Elektrikeren sætter strøm til de grønne løsninger
Elektrikeruddannelsen åbner ikke bare stikkontakter - men også døre til hele verden. Og med en grøn omstilling lige uden for døren er deres alsidige viden om elektricitet og elektriske apparater vigtigere end nogensinde.
– Jeg synes ikke, at stikkontakter er særligt spændende, så da jeg fandt ud af, at man som elektriker også kan arbejde med motorer og industrianlæg, slog jeg til, siger Andreas Sandberg, der er 23 år og elektrikerlærling hos JENSEN.
Lige nu monterer han digitale tavler på de vaskemaskiner, som er JENSENs verdensberømte varemærke. Senere skal han tjekke hastigheder på produkterne, og til sidst kommer han ud til kunderne og installerer maskinerne.
Den store variation i arbejdsopgaverne gjorde, at Andreas valgte JENSEN som læreplads. Det er ikke en klassisk elektrikervirksomhed, men derimod en industrivirksomhed – alligevel har de over 50 elektrikere ansat. De er nemlig uundværlige, når det kommer til at kvalitetssikre vaskemaskinerne, der produceres på fabrikken.
Andreas fortæller, at man hos JENSEN indgår i et varieret lærepladsforløb, der er skræddersyet til at passe med undervisningen på skolen. Lærlingen indgår altså i hele kredsløbet. Rotationen hos JENSEN er et godt eksempel på, hvor bred arbejdspaletten er for en elektriker:
- Strøm er selvfølgelig det samlende element, men uddannelsen er bred. Man kan gå ufattelig mange veje, og jobmulighederne spænder vidt, forklarer han.
At blive elektriker er som at lære et sprog, der tales i hele verden. For der er teori, farvekoder og udregninger som går igen, og som er eftertragtede kompetencer.
– I Danmark har vi så høj en faglig standard, at vi er efterspurgte i udlandet. For eksempel tager mange til Grønland, på boreplatforme eller ud og sejle som skibselektrikere. På den måde er uddannelsen international og giver udsyn, siger Andreas.
Et andet internationalt aspekt er det grønne element i elektrikergerningen. Grøn omstilling diskuteres nemlig i hele verden. På skolerne er der kommet nye moduler efter hovedforløbet såsom opsætning af vindmøller, ladestandere til elektriske biler eller opsætning af solceller. Elektrikeren er den udførende aktør i den grønne infrastruktur, og det har mange virksomheder fundet ud af. Det er nemlig dem, der skal opsætte og servicere de nye elektriske opfindelser, som løbende udskifter de gamle fossildrevne.
Og den grønne omstilling kan også være en god ide økonomisk. I industrivirksomhederne hjælper elektrikerne med energieffektivisering, så maskinerne laver mindst mulig CO2 udledning.
- Godt for økonomien og miljøet, siger Andreas og glæder sig over at være en uundværlig komponent i fremtidens grønne omstilling.