28.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Medlemsundersøgelse: Virksomheder vil gerne have endnu flere lærlinge

En undersøgelse blandt virksomhederne i DI Lærepladsfællesskabet viser, at de fortsat efterspørger lærlinge i stor stil. Virksomhederne har især fokus på at uddanne fremtidens arbejdskraft, og mange deltager i forskellige samarbejder med folkeskolen.

Vi har taget temperaturen blandt medlemmerne af Lærepladsfællesskabet for at blive klogere på virksomhedernes arbejde med lærlinge og elever. I denne artikel kan du læse hovedpointerne fra undersøgelsen.

Flere vil øge antallet af lærlinge

I spørgeskemaet er virksomhederne blevet spurgt, om de planlægger at tage flere eller færre lærlinge ind i løbet af det kommende år. Hele 39 procent af medlemmerne af DI Lærepladsfællesskabet har planer om at tage endnu flere lærlinge i det kommende år. Under 10 procent forventer at tage færre lærlinge.

”Der er heldigvis rigtig mange virksomheder, der står med åbne arme. 39 procent af vores medlemsvirksomheder planlægger allerede at tage flere lærlinge i løbet af det kommende år, og det skal ses i lyset af, at der de seneste år har været et rekordhøjt antal lærlinge i virksomhederne,” siger Line Stentoft Andersen, chef for DI Lærlingeindsatsen.

Samme undersøgelse viser, at rekruttering er den helt store udfordring, og 19 procent har oplevet forgæves rekruttering.

”I en tid med stigende behov for kvalificeret arbejdskraft er det afgørende, at virksomheder arbejder aktivt for at rekruttere lærlinge. Det er der heldigvis rigtig mange virksomheder, der gør, hvilket vi er utrolig glade for at se,” siger Line Stentoft Andersen. Hun understreger, at det er vigtigt at få fremhævet fordelene ved at vælge en erhvervsuddannelse – herunder mulighed for praktisk erfaring, faglig kompetence og gode jobmuligheder.

Stor interesse for skole-virksomhedssamarbejde

Undersøgelsen viser, at 40 procent af medlemsvirksomhederne har elever, der besøger deres virksomhed. Hele 20 procent samarbejder ikke med folkeskoler lige nu, men vil faktisk gerne. Derfor har vi i DI Lærepladsfællesskabet ekstra fokus på skole-virksomhedssamarbejde.

”Erhvervspraktik og andre former for skole-virksomhedssamarbejde åbner døren for unge mennesker og giver dem en enestående mulighed for at opleve arbejdslivet på tæt hold og et godt indblik i de mange muligheder, man har med en erhvervsuddannelse. Desværre er der stadig mange, der ikke kender til de forskellige erhvervsuddannelser og mangler viden om karrieremuligheder inden for det faglærte område. Det kan et tættere samarbejde mellem virksomheder og skolerne være med til at rette op på,” siger Line Stentoft Andersen.

Enighed blandt medlemmerne: uddannelse af fremtidens arbejdskraft er i fokus

Når virksomhederne bliver spurgt om fordelene ved at tage lærlinge, er de enige. Hele 96 procent svarer, at en af fordelene er, at man uddanner fremtidige medarbejdere. Men virksomhederne ser også mange andre fordele. Hele 78 procent svarer, at det er en del af deres virksomhedskultur og værdier, mens 50 procent svarer, at det skaber stolthed på deres arbejdsplads.

”Det er ikke overraskende, at fremtidens arbejdskraft kommer ind på en klar førsteplads. Samtidig er det tydeligt at se, at lærlinge og elever bringer så meget mere til virksomhederne. Det skaber stolthed ude på arbejdspladserne, hvilket tegner godt for fremtiden. Vi ved, at stolthed smitter og kan give endnu flere blod på tanden, når de skal uddanne fremtidens lærlinge og elever,” understreger Line Stentoft Andersen.

Læs mere om undersøgelsen i denne PDF

Om undersøgelsen

I alt har 525 virksomheder deltaget i ”Medlemsundersøgelsen af DI Lærepladsfællesskabet 2023”, og data er indsamlet i foråret 2023.

Relateret indhold