22.06.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Semler Gruppen: Hurtig grøn omstilling stiller nye krav til vores uddannelser

Opladelige biler fylder mere og mere i bilsalget. I 2021 var mere end hver tredje nye bil enten en plug-in eller elbil. Der er derfor brug for, at branchens uddannelser følger med udviklingen.

- Den grønne udvikling går vanvittigt stærkt i øjeblikket. Det er derfor afgørende, at vores lærlinge ser den samme virkelighed på skolen som på vores værksteder. Vi mener derfor, at uddannelsen som personvognsmekaniker skal have mere fokus på el, da elbilerne er fremtiden, siger Morten Pey servicechef hos Audi i Hørsholm.

Også 23-årige Jeanica Holm Christensen, der er ved at være udlært personvognsmekaniker, så gerne, at de blev undervist i el i højere grad, end det er tilfældet i dag. Hun fortæller:

- Minimum 50 % af min arbejdstid består i at servicere elbiler, og jeg ville derfor ønske, at det havde fyldt mere i undervisningen. Alligevel synes jeg, at jeg har fået en rigtig god forståelse for biler og motorer fra skolen, der gør, at jeg kan reparere de mange brændstofbiler, som stadig er på vejene.

Hos Audi i Hørsholm udgjorde salget af hybrid- og elbiler hele 85 % af det samlede salg for maj måned i 2022. Selvom det salg er betydeligt højere end det generelle billede i branchen, understreger det med al tydelighed, hvordan de opladelige biler for alvor har slået igennem i salget.

- Elbilerne er fremtiden, og hvis jeg allerede nu kan forberede mig på den, er det jo genialt - og det føler jeg, at jeg gør her hos Audi, fordi jeg netop arbejder så meget med el, som jeg gør. Det betyder også, at jeg får nogle kompetencer, som de andre lærlinge måske ikke har, når de er færdiguddannet, lyder det fra Jeanica.

Erhvervsuddannelserne opdateres løbende, så de følger med arbejdsmarkedet

- Hele kernen i erhvervsuddannelserne er at uddanne lærlinge og elever til vores arbejdsmarked, så de får de helt rette og relevante kompetencer til netop det. Det kræver, at uddannelserne løbende opdateres, idet vores samfund og arbejdsmarked hele tiden rykker sig. Og heldigvis for det. Særligt bilbranchen er en af de brancher, der er under hastig forandring – både i forhold til den teknologiske udvikling, grøn omstilling og digitaliseringen, siger underdirektør og chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser, Signe Tychsen Philip:

- Derfor justerer vi også løbende uddannelsen til personvognsmekaniker, og netop derfor er elbilerne blevet en større og større del af uddannelsen de seneste år. En udvikling der fortsætter. Vi har netop igangsat en analyse i samarbejde med Metalindustriens Uddannelsesudvalg, der skal kortlægge fremtidige kompetencebehov på personvognsmekanikeruddannelsen, og dermed understøtte og kvalificere udvalgets fortsatte arbejde med at udvikle uddannelsen.

For Jeanica er der ingen tvivl. Det er fedt at arbejde med elbiler, og hun håber på at skulle gøre det endnu mere fremover:

- Strøm er virkelig spændende. Du skal hele tiden tænke dig om og ikke forhaste det, du laver – og det passer mig rigtig godt, da jeg er god til at fordybe og koncentrere mig. Samtidig har jeg noget mindre hænder end mændene på værkstedet, og det gør, at jeg kan nogle andre ting teknisk. Og det er ret sjovt, slutter Jeanica, der netop er blevet tilbudt drømmejobbet som teknikker hos Audi.

Katrine Dichmann Christophersen
Skrevet af:

Katrine Dichmann Christophersen

Relateret indhold