20.11.23 Vi rådgiver dig Nyheder

90 procent af vores erhvervspraktikanter bliver lærlinge

Når Idé-Pro har erhvervspraktikanter fra folkeskolen, danner praktikanten makkerpar med en lærling. Det giver både lærlingen, praktikanten og virksomheden værdi.

”Når vi har en elev i en uge, så får de lov til at lave to slags opgaver. Den ene går ud på at producere et værktøj. Den anden er en serviceopgave, hvor de renser, smører og tjekker en af vores støbeforme,” siger Henrik Møller, der er produktionsleder hos Idé-Pro, og fortsætter:

”Og vi kan se, at det virker med erhvervspraktik i folkeskolen. 90 procent af de elever, der har været i erhvervspraktik hos os, vælger senere en erhvervsuddannelse.”

Idé-Pro er en produktionsvirksomhed i Skive, der producerer forskellige emner i plast, flamingo og letmetal. Virksomheden har 276 ansatte globalt, heraf 200 i Danmark, og har haft et sted mellem 15-20 folkeskoleelever i erhvervspraktik.

Erhvervspraktikanten går rundt med lærlingen

Når en folkeskoleelev kommer i en uges erhvervspraktik hos Idé-Pro, er det blandt andet virksomhedens plastmager- og værktøjsmagerlærlinge, der hjælper dem med opgaverne.

”Vi har valgt, at praktikanten danner makkerpar med en af vores lærlinge. Vi kan se, at praktikanterne har nemmere ved at tage kontakt og tale med et andet ungt menneske, som de kan spejle sig i. Det kan hurtigt blive et far-søn-forhold, hvis det er en af de ældre svende, og det giver ikke den samme afsmittende effekt,” siger Henrik Møller.

Parløbet med en lærling får praktikanten til at føle sig tryg, men der er også en helt anden gevinst ved at sætte lærlingen til at lære fra sig.

”Når en af vores lærlinge skal forklare, hvordan man løser en opgave, så bliver de også selv mere bevidste om, hvad de kan og har lært. Så vores lærlinge bliver faktisk også selv dygtigere til deres fag ved at give deres viden videre,” siger Henrik Møller.

Folkeskoleeleven Lasse Hald (t.v.) byggede en skruetvinge, mens han var i erhvervspraktik hos Idé-Pro. Her står han med produktionschef i Idé-Pro, Henrik Møller.

De skal i erhvervspraktik endnu tidligere

Idé-Pro tager erhvervspraktikanter ind i virksomheden for at sikre sig lærlinge i fremtiden. Men også for at brande virksomheden og håndværksfagene.

”Det er vigtigt at vise fagene frem for de unge i 8.-9. klasse. Men jeg tror, vi skal have fat i de unge endnu tidligere end i dag. For når eleverne først går i udskolingen, har de ofte allerede en idé om, hvad de vil uddanne sig til,” siger Henrik Møller.

For at få kontakt til eleverne på folkeskolens mellemtrin, har virksomheden planlagt et minimesterlæreforløb på den lokale ungdomsskole, så elever i 6. klasse kan komme i minimesterlære efter skoletid.

Gode råd til andre

Henrik Møller har nogle konkrete tips til virksomheder, der overvejer at tage erhvervspraktikanter:

”Sørg for, at erhvervspraktikanterne udfører forskellige, fagligt relevante opgaver, mens de er i praktik. Og sæt dem sammen med nogle friske unge mennesker, der har en god energi.”

Henrik Møller mener, at det er meget vigtigt at være synlig over for folkeskoleeleverne.

”De unge vælger jo bare det, de kender i forvejen – også når det kommer til valg af uddannelse og læreplads. Derfor er det vigtigt, at de kender vores fag og vores virksomhed, hvis vi skal være et attraktivt lærepladsvalg.”

Se også videoen med Idé-Pros erhvervspraktikant

I videoen nedenfor kan du høre folkeskoleeleven Lasse Hald fortælle om at være i erhvervspraktik hos Idé-Pro.

Vil du vide mere?

Er du blevet nysgerrig på, hvilke former for skolevirksomhedssamarbejde, der passer til lige netop din virksomhed?

Så se mere i DI’s katalog over skolevirksomhedssamarbejde:
Kom godt i gang med skolevirksomhedssamarbejde

Relateret indhold