22.02.22 Vi rådgiver dig Blog

Vi skal give plads til de introverte på arbejdspladsen

Som ledere risikerer vi at favorisere de ekstroverte medarbejdere, fordi de ”larmer” mere med deres energi, snak og gode idéer. Vi skal passe på ikke at overse vores introverte medarbejdere – de sidder nemlig på kompetencer, der er guld værd.

Chefkonsulent Anne Birgitte Lindholm, DI

Foto: Foto: DI

Som voksne kan vi have mere eller mindre bevidste forventninger til, hvad der er ”rigtig” og ”forkert” adfærd hos børn. Vores forventning er præget af vores egne præferencer og vores opvækst, men den er i høj grad også påvirket af vores omgivelsers forventninger.

Har du børn i skolealderen, går du sikkert til møder, konsultationer og arrangementer med børnene som omdrejningspunkt, og de handler ofte om børnenes adfærd og præstationer: Tager de ordet i timerne, er de aktive og udadvendte, har de kammerater, deltager de i fælles aktiviteter, tager de initiativer, er de sociale i undervisning og frikvarterer, er de proaktive i gruppearbejder… Og i fritiden er normerne stort set de samme: Det velfungerende barn er sammen med venner i fritiden, opsøger stimulation, samvær og aktivitet.

Vi favoriserer det ekstroverte

-Vi lever med et værdisystem, som betragter det ideale menneske som værende selskabelig, veltilpas i søgelyset og god til at samarbejde med andre. Introversion er derimod et andenrangs personlighedstræk, som betragtes som et problem, der skal overvindes. Men vi går glip af meget, når introverte kvaliteter såsom refleksion, vedholdenhed, forstandighed og lytteevne undervurderes. Nogle af vores største idéer, kunst og opfindelser er kommet fra mennesker, som formår at være stille og lytte til deres eget indre.

Udtalelsen stammer fra den amerikanske forfatter Susan Cain, der fortæller om sin bog, ”Quiet – The power of introverts in a world that can’t stop talking”. Bogen er et opgør med den vestlige verdens utvetydige fokusering på og favorisering af ekstroversionen – og det til trods for, at op imod halvdelen af os faktisk er introverte.

Bliv en stærkere leder

DI har et bredt udvalg af uddannelser for dig, der gerne vil blive en stærkere leder.  Få nye værktøjer til dit ledelsesarbejde på di.dk/ledelse eller nederst på siden.

Hvordan får du energi?

Er du ekstrovert, henter og investerer du energi i din ydre verden. Du får energi af samvær med andre, og skal du samle energi, gør du det ved at opsøge andre.

Du tænker bedst, når du diskuterer med andre, fordi du tænker, imens du taler. Dine tanker udvikler sig bedst, hvis du samtidig sætter ord på. Du vil gerne have mennesker omkring dig og trives med aktivitet og variation.

Er du introvert, henter og investerer du energi i din indre verden. Du bruger energi sammen med andre mennesker og har brug for at trække dig tilbage for at lade op.

Du tænker bedst, når du er for dig selv, fordi du ikke kan sætte ord på dine tanker, før du har tænkt færdigt. Du kan godt lide at have ro til koncentration og fordybelse og foretrækker processer, hvor du har mulighed for at tænke tingene igennem, før du skal svare.

Lyt til barnets behov 

Hvordan oplever du familiemedlemmet, der efter en lang dag i selskab med familien trækker sig tilbage med en bog i hjørnet, mens resten af familien spiller Trivial Pursuit? Hvordan oplever du barnet, der foretrækker at sætte sig ind på sit værelse efter en lang skoledag og sortere sine biler, spille et computerspil, læse en bog, mens de glade stemmer af vejens øvrige børn klinger i luften udenfor vinduet?

Opfordrer du barnet til at løbe ud og være sammen med de andre – eller lytter du til og accepterer barnets behov for at lade op og samle energi efter en dag med gruppeprocesser, larm og samvær i skolen? Et behov for fordybelse og refleksion, som der gives meget lidt plads til i skole og på arbejdspladser i dag.

Hjemmearbejde er ikke nok

Der er i dag langt større mulighed for at arbejde hjemme, end der har været tidligere. Det kan dække et vist behov for tilbagetrækning og fordybelse. Men masser af jobs kan ikke udføres hjemmefra. Og her er det vigtigt, at der udvises tolerance overfor fx vores forskellige bud på den perfekte frokostpause: En god snak og masser af grin med kollegerne - eller en stille stund med avisen, mens der lades op til eftermiddagens indsats.

-Vi skal ikke gøre det af med gruppearbejde og teamwork. Men vi er nået et punkt i vores kultur, hvor der er en skævhed. Vi har tendens til at tro, at al kreativitet og al produktivitet kommer fra gruppen. Men der er en stor værdi i at være i stand til at gå i enerum og fokusere og dykke ned i tingene alene uden at blive tvunget til at dele sine tanker hele tiden. Vi har igennem århundreder forstået, at ensomhed er afgørende for den menneskelige sjæl og kreativitet. Det har vi tabt af syne, og jeg ville ønske, det blev genoprettet, siger Susan Cain.

Relateret indhold