15.09.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Få gang i skolesamarbejdet med Naturvidenskabernes Hus

Ved at samarbejde med lokale skoler og gymnasier kan I inspirere flere unge til at se mulighederne i en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. I kan samtidig synliggøre jeres virksomhed som en attraktiv arbejdsplads, der tager uddannelsesansvar … og hvem ved, måske headhunte jeres næste super lærling fra nærområdet.

Hvorfor samarbejde med lokale skoler og gymnasier? 

Når I åbner dørene, åbner I samtidig de unges øjne for mulighederne i en faglig uddannelse. Og det er nødvendigt, for frem mod 2030 kommer vi til at mangle op mod 100.000 faglærte. Der bliver derfor kamp om de unge, og netop derfor er det vigtigt at vise, hvad I og jeres branche har at tilbyde. Det kan ske på rigtig mange måder. For eksempel kan de unge møde et par inspirerende rollemodeller fra jeres branche, løse en praktisk opgave i relation til jeres arbejdsopgaver eller komme på virksomhedsbesøg netop hos jer og få en faglig smagsprøve.

500 virksomheder har allerede åbnet dørene, og mere end 40.000 børn og unge har deltaget i projekter afholdt af Naturvidenskabernes Hus. Du kan læse mere om Naturvidenskabernes Hus’ landsdækkende netværk for skole-virksomhedssamarbejde her: www.nvhus.dk eller tage kontakt til Jannik Tovgaard-Olsen på mail: jto@nvhus.dk, hvis jeres virksomhed også gerne vil i gang med skole-virksomhedssamarbejde.

Fra skoleprojekt til tømredrømme

BEAtræ i Stenløse er en af de virksomheder, der samarbejder med skolerne. Henrik Øberg Pedersen, tømrer, uddannelsesansvarlig og rollemodel i ”Kloge Hænder”, forklarer:

”Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at mangle unge mennesker, som vil udrette noget og bygge Danmark på nye måder. Hele ideen med ’Kloge Hænder’ er at få vist håndværksfagene frem, så flere unge får øjnene op for dem og indser, at der er så mange andre muligheder end et liv bag skærmen.”

Og netop den pointe har Louise på 13 år fra 7.c på Søhøjskole i Ølstykke fanget: 

”Vi skulle egentlig have haft engelsk nu. Men det her er så meget sjovere, fordi vi får lov til at bruge vores hænder og bygge noget, man faktisk kan bruge bagefter.”

Gennem projektet ’Kloge Hænder’ får elever i udskolingen inspiration til deres uddannelsesvalg ved at løse en praktisk opgave på skolen og møde medarbejdere på lokale arbejdspladser. Chefkonsulent Jannik Tovgaard-Olsen fra Naturvidenskabernes Hus fortæller:

”Det er svært at vælge en uddannelse, man ikke ved noget om. Det er hele tanken bag projektet, og netop derfor møder eleverne nogle forskellige håndværkere online og prøver selv kræfter med håndværksfagene på skolen. Det skal være autentisk, og eleverne skal derfor heller ikke bare bygge en skæv køkkenrulleholder, men derimod en rigtig bænk, som har brugsværdi for dem og skolen.”

Om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus har siden 2009 bygget bro og faciliteret samarbejde mellem skoler, gymnasier og virksomheder. Formålet er at inspirere flere unge til at vælge en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi til gavn for samfundet og den grønne omstilling.

Naturvidenskabernes Hus står desuden bag initiativer som Girls’ Day in Science og Tekcases, hvor elever kommer ud på lokale virksomheder, ser fagene udført i praksis og møder engagerede medarbejdere, som de kan spejle sig i. Se mere her: Gratis opgaver og inspiration til din undervisning - Naturvidenskabernes Hus (nvhus.dk)

Faktaboks

4 hurtige om Naturvidenskabernes Hus:

  • Hvilke tilbud har NV-Hus på hylderne?
    • Undervisningsforløbet TekCases, som forbereder både elever og virksomhed. Girls Day in Science den 5. oktober, hvor vi også hjælper virksomheden med program.
  • Hvad får virksomheden ud af det?
    • Skoler, elever, deres forældre og lærere kommer til at kende dig og din virksomhed.
    • Fokus på dit erhverv, så du får lettere ved at rekruttere.
    • Du er med til at anerkende din(e) lærling(e), når de får lov til at fortælle deres egen historie.
  • Hvad er mine opgaver?
    • Du skal have lyst til at samarbejde med os og de lokale. Udgiften er din tid. Du fortæller, hvad du gerne vil, og vi hjælper dig med hvordan.
  • Hvordan kommer jeg i gang?
    • Kontakt Naturvidenskabernes Hus. Vi hjælper dig til forløb, der passer til dig og din virksomhed. Se mere her: nvhus.dk

 

Katrine Dichmann Christophersen
Skrevet af:

Katrine Dichmann Christophersen

Relateret indhold