16.12.20 Miljø, energi og klima Nyheder

Lancering af Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie

Dansk Vask-, Kosmetik- og Husholdningsindustri (VKH) er gået sammen med godt 30 danske virksomheder, en række organisationer og myndigheder i en ny alliance for ansvarlig palmeolie.

Mandag den 23. november blev Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie lanceret. Formålet med alliancen er at sikre, at danske forbrugere ikke bidrager til fældning af regnskov, når de køber ind. Konkret sker det ved, at medlemmerne af alliancen forpligter sig til at arbejde for, at palmeolie importeret til Danmark er produceret ansvarligt, lovligt og ikke bidrager til afskovning.

Alliancen definerer ”ansvarligt produceret palmeolie” med udgangspunkt i den internationalt anerkendte ramme fastsat af Accountability Framework Initiative og internationalt anerkendte standarder, som er fastsat af RSPO certificeringsordningen.

Fakta om palmeolie

Hvad er palmeolie? 
· Palmeolie er den mest udbredte vegetabilske olie på verdensplan og findes i en lang række produkter, herunder mange fødevarer, sæber, kosmetik, biodiesel, stearinlys osv.

Hvad er problemet?
· Store dele af palmeolieproduktionen er forbundet med enorme miljømæssige og sociale udfordringer
· I Indonesien, Malaysia, Afrika og Latinamerika bliver store områder med regnskov ryddet for at gøre plads til oliepalmeplantager. Det forringer biodiversiteten og bidrager til klimaforandringer.
· Flere steder er der også problemer med overholdelse af menneskerettighederne for både lokalsamfundet og de arbejdere, der er beskæftiget i palmeolieplantagerne.

Et nødvendigt samarbejde i kampen mod afskovning

Den nye alliance skal bidrage til at komme problemerne bag palmeolieproduktionen til livs ved at hjælpe danske virksomheder og gøre arbejdet for at sikre ansvarlig palmeolie nemmere.
Alliancen vil desuden arbejde for at fremme dialog og debat blandt danske interessenter samt oplyse forbrugerne om palmeolie og bæredygtighed.
Forpligtende handlingsplaner

De deltagende virksomheder forpligter sig til at offentliggøre en handlingsplan for ansvarlig palmeolie, der beskriver status for deres arbejde og hvilke initiativer, de vil gennemføre for at sikre, at al palmeolie importeret til Danmark er produceret ansvarligt. Virksomhederne skal også rapportere om deres fremdrift årligt.

Som støttemedlem i alliancen er VKH forpligtet til at bidrage aktivt til at nå alliancens vision og at arbejde for at udbrede initiativet.

Vil du vide mere om Alliancen?

Er du interesseret i at vide mere om alliancen, eller vil du være med, så kan du læse mere i linket nedenfor eller kontakte Dansk Initiativ for Etisk Handel på jd@dieh.dk. Alle aktører, der ønsker at fremme ansvarlig produktion af palmeolie, inviteres til at deltage. Det er gratis for virksomheder at deltage.

Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie
Trine Ringkjær Skafte

Trine Ringkjær Skafte

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3958
  • Mobil +45 2149 2365
  • E-mail trri@di.dk

Relateret indhold