24.10.23 Miljø, energi og klima Nyheder

Erhvervsliv, NGO’er og forskere: Danmark skal have et nationalt system til genbrug af takeaway-emballage

DI er gået sammen med en bred vifte af repræsentanter fra erhvervslivet, NGO’er og forskere for at opfordre regeringen til at sætte gang i udviklingen af et nationalt genbrugssystem. Det vil ikke kun gavne miljø og klima, men også være en fordel for forbrugere og de spisesteder, der sælger takeaway.

I Danmark bruger vi årligt ca. 130 millioner engangskaffekopper til takeaway. Samtidig kommer næsten 50 % af al menneskeskabt affald i verdenshavene fra engangsplastemballage til takeaway. Det er netop disse tal, som har fået både erhvervsorganisationer, brancheforeninger, miljø- og forbrugerorganisationer, forskere, en fagforening og virksomheder til at tilslutte sig et brev til landets politikere, der netop opfordrer til, at skala i genbrug af takeaway-emballage er både nødvendigt og muligt.  

Fordele ved stordrift

I det åbne brev er der for første gang et fælles opråb om vigtigheden af at sikre samarbejde og opbygning af en infrastruktur til et nationalt dækkende genbrugssystem for takeaway emballage. Konkret er opfordringen, at der i den kommende plasthandlingsplan afsættes midler til at udvikle og indføre den bedste løsning.

Gevinsterne ved et genbrugssystem for takeaway-emballage stiger med systemets skala, og en velfungerende infrastruktur er derfor helt afgørende. Opbygning af sådan et system kræver samarbejde på tværs af hele værdikæden, og i brevet foreslås derfor også, at regeringen stiller sig i spidsen for at facilitere et værdikædesamarbejde med mål om at skabe skala i genbrugsløsninger for takeaway-emballage.

Læs det fulde brev her

Åbent brev
Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold