12.09.23 Vi rådgiver dig Nyheder

En voksen lærling ser på virksomheden med nye øjne

Virksomheden Tritech har gode erfaringer med at ansætte lærlinge over 25 år. De ser ofte tingene fra en anderledes vinkel og tør stille undrende spørgsmål. I øjeblikket har de en pilot og en sygeplejerske i lære som industriteknikere.

"Vores voksne lærlinge er rigtig gode til at bruge deres erfaring og kompetencer i arbejdet. De ser ofte tingene på en anden måde og er ikke bange for at komme med nye ideer," siger Kjeld Caspersen, produktionschef og medejer af virksomheden Tritech, og fortsætter:

"Men vi er også meget glade for vores unge lærlinge. Sammensætningen af en mangfoldig medarbejdergruppe skaber ro på arbejdspladsen, hvilket gør os endnu stærkere som virksomhed."

Virksomheden Tritech har otte år på bagen, ligger i Kolding og tilbyder løsninger inden for spåntagning, montage og svejsearbejde. I øjeblikket har de 32 medarbejdere og uddanner både industriteknikere og smedelærlinge.

Der er i alt fem lærlinge i virksomheden, hvoraf to er over 25 år. Den ene af de to lærlinge er uddannet sygeplejerske, og den anden er uddannet lastvognsmekaniker og pilot. De er nu begge i gang med at uddanne sig til industriteknikere.

Det er egentlig ikke usædvanlig, at virksomheden har lærlinge over 25 år. Det er en del af en stigende tendens. De nyeste tal fra maj 2023 viser, at næsten 46 pct. af alle lærlinge og elever nu er 25 år eller ældre mod 38,2 pct. i 2014.

Inden for industriteknikeruddannelsen er andelen af voksne lærlinge steget fra 32 pct. i 2014 til 44,2 pct. i 2023.

Mere tid til familien

Michael Dinesen er en af de to voksne lærlinge i Tritech. Han har en uddannelse som både lastvognsmekaniker og pilot. Privat har Michael en kæreste og to små børn; en dreng på tre og en pige på halvandet år.

For ham gav det rigtig god mening at gå i lære som industritekniker, da han kunne få mere tid til sin familie.

"Jeg har altid været glad for at arbejde som pilot, men som pilot er man ofte væk fra familien i flere uger ad gangen. Når man så kommer hjem, har børnene allerede sagt deres første ord og taget deres første skridt. Alle de vigtige øjeblikke med børnene vil jeg simpelthen ikke gå glip af som far," siger Michael Dinesen og fortsætter:

"Det har selvfølgelig været en stor omvæltning. Min kone har været meget glad for mit valg, men hun har også gjort det klart, at det ene og alene skulle være min beslutning, så jeg ikke senere fortrød valget."

For Michael giver det også god faglig mening at arbejde som industritekniker. Han kan trække på sine tidligere kompetencer som både lastvognsmekaniker og pilot, hvor han både er vant til at arbejde med komplekse arbejdstegninger og arbejde selvstændigt.

Michael Dinesen har skiftet cockpittet i jumbojetten ud med en CNC-drejemaskine på Maskinfabrikken Tritech. Han er glad for den fleksibilitet, han har fået i jobbet som industritekniker-lærling.

De ved, hvad de vil

For Kjeld Caspersen er det en vigtig del af virksomhedens kultur at uddanne lærlinge. Han påpeger, at det har den fordel, at man kan uddanne sine egne medarbejdere, der allerede kender arbejdsgangen, teamet og opgaverne i virksomheden.

Selvom Tritech har en arbejdspladskultur, der rummer mange forskellige medarbejdertyper, er det alligevel vigtigt, at der er en god kemi mellem lærlingen og virksomheden, påpeger Kjeld Caspersen.

"Når der kommer en potentiel lærling ind ad døren, får de først en uges praktik, så vi begge kan mærke, om der er et grundlag for et fortsat samarbejde. Hvis vi passer godt sammen, så skal kompetencerne nok komme hen ad vejen. Kemi er det vigtigste for at skabe en god arbejdsplads," siger Kjeld Caspersen og fortsætter:

"Den eneste forskel mellem voksne lærlinge og de helt unge er, at de ældre ofte er lidt mere erfarne og stiller flere spørgsmål, hvilket kan få de unge og generte lærlinge til at engagere sig mere aktivt. Voksne lærlinge er ofte mere målrettede og går i skole for at blive dygtige inden for deres fagområde. De ved, hvad de vil, og de har truffet en velovervejet beslutning, så de er ikke tilbøjelige til at ændre mening senere. Og så pjatter de lidt mindre på skolebænken."

Relateret indhold