04.10.23 DI Pressemeddelelse

Truslerne mod energisystemet kræver øget samarbejde

En sikker energiforsyning er helt afgørende for forbrugere og erhvervsliv. Det øgede trusselsniveau i Europa kræver, at samarbejdet mellem myndigheder, energisektoren og Forsvaret bliver styrket for at forhindre sabotage og cyberangreb. Det er blandt hovedbudskaberne ved Energipolitisk Konference, der bliver afholdt i dag af DI Energi og Green Power Denmark og samler over 300 deltagere i Industriens Hus i København.

Energisektorens fornemste opgave er at levere sikker og stadig grønnere energi, og den opgave er udfordret. På grund af den skærpede sikkerhedspolitiske situation i Europa, er det nødvendigt med nye samarbejdsrelationer, så vi også i fremtiden kan have verdens højeste leveringssikkerhed af strøm.

- Vores energisystem bliver stadig mere decentralt med mere lokal produktion af grøn strøm på land og hav. Vi skal sikre, at denne kritiske infrastruktur er sikret også i fremtiden, og derfor skal vi øge vores samarbejde for at imødegå cybertruslen og truslen om sabotage, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

På en konference i Industriens Hus sætter DI Energi og Green Power Denmark fokus på de sikkerhedsmæssige udfordringer for energisektoren i lyset af et øget sikkerhedspolitisk trusselsniveau i og omkring Danmark. På konferencen taler hjemlige eksperter og repræsentanter fra NATO, som kan belyse truslen, virksomheder fra energi- og forsvarsbranchen, som arbejder direkte med truslen, og en række folketingspolitikere, som skal forholde sig til myndighedernes respons på truslen.

- Erhvervslivet og almindelige forbrugere har krav på, at vi samarbejder – mellem energi- og forsvarsbranche og mellem myndigheder og virksomheder – for at sikre, at energien altid flyder, også selv om sikkerheden udfordres. Vi har gode erfaringer med at håndtere cyberangreb, og vi skal udnytte disse erfaringer til også at fremme arbejdet med at sikre infrastrukturen, siger Troels Ranis, direktør i DI Energi.

Arbejdet med at sikre energiinfrastrukturen er et anliggende, der gælder for alle lande i Europa, og derfor skal opgaven løses med vores naboer og i de alliancer, Danmark er del af.

- Europa bliver stadig mere forbundet, og energien flyder på tværs af grænserne. Derfor skal vi samarbejde med vores allierede. NATO er en oplagt samarbejdspartner, som kan være med til at sikre og monitorere den kritiske europæiske energiinfrastruktur, siger Kristian Jensen.

- Vi kan se, at den danske energiinfrastruktur er genstand for øget udenlandsk opmærksomhed, og vi skal koordinere på tværs for at opnå et stærkere forsvar både digitalt og fysisk, siger Troels Ranis.

Relateret indhold