08.09.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Vejledning om udstationering til Tyskland

Sender du medarbejdere til Tyskland? Få styr på, om du er omfattet af de tyske regler for udstationering.

Alle EU-lande har efterhånden indført et register for udenlandske tjenesteydelser, ligesom det danske RUT. De stiller også en række krav til, hvad du som virksomhed som minimum skal overholde af arbejdsvilkår, hvis du sender dine medarbejdere til deres land i arbejdsøjemed.

En ekstra udfordring ligger i, at alle lande har valgt at implementere de fælles EU-regler på forskellig vis, fordi deres arbejdsmarkeder af historiske årsager er organiseret forskelligt. Nogle har love, andre har overenskomster, nogle har en god blanding af begge dele.

Kun udvalgte brancher i Tyskland

Nogle lande stiller krav om registrering ved alle typer udstationeringer, uanset branche, men der kan være undtagelser for f.eks. montører eller tjenesterejser.

I Tyskland har man valgt kun at regulere udvalgte brancher. Til gengæld gælder reglerne i disse brancher både for timelønnede og funktionærer.

Komplekst regelsæt

Tyskland har indført en lovpligtig mindsteløn og en række ufravigelige arbejdsvilkår.  Hvis der dog findes en almengyldig overenskomst på området, går den forud for loven. Det lyder simpelt, men det er det ikke.

Det hele kompliceres yderligere af, at der gælder forskellige branche-afgrænsninger for henholdsvis minimum arbejdsvilkår og pligten til at anmelde udstationering.

I vores minivejledning om udstationering til Tyskland får du et klart overblik over:

  • hvilke overenskomsttekster, der gælder for hvilke brancher
  • hvor der findes undtagelser
  • hvordan man håndterer det, hvis arbejde på en pågældende opgave kan falde ind under flere brancher.

Denne vejledning er omfattet af DI Abonnement på landevejledninger og kan bestilles ved at sende en mail til Raadgivningudland@di.dk.

Få overblik over DI’s guides for korte opgaver i udlandet

Når din virksomhed skal udsende medarbejdere til et andet land i en kort periode, er der en lang række regler og krav, som virksomheden skal forhold sig til. DI udvider løbende med nye vejledninger og værktøjer, der skal gøre det enklere at holde styr på compliance inden, under og efter et projekt i udlandet. Få overblik over publikationerne her: Guides til udstationering på korte opgaver i udlandet - DI (danskindustri.dk)

Få inspiration til dit næste eksporteventyr her: International vækst - DI (danskindustri.dk)

 

Relateret indhold