusel. Det bliver en stor, kompliceret og dyr omstilling. Så jo hurtigere vi kommer i gang, jo bedre, siger Andreas Holbak Espersen.

Han påpeger, at Danmark er langt fremme på kvanteteknologi.

- Det er selvfølgelig en fordel, som vi skal udnytte i omstillingen. Men samtidig er vi et gennemdigitaliseret land, og det øger kompleksiteten i den her sammenhæng. Første skridt er en strategi, og den bidrager vi meget gerne med input til, siger Andreas Holbak Espersen.

Læs også: Ægte tilfældigheder overvinder supercomputere

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Rasmussen

Lars Rasmussen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3079
  • Mobil +45 4016 9454
  • E-mail lara@di.dk

Relateret indhold