Fra e-commerce, til m-commerce til s-commerce
Sociale medier er i 2023 ikke kun muligheder, men også dilemmaer. Det er ikke længere kun en kanal for marketing, men også en kanal for salg, som bliver mere og mere fragmenteret. Så sociale medier er afgørende kanaler at tænke ind i kunderejsen før, under og efter købet.
Er de sociale medier også relevante for B2B-virksomheder, blev der spurgt til den årlige e-eksportdag arrangeret af Dansk Industri, hvor 200 virksomheder var samlet, og hvor sociale medier var et centralt tema.
Sociale medier, som stop eller endorsement
De sociale medier fungerer i mange kunderejser som enten en stopklods eller endorseren, der sender køberen videre til næste fase – mod kontakt til dig som sælger. Det er min erfaring gennem mange års arbejde med at optegne mange forskellige virksomheders kunderejser. Så svaret er ja – sociale medier er i høj grad også for b2b-virksomheder. På e-eksportdagen fortalte armaturvirksomheden VOLA, hvordan de bruger sociale medier til at fortælle om brandets historie og til at sende trafik og leads til forhandlerne.
Salg i dit sociale medie feed
I de seneste par år er sociale medier også blevet det sted, handlen foregår, og e-commerce har bevæget sig til m- (mobile) -commerce og nu til s-commerce.
Social commerce kommer til at flytte salget og udvide salgspotentialet. Accenture har estimeret det marked til 1,2 mia. dollars i 2025. Der er mange forskellige tal på bordet ifht. den markedsværdi, sociale commerce vurderes til, men fælles er, at der er en stor tiltro, til at de sociale medier kommer til at fylde meget i fremtidens salg.
Det smarte ved salg på de sociale medier er, at du behøver ikke at forlade feedet for at købe. På den måde bliver der en meget kort vej fra inspiration til køb.
Salg via sociale medier er fx liveshopping, hvor der streames live fra de fysiske butikker foran rullende kameraer, hvilket har også vist sig at være en god måde at skabe relationer til kunderne på. Men metoden er ikke kun blevet brugbar for detailbutikken, men også for milliard b2b forretninger som Dinex, der sælger reservedele til tunge køretøjer. Dinex har ladet sig inspirere af formen fra sociale medier til en lignede løsning på eget website og har nu en e-commerce ordreandel på over 70%, fortalte Stefan Dolleris til e-eksportdagen.
Social commerce er en klar strategisk satsning
Der bliver ofte lanceret nye funktioner, som flytter på mulighederne. YouTube har fx shop-able videoer,
Facebook og Instagram har ”Buy Now” købsknapper og Pinterest vil gøre hver pin shopbar. TikTok har etableret et nyt partnerskab med Shopify, som skaber et stærkere købsflow, der motiverer til impulskøb.
Flere sociale medier har meldt ud, at social commerce er en klar strategisk satsning fra deres side.
På den måde bliver de sociale medier stadig mere relevante for danske virksomheder og er ikke længere kun en platform til at søge efter information eller forbindes med sit netværk på, men en del af en integreret købsproces. Det, sammen med influenters, gør sociale medier til meget kraftfulde kanaler.
Det har både B2B og B2C virksomheder godt vidst i noget tid. Det nye er, at sociale medier ikke længere kun er for marketing. Sociale medier er også en salgskanal, og influenters er ikke kun for B2C, det er også for B2B.
Læs også: Kom med til e-eksportdagen 2024
Dilemmaer og kampe
Men med de sociale medier er der også kommet nye dilemmaer for de danske virksomheder. Nadia Nikolajeva, der var en af e-eksportdagens hovedtalere, adresserede en kendt hovedpine for mange virksomheder. Er det en kommunikationskanal, vi kan regne med?
Tingene er ikke, som de plejer, når det kommer til sociale medier – tingene er virkelig i opbrud for tiden, og ifølge Nadia bør danske virksomheder huske at spørge sig selv, om mediet er i tråd med, hvad vi står for som virksomhed? Den vurdering bør være helt almindelig praksis at udføre i alle digitale strategier.
Kan du imødekomme det samme behov på andre platforme – eventuelt dine egne? For om video er på TikTok, Reels eller YouTube – så er det en kæmpe tendens, der ikke forsvinder.
Denne artikel var først bragt som en klumme i DetailWatch.
Andre artikler i denne artikelserie:
Læs også: Få DI-ekspertens gode råd til den digitale kunderejse
Læs også: Fem trin til en købsoptimeret kunderejse