Mads Steenberg, adm. direktør for Copenhagen Atomics, drøfter med flere lande lander om muligheden for at testkøre reaktor. I næste uge gælder det Polen.

Foto: Copenhagen Atomics
23.01.24 DIB Nyheder

Polsk A-kraft kan bane vej for dansk eksport-succes

Copenhagen Atomics udvikler ny generation atomkraft-energi, der skal sælges som eksport og leases som en bil. Erhvervsfremstød til Polen kan så frøene til et afgørende gennembrud, håber direktør.

Copenhagen Atomics har trodset årtiers dansk skepsis og beskæftiger i dag over 70 fagfolk og ingeniører i Tårnby med at udvikle atomkraftreaktorer i miniformat, der kan fungerer i en 40 fods container og blandt andet udvinde ny energi af atomaffald fra de klassiske værker. De første prototyper er på plads, og næste skridt bliver en test af potentialet. Det er dog ikke tilladt i Danmark, så derfor ser virksomheden på muligheden for test i andre lande.

Her kommer næste uges danske erhvervsfremstød til Polen ind i billedet, for Polen er det land i Europa, der satser kraftigst på A-kraft for at bremse afhængigheden af fossile energikilder. Seks nye A-kraftværker er på vej, hvor det første skal stå klar i 2033. 

Topledelsen fra Copenhagen Atomics er derfor med i erhvervsfremstødet for at netværke og for at præsentere virksomhedens teknologi og potentiale.

- I 2025 skal vi teste vores reaktor og her vil Polen være en god mulighed. Vi har været i dialog med de polske myndigheder igennem to år og vi har en partner i landet, så vi er i gang. Erhvervsfremstødet vil kunne bidrage til, at vi kommer tættere på den mulighed, siger adm. direktør Mads Steenberg og tilføjer:

- Vi drøfter placeringen af vores test med en række lande, og hvis det lykkedes at få en aftale med Polen inden alt for længe, vil det være et gennembrud for os.

Læs også: Polen i partnerskab med Danmark om ambitiøs energipolitik

Ny generation A-kraft

Copenhagen Atomics meldte sig ind i DI sidste efterår, hvor DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen samtidig gjorde det klart, at potentialet i a-kraft bør undersøges i overvejelserne med at finde alternativer til fossile energikilder. Virksomhedens reaktorer kan ikke sammenlignes med de klassiske A-kraftværker. Reaktorerne er nemlig fyldt med smeltet salt, som i kombination med blandt andet thorium, skaber energi.

Processen foregår i en container, hvor risikoen for spredning ved uheld er begrænset, fordi det sker under naturligt lufttryk, idet den smeltede salt størkner ved nedbrud og spredning i luften dermed undgås.

En væsentligt grund til, at Copenhagen Atomics ser et potentiale i Polen er, at virksomheden kan få energi ud af affaldet fra de klassiske atomreaktorer.

- Det er ikke vores ambition at erstatte nogle af de polske planer for nye A-kraftværker. Vi ser nærmere et stort potentiale i at medvirke til at nedbringe mængden af A-affald, som generes fra disse værker. Vi kan nemlig få energi ud af affaldet med vores teknologi. Det har den ekstra gevinst, at nedbrydningstiden for affaldet kan reduceres fra 100.000 år til 300 år, forklarer Mads Steenberg.

Læs også: Dansk virksomhed jagter atomenergi eventyr

- Det vil have stor betydning, for det styrker lydhørheden, når et erhvervsfremstød er blåstemplet mere formelt af Danmark. Og her er royal deltagelse er klart plus. Mads Steenberg, adm. direktør, Copenhagen Atomics

Som at lease en bil

Finansieringen af reaktorerne er et ekstra element. Copenhagen Atomics sælger ikke reaktorerne. Kunderne skal derimod betale for den energi, som reaktorerne skaber.

- I princippet minder det om vilkårene for at lease en bil. Man betaler et beløb hver måned for den energi, man køber. Og når kontraktperioden er udløbet, tager vi reaktorerne tilbage og genanvender salten og den tunge vand i nye reaktorer. Det er mere en service end et rent salg, fortæller Mads Steenberg.

Netop finansieringen er en af de helt store udfordringer ved klassiske A-kraftværker, hvor investeringerne er enorme for et lands skatteborgere – før energikilden er i funktion.

Fremstødet til Polen understøttes af Danmarks nykronede konge, Frederik 10. – og det er en ekstra fordel.

- Det vil have stor betydning, for det styrker lydhørheden, når et erhvervsfremstød er blåstemplet mere formelt af Danmark. Og her er royal deltagelse er klart plus, siger Mads Steenberg.

38 danske virksomheder deltager i erhvervsfremstødet fra 31. januar til 2. februar.

Læs også: Kongen styrker erhvervsfremstød til Polen

Ny DI-analyse: Sådan eksporterer vi til Polen

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold