Danske aktører på biosolutions-området søgte i 2022 om 283 patenter. Til sammenligning søgte kinesiske virksomheder om 622.

Illustration: Lisa Giacobbe
08.01.24 DIB Nyheder

Dansk styrkeposition udsættes for skarp konkurrence

Biosolutions-sektoren er med til at drive den teknologiske udvikling herhjemme, men USA og Kina spurter frem med deres patentansøgninger og udfordrer både Danmark og resten af Europa på området.

Der er en god og en dårlig nyhed.

Vi tager den gode først.

Danmark er – relativt til sin størrelse - ét af de drivende lande i udviklingen af biosolutionssektoren, det vil sige indenfor biologiske klimaløsninger, hvor man bruger naturens egne værktøjer.

Nye tal fra Det europæiske patentkontor (EUIPO), som DI har sammenstillet i en analyse, viser, at danske aktører på biosolutions-området søgte om 283 patenter i 2022. Til sammenligning søgte amerikanske om cirka 2800 patenter på området, mens kinesiske virksomheder søgte om 622.

Dermed er Danmark ét af de drivende lande i udviklingen af biosolutions-sektoren.

- DI Bios seneste analyse viser, at den danske biosolutions-sektor er i storform og er med til at drive innovationen i Danmark. På trods af vores beskedne størrelse ligger Danmark på niveau eller endda over større europæiske lande, når vi måler på hjemtagningen af patenter, siger Mikael Wraae Valsted, chef for DI BIO, der ikke er i tvivl om grunden til den danske succes på området.

- Det skyldes særligt vores stærke økosystem og partnerskaberne mellem universiteter, myndigheder og erhvervslivet, mener han.

USA og Kina overhaler

Men ingen roser uden torne: Nu til den dårlige nyhed.

For selvom om Danmark og andre europæiske lande som Schweiz, Holland, Belgien og Østrig ligger i front, når det gælder biosolutions, så taber Europa terræn til USA og Kina.

For mens antallet af patenter i Danmark har ligget støt på omkring 250 siden 2013, har USA oplevet markant vækst i perioden. Og Kina overhalede allerede Danmark i 2020 og har fortsat væksten i de senere år.

- Når vi graver i tallene, træder en dyster historie frem. Analysen viser at Danmark er ved at tabe kapløbet til lande som USA og Kina, der investerer massivt i biosolutions-sektoren. Disse lande ønsker en større autonomi – altså, at landene kan stå selv og i højere grad producere fremtidens fødevarer og materialer inden for egne grænser i tilfælde af globale kriser, forklarer Mikael Wraae Valsted.

De europæiske patenttal viser, at de andre lande europæiske lande også stagnerer i deres udvikling af patentansøgninger. I Holland er der et direkte fald i antallet af ansøgninger.

Patenttallene dokumenterer, hvorfor det er så vigtigt, at Dansk Industri har været primusmotor på at stifte Den Europæiske Biosolutions-koalition, som har Sofie Carsten Nielsen i spidsen.

Formålet med koalitionen er at skabe opmærksomhed om de utidssvarende rammer for biosolutions i Europa

- Danmark og andre europæiske lande vil aldrig kunne matche de offentlige investeringer, der gøres i sektoren i Kina og USA. Derfor er det helt nødvendigt, at vi får opdateret den europæiske lovgivning, der spænder ben for biosolutions-sektoren, påpeger Mikael Wraae Valsted.

Læs også: Tung EU-proces står i vejen for grønne gennembrud

Læs også: EU-bøvl kan bremse bio-rakets vækst i Europa

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Mikael Wraae Valsted

Mikael Wraae Valsted

Head of Political Advcoacy, development & marketing of Biosoluti

  • Direkte +45 3377 3188
  • Mobil +45 2889 3405
  • E-mail miwv@di.dk

Relateret indhold