24.11.23 DI Pressemeddelelse

Skovgaard Energy får Dansk Industris initiativpris

Med deltagelse af blandt andre borgmester Erik Flyvholm bliver DI Midt Vest Initiativpris 2023 mandag den 27. november overrakt til Skovgaard Energy A/S i Lemvig. Virksomheden går forrest i den grønne omstilling gennem investeringer i lokale PtX-produktioner.

Skovgaard Energy investerer i PtX og i den grønne omstilling på et tidspunkt, hvor hele udviklingen er i sin spæde start. Mens andre taler om fremtidens energiformer, så er Skovgaard Energy meget langt med bygningen af verdens første dynamiske ammoniak-anlæg i Ramme.

Projektet laves i samarbejde med Topsoe og har fået næste 100 mio. kr. i EUDP midler.

- PtX anlægget er et test og demonstrationsanlæg, hvor vi skal prøve en masse ting af i lidt større skala end i normale forsøgsanlæg. Initiativprisen er et dejlig rygstød til at komme videre, siger direktør i Skovgaard Energy, Niels Erik Madsen.

Anlægget skal meget firkantet sagt køre på grøn strøm fra vindmøller og solceller placeret tæt på anlægget. Vand spaltes til ilt og brint, hvor man skal bruge brinten. Derudover tages luft, hvor kvælstoffet skal bruges. Kvælstof og brint blandes til grøn ammoniak.

- For at få viden om så mange forskellige dele af ammoniakproduktion, er vi  gået sammen med forskellige partnere med hver deres ekspertise som skal hjælpe os med at optimere på alle dele af anlægget i Ramme. Det er specialister udefra, men det er i høj grad lokale leverandører. Og de har løst opgaver perfekt, siger Niels Erik Madsen.

Grøn ammoniak er vigtig både som transportmiddel og til gødning.

Viden og erfaring fra Ramme  skal danne fundament for et af Nordeuropas største brint-anlæg på 3 GW. Skovgaard Energy samarbejder med Topsoe, Vestas og Ørsted, men lægger vægt på at leverandører i videst muligt omfang skal findes i nærområdet for derved at bidrage mest muligt til, at Midt og Vestjyske virksomheder får kompetencer indenfor PtX.

For Bo Knudsen, formand for DI Midt Vest, har det været afgørende for tildelingen af DI Midt Vest Initiativpris til Skovgaard Energy.

- Initiativprisen gives til innovative virksomheder, der har vist et særligt initiativ. I DI Midt Vest tror vi på, at PtX både er afgørende for den grønne omstilling og samtidig kan blive et ny erhvervseventyr for det midt- og vestjyske på samme måde som vindmøllerne har været det. Derfor betyder det meget for os, at Skovgaard Energy både har vist sig risikovillige ved være blandt de første og samtidig har fokus på at udvikle lokale underleverandør kompetencer, så der kan skabes nye arbejdspladser i vores område, siger Bo Knudsen. 

Virksomheden i Lemvig er på cirka et år gået fra fire personer til nu at tælle cirka 25 faste arbejdspladser i Lemvig.

Prisoverrækkelse:

Prisen bliver overrakt på virksomheden Skovgaard Energy den 27. november af formand for DI Midt Vest, Bo Knudsen og Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm i storrummet kl. 10 i overværelse af virksomhedens øvrige ansatte + inviterede gæster.

Pressen er velkommen.

Relateret indhold