Det er bekymrende, at man skal hele vejen til EU General Court med en sag som denne af hele to omgange. Var det sket for en SMV med begrænsede økonomiske ressourcer - og som måske møder EUIPO for første gang - kunne forløbet let være stoppet ved annullationen af beskyttelsen, siger Mie Nancy Grouleff konsulent i DI:

24.01.24 DIB Nyheder

”LEGO-sejr i EU er vigtig for hele erhvervslivet”

Værdien og holdbarheden af designrettigheder er blevet bekræftet i en ny EU-dom om en beskyttet LEGO-klods. Men det er bekymrende for SMV’er, hvor hårdt kampen skulle kæmpes, mener DI.

Siden 2010 har LEGO haft designrettigheden til en klods, som indgår i et byggesæt. Men den rettighed blev i 2019 tilbagekaldt af Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) på begæring af tyske Delta Sport Handelskontor, som laver fysiske produkter af mange forskellige typer.

- Denne sag viser, at LEGO ikke kunne regne med den administrative afgørelse EUIPO kom med i 2019, hvor de annullerede designbeskyttelsen, siger Mie Nancy Grouleff, konsulent i Dansk Industri (DI).

LEGO tog nemlig sagen videre og EUIPO’s administrative afgørelse blev hældt af brættet i 2021 i en afgørelse fra EU General Court (Retten).

- Det var altså godt, at de tog sagen videre til Retten, for det betød, at EUIPO måtte genoverveje sagen og ende med at give LEGO designbeskyttelse. Det er dybt bekymrende af retssikkerhedsmæssige årsager, at EUIPO tog fejl, siger Mie Nancy Grouleff.

Læs også: EU vil tvinge virksomheder til at dele hemmeligheder med konkurrenter

Bekymrende for især SMV’er

Delta Sport Handelskontor var dog ikke tilfredse med afgørelsen og anfægtede den, så parterne måtte igennem hele møllen en gang til ved Retten.

Denne sag er, forventeligt, netop blevet afgjort til LEGO’s fordel.

-Det er bekymrende, at man skal hele vejen til EU General Court med en sag som denne af hele to omgange. Var det sket for en SMV med begrænsede økonomiske ressourcer - og som måske møder EUIPO for første gang - kunne forløbet let være stoppet ved annullationen af beskyttelsen, siger Mie Nancy Grouleff.

Læs også: Populær tilskudsordning tømt på sekunder udløb i 2023

Fakta

Kontakt DI om IP-rettigheder:

DI kan gøre dig klogere på de intellektuelle (IP) rettigheder, såsom designrettigheder, ophavsrettigheder, patentrettigheder, varemærkerettigheder, m.m. Hold også øje med kommende arrangementer om IP rettigheder hos DI.

Se eller gense eksempelvis webinarer om hvordan du beskytter og håndhæver dine ip-rettigheder 

Tag fat i en juridisk rådgiver: Hvis EUIPO trækker deres godkendelse af beskyttelse tilbage, søg juridisk rådgivning.

Søg om økonomisk støtte: SMV Fonden er netop åbnet op igen for nye ansøgninger om bl.a. designrettigheder

Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold