Carl Bek-Nielsen og hans bror Martin Bek-Nielsen ejer i dag næsten halvdelen af United Plantations Berhad og står også for daglig ledelse. Carl som CEO og Martin som CCO.

Foto: PR/CPH:DOX
13.03.24 DIB Nyheder

Danskere bag grønt oliemirakel: EU-regler truer millioner af småbønder

EU-regler trækker tæppet væk under millioner af småbønders levevej med strikse krav til palmeolie, mener den danskejede storproducent United Plantation Berhad. De er biografaktuelle med dokumentarfilm om bæredygtig produktion af den uundværlige planteolie.

Danskejede United Plantation Berhad (UP) har en forretningsmodel, der stort set udelukkende er baseret på produktion af kokosnødder og palmeolie. Det sker fra godt 63.000 hektar jord - lidt større end Bornholm – i Malaysia og Indonesien. Godt 13 procent af jorden er naturreservater bestående af jungle.

- Vi har gennem vores forskningscenter lavet lidt af et produktionsmirakel her. Vi producerer 6,3 tons palmeolie på én hektar jord. Det er lige omkring dobbelt så højt som landsgennemsnittet for Malaysia, hvor der samlet set dyrkes palmeolie på 5,8 millioner hektar. Det svarer til 18-19 procent af landarealet, som primært dyrkes af de cirka 600.000 småbønder, siger Carl Bek-Nielsen, CEO og medejer af UP.

Han påpeger, at landet har en vedtaget politik om, at skovarealet ikke må blive mindre, end det er nu, selv om der fortsat er oprindelig jungle på mere end 50 procent af arealet. Han lægger dog ikke skjul på, at etiske overvejelser omkring de naturmæssige og klimamæssige konsekvenser næppe har fyldt meget i fortidens beslutningsprocesser.

Kom med til workshop om virksomheders frivillige biodiversitetsindsats den 8. april 

Naturbevarelse var ikke en ting

Det er en pointe, der også kommer frem i en spritny dokumentar 'Palmeolie i orangutangernes land'. Her følger instruktør Dan Säll det arbejde, UP - i samarbejde med blandt andre biolog Carl Træholt fra København Zoo - gør for at mindske de skadelige effekter af palmeolieproduktionen. Og øge de gavnlige.

Carl Træholt har tidligere arbejdet med biodiversitet i både FN, Danida og Verdensbanken, men i filmen interviewes også hans far, Poul Træholt, som var plantagebestyrer for UP i årene 1955-65.

”Vi havde reserver af jungler, som vi ryddede. Vi fældede træerne og tog de gode ud. Et træ kunne godt tage nogle dage at fælde. Carl er mere på naturbevarelsesstien, end jeg var. Vi skulle bare have noget ud af jorden, og det fik vi sandelig. Man gjorde ikke noget ud af naturbevarelse dengang,” siger Poul Træholt i filmen.

Meget højtydende olie

Fokus på natur er der til gengæld kommet i stor stil siden. Palmeolieindustrien har været under massiv kritik for fældningen af regnskov og stor negativ indflydelse på miljø og natur. Kritik, der i mange tilfælde også har været fulgt af opfordringer om at boykotte palmeolien, som ifølge nye tal fra ”Dansk alliance for ansvarlig Palmeolie” findes i 50 procent af de varer, man finder i et supermarkeds sortiment af alt fra mad til kosmetik.

- Palmeolie har mange gode egenskaber og bruges til utrolig mange forskellige ting. Og selv om der er grundlag for kritik af dele af palmeoliebranchens påvirkning på miljø og natur, så er det bestemt muligt at source palmeolie fra ansvarlige produktionskilder. Det er også værd at huske på, at palmeolie udgør 35 procent af verdens forbrug af vegetabilske olier, mens det kun lægger beslag på 10 procent af det areal, der går til at producere planteolierne. Det er med andre ord en meget højtydende plante, der ikke nemt kan erstattes, siger chefkonsulent Sven Pedersen, DI.

Læs også: Biodiversitet: Sådan hjælper DI dig i gang

Nye regler bliver en udfordring

Sven Pedersen deltager for DI i en paneldebat om palmeolien i forbindelse med filmfestivalen CPH:DOX den 20. marts i Big Bio Nordhavn.

- Det er en interessant film, der sætter spot på nogle af de mange naturtiltag, der bliver gjort hos UP i partnerskab med Copenhagen Zoo. Og på et mere generelt plan er det interessant, fordi EU pr. 30/12 2024 stiller krav om, at virksomheder sikrer sig mod, at deres leverandørkæder bidrager til skovrydning, siger Sven Pedersen.

