03.10.23 Miljø, energi og klima Nyheder

Ny regering i Finland byder på nye muligheder for danske virksomheder

Efter det finske valg i foråret 2023 offentliggjorde den nye regering sit regeringsprogram denne sommer. Programmet ser lovende ud for byggebranchen og der er gode muligheder for danske virksomheder, der arbejder inden for denne sektor. Der vil være særlige muligheder for digitale og bæredygtige løsninger inden for transport- og vandinfrastruktur, renovering, energieffektivitet og cirkulær design.

Milliardinvesteringer i transport- og vandinfrastruktur forude

Den finske regering vil implementere et meget omfattende investeringsprogram inden for transport på næsten 3 milliarder euro (ca. 24 milliarder DKK). En investeringspakke på næsten 1,6 milliarder euro vil blive målrettet udvikling af transportnetværket og omvending af stigningen i vedligeholdelsesefterslæbet. For eksempel vil jernbanetransport blive gjort mere konkurrencedygtig med en separat investeringspakke på næsten 1,4 milliarder euro. Regeringen vil også investere i nye cykelruter over hele landet.

Produktiviteten inden for vedligeholdelse af vejnettet vil blive fremmet ved at forbedre diagnosticering og analyse af vejenes tilstand og ved at udnytte data så effektivt som muligt. Digitalisering vil blive brugt til at hjælpe med at vedligeholde og udvikle transportinfrastrukturen så proaktivt som muligt.

Ud over vedligeholdelsesefterslæbet inden for transportnetværket er der betydelige renoveringsbehov inden for den kommunale infrastruktur i mange store finske byer. Der skønnes, at investeringsbehovet for eksempel i renovering af det kommunale vandforsyningsnet vil stige med 260 millioner euro (+526%) inden 2040. Derudover forventes renovering af kloaknettet at kræve 210 millioner euro (+450%) og vandbehandling 80 millioner euro (+200%) inden 2040.

Dette åbner muligheder for danske virksomheder, der arbejder med:

  • Livscyklusvurdering af infrastruktur
  • Teknologier til realtidsmonitorering og diagnostik

Den kommende Bygningslov kræver bæredygtige løsninger

Tidligere i 2023 fornyede man den finske Bygningslov. Der indføres nu omfattende foranstaltninger til bekæmpelse af klimaforandringer i bygningslovgivningen, og den vil lette byggeprocesserne, fremme en cirkulær økonomi og digitalisering samt forbedre byggeriets kvalitet. Bygningsloven træder i kraft den 1. januar 2025, men mange tekniske detaljer skal stadig besluttes – herunder f.eks. CO2-tærskelværdierne for nye bygninger.

Det forventes, at den kommende lovgivning vil hente erfaringer fra de nærliggende nordiske lande. Finske embedsmænd har været meget nysgerrige efter at høre om erfaringer fra den danske oplevelse med de tærskelværdier, der blev indført i januar 2023.

Dette åbner muligheder for danske virksomheder, der arbejder med:

  • Løsninger, der er kompatible med de indførte tærskelværdier
  • Livscyklusvurdering og måling af CO2 i byggematerialer/forsyningskæder

Energieffektive foranstaltninger og cirkulære løsninger for at afhjælpe den stagnerede byggesektor

Ligesom på mange andre markeder er den finske byggesektor blevet påvirket kraftigt af de geopolitiske udviklinger i Europa og stigende inflation. Det nye regeringsprogram håber at tackle dette ved at indføre foranstaltninger til at sikre det finske boligudbud. Derudover nævnes acceleration af træbyggeri i regeringsprogrammet.

Desuden skal energiforbruget i byggeriet reduceres, og bygningers energieffektivitet forbedret gennem omkostningseffektive midler. Selvom det endnu er uklart, hvad dette betyder i praksis, er de kommende europæiske krav til energieffektivitet blevet betragtet som en potentiel tiltrængt styrkelse af den stagnerede renoveringssektor.

Det samme gælder for cirkulært byggeri. Regeringen lover at udvikle velfungerende markeder for råmaterialer til forskellige formål og øge andelen af genbrugte materialer. Finland var blandt de første lande i verden til at udarbejde en national vejledning for cirkulær økonomi (2016), og målet er at forblive førende inden for dette vigtige emne. Cirkulær økonomi inden for bygge- og anlægssektoren var et af hovedtemaerne under World Circular Economy Forum i Helsinki i maj 2023 og forventes også at være til stede på den kommende Nordic Circular Summit, der arrangeres i Finland i november 2024.

Dette åbner muligheder for danske virksomheder, der arbejder med:

  • Løsninger, der forbedrer bygningers og byggeprocessers energieffektivitet
  • Cirkulære produkter og bygningsdesign

Læs det nye regeringsprogram på engelsk her.

Den danske ambassade i Finland hjælper gerne til

Danske virksomheder har et godt omdømme i Finland og respekteres som forretningspartnere. Den danske ambassade i Finland står til rådighed for danske virksomheder, der er interesserede i det finske marked.

I øjeblikket leder ambassaden efter motiverede danske virksomheder til at deltage i aktiviteter i Finland i 2024. Hvis dette har interesse, kan man kontakte Handelsrådgiver Jasmin Ahonen på jasaho@um.dk.

Relateret indhold