DI's adm. direktør  Lars Sandahl Sørensen interviewes i Warszawa ved erhvervsfremstødets start onsdag. H. M. Kongen står i spidsen for fremstødet hvor 59 virksomheder deltager. DI er medarrrangør.

Foto: Lars Bøgeskov
31.01.24 DIB Nyheder

Polens grønne omstilling kan blive et gyldent eventyr

Erhvervsfremstød med H.M. Kongen i spidsen skal åbne døren til grønt investeringseventyr i Polen. Danske virksomheder står virkelig stærkt, siger DI-direktør.

2,6 mia. kr. Så meget køber polske kunder dansk energiteknologi for efter en seksdobling af salget siden 2005. Væksten til trods er der stadig meget at komme efter. For selv om Polen har taget hul på de vedvarende energikilder, udgør kul, olie og gas fortsat omkring 90 procent af energiforsyningen.

Derfor har det polske parlament vedtaget en grøn omstilling, som ventes at kræve investeringer på 200 mia. euro frem mod 2040, viser ny analyse fra DI Energi.

Med den viden i baghovedet deltager i alt 59 danske virksomheder (heraf 44 DI-medlemmer) i et tre dages erhvervsfremstød til Polen med besøg i hovedstaden Warszawa og havnebyen Szczecin, hvor en stribe af arrangementer stiller skarpt på mange grønne indsatsområder.

Accelererer dansk eksport

Erhvervsfremstødet har H.M. Kongen i spidsen, hvilket i høj grad understøtter præsentationen af de danske styrkepositioner.

- Med det royale engagement vil der blive underskrevet aftaler og skabt kontakter på højt niveau. Erhvervsfremstødet lægger kimen til og accelererer dansk eksport til Polen inden for især energieffektivisering, vind, opvarmning, fødevarer og landbrugsudstyr. Alle områder, hvor Polen vil investere kraftigt i de kommende år, og hvor danske virksomheder er virkelig stærke, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, der deltager i fremstødet.  

Vindenergi er i høj grad med i Polens bæredygtige værktøjskasse. Landet har endnu sin første havvindpark til gode, men virksomheder som Ørsted og Vestas er med i planlægningen af den første park, Baltic Power, som skal stå klar i 2026. Målet er at nå en produktion af havvind på 11,9 Gigawatt i 2030 stigende til 18 Gigawatt i 2040. Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) er også med i Polen.

Blåstemplet fremstød

Et andet område er fjernvarme, hvor dansk ekspertise blandt andet bidrager til at koble fjernvarmenettet til de vedvarende energikilder. Derfor deltager Kingspan LOGSTOR også i fremstødet. Virksomheden har været aktive i Polen i mere end 20 år og har omkring 1000 ansatte på fire polske fabrikker, der fremstiller 70 procent af virksomhedens fjernvarmerør.

- Erhvervsfremstødet giver os en god anledning til at give kunder og partnere en særlig oplevelse. Det giver en stor værdi for os, at der er så mange prominente personer med, som blåstempler eventet. Det understreger jo, at Danmark virkelig prioriterer den grønne omstilling og har løsninger, som også Polen kan være interesseret i, fortæller  Chief Commercial Officer, Andrzej Krämer.

Polens mål er blandt andet helt at droppe kul som brændsel i 2050. Det sker både for at bremse CO2-udslippet, men også fordi fyringen med kul giver en dårlig luftkvalitet i byerne. Det giver gode muligheder for fjernvarmebranchen.

- Der sker en spændende energitransformation i Polen, hvor vi dels kan bidrage til at koble fjernvarmen til de nye, grønnere energikilder, dels til at brede fjernvarmen ud til endnu flere husstande, forklarer Andrzej Krämer.

Omkring halvdelen af boligmarkedet i Polen er i dag tilkoblet fjernvarme.  Markedet er derfor i forvejen stort og præget af en stærk konkurrence, hvor Kingspan LOGSTOR er oppe imod tre polske konkurrenter i de offentlige udbud om nye opgaver.

- Erhvervsfremstødet med danske ministre og H.M. Kongen giver derfor ekstra god mening, fordi vi jo også har tæt forbindelse til myndighederne i Polen i vores daglige virke, forklarer Andrzej Krämer.

Biogas og energieffektivitet vejer også tungt i Polens grønne omstilling. Danfoss, Grundfos, Kamstrup og VELUX er også blandt fremstødets deltagere.  

Læs også: Polsk A-kraft kan bane vej for dansk eksportgennembrud

Artikel fortsætter under foto

Der sker en spændende energitransformation i Polen, hvor vi dels kan bidrage til at koble fjernvarmen til de nye, grønnere energikilder, dels til at brede fjernvarmen ud til endnu flere husstande, forklarer Andrzej Krämer, Chief Commercial Officer, Kingspan LOGSTOR

Foto: Foto: Kingspan LOGSTOR

Eksport til Polen i hastig vækst

 Trods væksten til 2,6 mia. kr. i eksport af energiteknologi er det stadig en meget lille del af den samlede eksport til Polen. I et bredere perspektiv er danske virksomheders appetit på polske kunder i hastig vækst. I løbet af de seneste 10 år er eksporten til Polen steget dobbelt så hurtigt, som den danske eksport samlet set. Den rundede 50 mia. kr. i 2022 og ventes at stige yderligere i 2023, viser ny DI-analyse. Det gør Polen til Danmarks 9. største eksportmarked.

Også målt på medarbejdere er forbindelsen tæt. Danske virksomheder således 100.000 ansatte på datterselskaber i Polen. Efter et par år med svag vækst er der igen udsigt til høj vækst i Polens økonomi.

Blandt Danmarks 15 største eksportmarkeder er det kun salget til Singapore, som er vokset hurtigere end eksporten til Polen i perioden fra 2012 til 2022.

Læs også: Kurs mod Polen: 8 Tip fra en insider

DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen ved den officelle åbning af erhvervsfremstødet onsdag formiddag på det nybyggede historiske museum i Warszawa.

Foto: Ejvind Vøgg

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold