Vi rådgiver dig

SLA A/S: Naturpositive strategier og design

SLA er et interdisciplinært, natur-baseret design studio. Det betyder, at der bag virksomheden står et team hvis specialiseringer spænder bredt – fra biologer, planteeksperter, skovingeniører og antropologer til designere, arkitekter og lysdesignere.

SLA’s tværfaglige sammensætning har gennem 30 år dannet grundlaget for virksomhedens arbejde for at skabe de bedste betingelser for liv og med natur som del af løsningen på urbane problemstillinger.

”Som naturbaseret design studio har alle medarbejdere i et eller andet omfang en viden om natur og biodiversitet. Det kan ikke være anderledes. Skal man sammenligne os med en typisk arkitektvirksomhed, designer vi med træer, buske, økosystemer, jord – alt sammen noget, der allerede findes i naturen frem for at designe med beton, stål og asfalt,” udtaler Strategy Director for SLA, Mike Ameko Lippert.

SLA’s naturpositive arbejde med PensionDanmark

Et konkret eksempel på SLA’s naturpositive arbejde er deres arbejde med at rådgive PensionDanmark. Her har SLA hjulpet PensionDanmark med udvikling af en biodiversitetsstrategi, med en naturpositiv målsætning om, at alle PensionDanmark’s investeringer i byområder og nybyggerier skal levere et positivt bidrag til biodiversiteten senest i 2030. Det har også affødt, at PensionDanmark siden 2022 har arbejdet for at modvirke nettotab af biodiversitet, eksempelvis ved at leve op til krav i EU’s taksonomiforordning vedrørende biodiversitet og økosystemer samt DGNB minimumskrav vedrørende natur og biodiversitet.

Samarbejdet har, foruden igangsættelse af naturpositive indsatser, resulteret i udvikling af PensionDanmarks Rapport om Biodiversitet 2022. Denne er den første af sin slags i ejendomsbranchen i Danmark.

Implementeringen af strategien har SLA også hjulpet med, gennem udvikling af en række redskaber. De redskaber indbefatter en investeringsnøgle til brug i forbindelse med eksempelvis grundkøb, en skabelon for projektspecifikke biodiversitetsstrategier, katalog for naturbaserede løsninger og guide til naturbaseret drift. I 2023 hjælper SLA PensionDanmark med at kortlægge værdikædernes indvirken på biodiversiteten.

Konkrete indsatsområder udarbejdet i samarbejde mellem SLA og PensionDanmark

Med henblik på at indvirke positivt på biodiversitet og økosystemer har SLA ydermere hjulpet PensionDanmark med redskaber til måling, dokumentation og rapportering, som muliggør evaluering af biodiversitetsindsatser. Det har udmøntet sig i af seks indikatorer, som vil indgå i PensionDanmarks afrapportering fremadrettet. Et eksempel på en indikator er ’Artsdiversitet’, som indikator for mangfoldigheden i flora og fauna i det givne område. Et andet eksempel er ’Kronedække’, som er et mål for volumen af biodiversitet på et givent areal.

Fælles for indikatorerne er altså, at de gør det muligt for PensionDanmark at evaluere på deres indarbejdelse af naturen i multifunktionelle designløsninger.

Foto: SLA A/S: Herlev Hospital

SLA’s naturbaserede projekter

Udover rådgivning på organisationsniveaubeskæftiger SLA  sig med udvikling af naturbaserede løsninger på projektniveau. Danske projekter omfatter eksempelvis Amager Bakke, Novo Nordisk Naturpark, SEB Bank, Skt. Kjelds Plads og Nyt Herlev Hospital. Dertil hører udenlandske projekter, såsom masterplaner i London, Manchester og Toronto og siden 2020 også udvikling af parker med fokus på biodiversitet i Mellemøsten. Sidstnævnte har udmøntet sig i design af den første mellemøstlige urbane biodiversitetspark, Al Fay Park, i 2021.

SLA’s største udfordringer med naturbaseret arbejde

For SLA er den største udfordring ændring af samfundets natursyn.  SLA opfatter sig selv som designere, der formgiver løsninger på globale problemstillinger og naturens processer er dét, de designer med. De arbejder derfor ikke med én type specialiseret faglighed, men i stedet med holistiske og tværfaglige løsninger.  

”Du løber hurtigt ind i dilemmaer med prioritering for eksempel. Hvad er vigtigst for din organisation? At bidrage til at løse klimakrisen eller biodiversitetskrisen? Miljømæssig bæredygtighed eller social bæredygtighed? Du er dog nødt til at forstå, at problemerne er sammenhængende og derfor kræver en samlet tilgang. Det kræver et holistisk mindset, hvor flere discipliner arbejder sammen. Det bliver ikke løst alene af kommuner, forsyningsselskaber, ejendomsselskaber, produktionsvirksomheder eller finansielle virksomheder, det bliver løst i samarbejder. Og vi har tilladt os at sige, at vi er på naturens side i det her. Vores spidskompetence er naturbaserede løsninger,” udtaler Mike Ameko Lippert.

Hvorfor er biodiversitet ifølge SLA er vigtigt at arbejde med

Klimakrisen har fyldt meget i årtier og det kan være overvældende at skulle forholde sig til flere kriser samlet. Dertil hører, at klimakrisen ofte bindes op på måling af ét molekyle i atmosfæren, mens biodiversiteten afhænger af komplekse forhold som variation af økosystemer, gener og arter både lokalt og globalt.

I SLA’s øjne er biodiversitet vigtigt, først og fremmest fordi mennesket er en del af naturen og naturen er fundamentet for vores økonomi og vores velfærd. På den store klinge ville verdensøkonomien ikke hænge sammen og mennesket ikke overleve, hvis alle andre arter end mennesket selv udryddes.

Selvom det er en omfattende ændring af ens forretningsmodel at skulle indtænke biodiversitet, argumenterer SLA for, at det også giver en konkurrencemæssig fordel ift. de, der ikke gør det. ”Naturen har brug for vores handling nu og vi har brug for naturen for at kunne overleve. Det er vores nuværende og fremtidige eksistensgrundlag, vi handler for at bevare, når vi gør hvad vi kan for naturen. Derfor skal vi alle sammen handle på det, og den handling skal ske nu.” afslutter Mike Ameko Lippert.

Yderligere information

Læs mere om SLA A/S' naturbaserede arbejde med biodiversitet:

SLA A/S' arbejde med PensionDanmark SLA A/S' arbejde med andre konkrete cases

Relateret indhold