Foto: HMF & DI
01.11.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Robotter og kraner tænder en gnist for de tekniske fag

HMF har skoleklasser på virksomhedsbesøg for at vise deres arbejde med robotter, kraner og metal frem. Målet er at vække en interesse for erhvervsuddannelserne og de tekniske fag.

”Når skoleklasser besøger os, viser vi, hvordan man bygger en kran, og hvordan vi bruger robotter til at bygge kraner, ” siger Tobias Skouboe, Hydraulics & Software Developer i HMF.

Tobias Skouboe arbejder som udviklingsingeniør i HMF. Han står for rundvisningen og undervisningen af eleverne, når de kommer på skole-virksomhedsbesøg.

”Vi vil gerne påvirke elevernes tankemønstre, så de kommer til at tænke lidt mere som en ingeniør, automatiktekniker eller smed. Når de er her, får de til opgave at tænke over, hvad en robot eller kran skal kunne, hvilke krav den skal opfylde, og hvilke udfordringer der er ved at bruge en robot til at bygge en kran,” forklarer Tobias Skouboe.

Virksomheden HMF producerer lastbilskraner, har hovedsæde i Højbjerg ved Århus og har ca. 530 medarbejdere ansat. Og så er virksomheden med i ’Åben Virksomhed’, der hjælper med at udvikle forskellige undervisningsforløb – eksempelvis i form af virksomhedsbesøg.

Får lov til at fjernstyre kraner

Når en skoleklasse besøger virksomheden, har de forinden valgt et ud af to undervisningsforløb. Det ene forløb er henvendt til 6.-7.-klasse, hvor virksomheden fortæller om deres arbejde med metal. Det andet er henvendt til 8.-9.-klasser, hvor virksomheden fortæller om deres brug af robotter.

”Vi starter med at vise dem rundt i virksomheden, så de kan se de forskellige jobfunktioner og tale med medarbejderne, og så slutter vi af med at give dem en konkret opgave, som passer til deres niveau. Det kan for eksempel være at brainstorme på nye ideer til, hvordan man kan automatisere noget i virksomheden,” fortæller Maria Rytter Lützen, der er HR-partner i virksomheden og står for virksomhedens rekruttering af medarbejdere og lærlinge.

”Vi sørger også for at vise alt det spændende, vi arbejder med. Sidst vi havde besøg af en skoleklasse, fik eleverne lov til at fjernstyre nogle af kranerne i vores testgård. Det var et stort hit,” siger Tobias Skouboe.

Både før og efter besøget arbejder eleverne med konkrete og relevante opgaver i relation til virksomhedsbesøget.

Når skoleelever besøger HMF, kommer de rundt i hele produktionen og får set nogle af de robotter, virksomheden bruger til at fremstille kraner med.

Skaber en større interesse

HMF inviterer skoleklasserne på virksomhedsbesøg for at vise de unge forskellige job- og uddannelsesmuligheder, der er i en produktionsvirksomhed. De håber på, at nogle af de unge vælger en erhvervsuddannelse, så de også i fremtiden kan få faglært arbejdskraft.

”Vi kan godt mærke, og vi hører også fra andre, at lærlingene ikke hænger på træerne. Vi har nogle små ungdomsårgange, og vi kæmper om det samme lille felt, så vi er nødt til at stille os til rådighed og vise, hvad man kan i en produktionsvirksomhed, ” fortæller Maria Rytter Lützen.

Hun forklarer, at sidst de havde en skoleklasse på besøg, førte det til et positivt efterspil.

”Vi blev ringet op af en lærer, der havde to elever, som var meget ivrige efter at komme i erhvervspraktik hos os. Så vi tog dem ind i en uge, hvor de gik sammen med vores lærlinge på lærlingeværkstedet og var med til at se, hvordan man svejser.”

Find en sjov indgangsvinkel

HMF er glad for at kunne tilbyde virksomhedsbesøg og har et par gode råd til andre virksomheder, som overvejer at deltage i et skole-virksomhedssamarbejde.

”Brug jeres medarbejdere som ambassadører for både virksomheden og fagene. Få eleverne rundt i produktionen, og få dem til at spørge ind til medarbejdernes arbejdsopgaver,” siger Maria Rytter Lützen og fortsætter:

”Brug ’Åben Virksomhed’, hvis du ikke allerede har kontakt til en folkeskole, og sørg for, at eleverne har en konkret opgave på deres niveau. Find en sjov indgangsvinkel, så det skaber en interesse hos eleverne.”

Vil du vide mere?

Er du blevet nysgerrig på, hvilke former for skolevirksomhedssamarbejde, der passer til lige netop din virksomhed?

Så se mere i DI’s katalog over skolevirksomhedssamarbejde:
Kom godt i gang med skolevirksomhedssamarbejde

Relateret indhold