Når folkeskoleeleverne er i et særligt tilrettelagt forløb hos Store Hedebyg Entreprise, går de fast sammen med en svend, ligesom lærlingene gør. Fra venstre ses to af virksomhedens tømrersvende: Magnus Krogh og Markus Madsen.

01.11.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Fra skoletræt til skoleglad

Store Hedebyg Entreprise har folkeskoleelever i et særligt tilrettelagt forløb en dag om ugen, hvor de, i stedet for undervisning på skolen, laver praktisk arbejde i virksomheden. Det åbner skoletrætte elevers øjne for meningen med at gå i skole.

”Det kan godt være, at de unge mister én skoledag om ugen, men til gengæld finder de glæden ved at lære igen og kommer i skole resten af ugen. Alternativet er ofte, at de slet ikke kommer i skole,” siger direktøren for Store Hedebyg Entreprise i Solrød, Per Lauridsen.

Store Hedebyg Entreprise tager imod elever fra folkeskolen i et særligt tilrettelagt forløb. Her kan en elev bytte en skoledag ud med en arbejdsdag i en rigtig virksomhed.

For nogle elever er det lige det, der skal til, for at få lysten til at gå i skole igen.

”En af vores tidligere elever er nu startet på grundforløb 1 som tømrer. Der er ingen tvivl om, at han fandt sin rette hylde, da han kom ud til os. Han kunne pludselig se et formål med at gå i skole,” forklarer Per Lauridsen og fortsætter:

”Hans lærer kunne også mærke en enorm forandring hos ham. Læreren fortalte, at han var meget mere engageret og deltagende i skolen, efter han var startet hos os.”

Går sammen med en dygtig svend

Når Store Hedebyg Entreprise tager en elev i et særligt tilrettelagt forløb, har de fundet frem til en god metode, hvor eleven med det samme kommer i gang med arbejdet.

”Vi sætter eleven sammen med en af vores dygtige svende, som også synes, det er sjovt at have en elev med rundt. Og så kører de rundt sammen på de forskellige byggepladser,” siger Per Lauridsen og fortsætter:

”Eleven kan for eksempel holde et vindue, mens det bliver sat i af svenden. Eleven er med på alle de forskellige opgaver, som svenden laver.”

”Når en elev kører rundt med en svend fra tidlig morgen, så bliver han hurtigt en fast del af holdet, som alle de andre medarbejdere værdsætter og kender,” siger Per Lauridsen, direktør i Store Hedebyg Entreprise.

Vil have flere lokale unge til at tage en erhvervsuddannelse

”Når man hjælper én skoletræt elev godt videre, så hjælper man jo i virkeligheden også en hel familie videre. Det giver mig en kæmpestor personlig tilfredsstillelse at se de her skoletrætte unge lykkes,” siger Per Lauridsen.

For Per Lauridsen er det også vigtigt at vise næste generation, hvad man kan arbejde med som faglært i en håndværksvirksomhed. Han mener, at mange unge er langt bedre tjent med et svendebrev i hånden, hvor man kan gå direkte i arbejde, end de er med en halvdårlig studentereksamen, der aldrig kommer i spil.

”Det virker lidt som om, at når man bor i Solrød, så går ens børn i gymnasiet. Den kultur vil jeg gerne være med til at ændre, så vores lokale unge får øjnene op for mulighederne med en faglært uddannelse,” siger Per Lauridsen.

Gode råd til andre

Per Lauridsen har også et par gode råd til andre virksomheder, der overvejer at tage en folkeskoleelev i et særligt tilrettelagt forløb.

”Sørg for at få aftalen ordentlig på plads med skolen, og find en elev, der er opsat på at være i virksomheden. Og så er det ellers bare at kaste sig ud i det,” siger Per Lauridsen.

Virksomheden oplever i højere grad end tidligere, at flere kunder kræver, at virksomhederne tager et socialt ansvar, og at der i nogle udbud er krav om, at et bestemt antal lærlinge er med på opgaven.

”Det glædelige er, at vi nu kan mærke, at vores arbejde med at være synlige på den lokale skole begynder at bære frugt. Så nu har vi flere lokale unge, der kontakter os.”

Vil du vide mere?

Er du blevet nysgerrig på, hvilke former for skolevirksomhedssamarbejde, der passer til lige netop din virksomhed?

Så se mere i DI’s katalog over skolevirksomhedssamarbejde:
Kom godt i gang med skolevirksomhedssamarbejde

Relateret indhold