Han påpeger, at det ifølge de kommende EU-krav ikke er nok at have sourcet fra kilder, der er certificeret skovrydningsfrie, som palmeolie fra UP er det via ordningen RSPO.

Der skal yderligere sporbarhed og dokumentation for lovlig sourcing til for at leve op til direktivet ”EU Deforestation Regulation (EUDR)”.

- Formålet med at stoppe skovrydning i værdikæder ind og ud af EU bakker vi op om i DI. Men den korte implementeringstid og mange ubesvarede spørgsmål fra EU-Kommissionen frustrerer mange af vores medlemmer og sætter samtidig et voldsomt bureaukratisk pres. Ikke mindst på de millioner af småbønder, der risikerer at blive skåret helt ud af værdikæderne til EU, siger Sven Pedersen.

Læs også: Magiske taghaver skal hele syge børn og hjælpe naturen

”EU bliver sat i et rigtig dårligt lys”

DI er dog grundlæggende fortalere for regler, der hjælper med at sætte ensrettede krav til hele det europæiske marked om ansvarlighed i værdikæder. Det samme er Carl Bek-Nielsen, der bakker fuldt op om direktivets intention om at stoppe rydning af regnskov. På UP's vegne er han heller ikke i tvivl om, at de vil kunne leve op til reglerne i EUDR.

- Dét, jeg bestemt ikke er tilhænger af, er, at det skaber et kæmpe problem for småbønder, hvad enten de producerer palmeolie, kakao, kaffe eller gummi. De bliver ekskluderet fra markederne i EU, fordi de ikke har ressourcerne til at leve op til forordningen inden årets udgang. Man river tæppet væk under dem, og det er hverken fair eller rigtigt og sætter EU i et rigtig dårligt lys, siger Carl Bek-Nielsen.

Han mener, at EU bør trække håndbremsen og give tid, så der kan findes løsninger, der også giver de millioner af småbønder, der er afhængige af at kunne producer palmeolie, kaffe, kakao, kokos og andre råvarer, mulighed for at kunne levere til det europæiske marked.

- Hvis man som jeg har prøvet at sejle op ad Arutfloden og se mennesker leve i samfund uden basal infrastruktur, lægehjælp, tandlæge og alle de andre livsvilkår, som vi tager for givet, så er det lettere at forstå, at der skal tages nogen hensyn for at få de mennesker, der levet i denne verden, med på velstandsvognen, siger Carl Bek-Nielsen.

Ti år - så ved man et og andet

Han ved – om nogen – hvad han taler om. I godt ti år har han siddet som formand for ”Roundtable on Sustainable Palm Oil” (RSPO), som er et globalt partnerskab, hvor virksomheder i samarbejde med NGO’er arbejder for udvikling og udbredelse af bæredygtig palmeolie.

- For mig, der har været vant til at hoppe i vandet for at lære at svømme, har det været en hård omgang at skulle arbejde i RSPO, hvor der skulle være konsensus om alt, før man kunne gøre noget. Men det har lært mig, at forskellige synspunkter er en styrke. For det kan godt være, det tager tid, men det, man så når frem til, har massiv værdi. Og jeg er da megastolt over, at det nu er 20 procent af verdens forbrug af palmeolie, der er RSPO-certificeret, siger Carl Bek-Nielsen.

Maratonløb uden målstreg

Han erkender samtidig, at palmeolieproduktionen – og RSPO-certificeringen – ikke er ”født perfekt.”

- Vi i UP og de andre aktører i RSPO har begivet os ud i et maratonløb, der ikke har nogen målstreg. Jeg hilser kritik velkommen, for det hjælper os til at blive bedre. I UP har vi ikke fældet original bevoksning på vores plantager siden 2010, og nu er vi, som man kan se i filmen 'Palmeolie i orangutangernes land indgået et samarbejde med Købehavns Zoo, hvor vi sammen har forpligtet os til at gøre en massiv indsats for at fremme biodiversiteten på vores arealer, fortæller Carl Bek-Nielsen.

Det arbejde, forudser direktøren, vil kræve en kæmpe indsats i hele organisationen.

- Det skal helt ud i højre fod på traktorføreren. Alle i organisationen skal have bæredygtigheden og indsatsen for biodiversitet helt ind under huden. Og når vi har fået det ind under huden på de medarbejdere, vi har nu, skal vi minde dem, os selv og nye medarbejdere om det igen og igen. Det holder aldrig op, siger Carl Bek-Nielsen.

Du kan se filmen 'Palmeolie i orangutangernes land  den 16., den 17. og den 20 marts under filmfestivalen CPH:DOX.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sven Pedersen

Sven Pedersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3096
  • Mobil +45 6154 5718
  • E-mail sghp@di.dk

Relateret indhold