SMV’en Cortex Technology har udviklet nyt udstyr, der kan bortfryse vorter og andre hudforandringer ved brug af lattergas. Det er resultatet fra et MADE Demonstrationsprojekt med Teknologisk Institut (se link i artiklen).

Foto: Cortex
12.01.24 DIB Nyheder

Populær tilskudsordning tømt på sekunder udløb i 2023

Aalborg-virksomheden Cortex er en af de heldige virksomheder, der har søgt og opnået tilskud til at søge patent på deres idé. Ordningen udløb i 2023, selvom midlerne er blevet udtømt på sekunder, hver gang det har været muligt at søge dem. DI opfordrer Folketinget til at forlænge ordningen.

En voucher, der giver økonomisk tilskud til at søge patent, er blevet revet væk af danske virksomheder.

Ifølge en pressemeddelelse fra Patent & Varemærkestyrelsen udsendt i begyndelsen af december 2023 er der 166 små og mellemstore virksomheder, der har ansøgt om at få del i Erhvervsministeriets patentvoucherordning.

Ordningen gav små og mellemstore virksomheder økonomisk støtte på 75 procent (maks 75.000 kroner) af omkostningerne til et patentansøgningsforløb, og et bredt flertal i Folketinget stod bag den. Fra 2021-2023 blev der afsat 3 millioner kroner årligt til puljen, hvortil Novo Nordisk Fonden bevilligede 5 millioner kr. ekstra i 2023.

Blandt de virksomheder, der har haft gavn af ordningen, er Aalborg-virksomheden Cortex, der laver apparater til hudanalyser.

- For os har det været vigtigt at beskytte alt det, der kan beskyttes. Det kan også øge virksomhedens værdi ved et eventuelt salg, at der er styr på patenterne, siger Christian Buur, der er CEO i Cortex, som i 2021 fik taget patent på en særlig hygiejnisk beskyttelsesanordning af plastik til deres udstyr. I dag har Cortex 16 ansatte og en omsætningsfremgang på 130 procent på et år.

Læs også: SMV fik hjælp til at udvikle nyt udstyr mod hudlidelser 

Ordningen er desværre udløbet

Det er Erhvervshus Nordjylland, der har administreret den landsdækkende ordning, og ifølge direktør Lars Erik Jønsson har der været stor interesse gennem alle de tre år, ordningen har kørt.

Derfor er det ifølge Dansk Industri (DI) også så meget mere ærgerligt, at ordningen er udløbet.

- Ordningen har været rettet mod små og mellemstore virksomheder, og den type virksomheder får desværre ikke i høj nok grad beskyttet deres ideer og produkter. De og Danmark vil have kæmpe økonomisk gavn af en større grad af beskyttelse, siger Mie Nancy Grouleff, konsulent i DI.

Selvom start-up virksomheder med patenter beviseligt har væsentlig økonomisk gavn af dem, viser tal fra Erhvervsministeriets handlingsplan for immaterielle rettigheder, at disse virksomheder halter bagefter de større virksomheder, når det kommer til at søge om patenter.

- Det må være åbenlyst for enhver, at ordningen bør fortsætte, da den er blevet udtømt for midler, på blot få sekunder, hver gang den har været åben for ansøgninger, og Cortex altså har været en heldig kartoffel, da de fik midler. Samtidig viser alle undersøgelser, at patenter fremmer vækst, eksport og investeringer. Derfor opfordrer vi kraftigt til, at ordningen forlænges, udtaler Mie Nancy Grouleff.

Læs også: Dansk styrkeposition udsættes for skarp konkurrence

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold