Det tyder på, at danskerne har taget den hybride arbejdsform til sig med mulighed for lejlighedsvis hjemmearbejde.

Foto: GettyImages
13.03.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Post corona: Hjemmearbejde er kommet for at blive

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at næsten lige så mange danskere arbejdede hjemme mindst én gang i løbet af fire uger i 2022 som i 2021.

Hjemmearbejde i tal

2020 og 2021 blev to år med meget hjemmearbejde for fleres vedkommende på grund af coronapandemien. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af danskere med minimum én hjemmearbejdsdag inden for fire uger kun er faldet med to procentpoint fra 2021 til 2022. Det er på trods af, at der ikke har været forsamlingsrestriktioner og -anbefalinger siden foråret i 2022. 

www.statistikbanken.dk/AKU280A

Foto: Danmarks Statistik

Det tyder på, at danskerne har taget den hybride arbejdsform til sig med mulighed for lejlighedsvis hjemmearbejde. Dette billede tegner sig også i DI’s egen medlemsundersøgelse fra 2022 om hybridarbejde. Undersøgelsen viser, at ni ud af 10 af de adspurgte virksomheder giver medarbejderne mulighed for at have én eller flere ugentlige hjemmearbejdsdage.

Mere hjemmearbejde kræver tillid og omstilling 

Virksomheder, der giver mulighed for hjemmearbejde, kan med fordel gentænke, hvordan samarbejdet på arbejdspladsen organiseres. 

Anne Birgitte Lindholm, der er chefkonsulent i DI, råder ledere til at aftale målsætninger, følge op hyppigt og holde 1:1-samtaler med deres medarbejdere. Med klare forventninger og opfølgning kan lederne opretholde tilliden til medarbejdernes produktivitet - også på hjemmearbejdspladsen. 

Det er ikke kun tillidsbåndet mellem den enkelte leder og medarbejder, man som virksomhed kan have for øje. Ifølge Christine Secher, fagleder fra Future of Work i DI, påvirker muligheden for hjemmearbejde hele arbejdspladsen. For at få succes med den hybride arbejdsform, kan man overveje, hvordan ledelse, kontormiljø og arbejdsopgaver bliver påvirket af hjemmearbejde, og hvordan arbejdspladsen skal indrette sig.  

For eksempel kan nogle arbejdsopgaver løses mere effektivt hjemmefra, hvor man kan opleve færre forstyrrelser. Til gengæld kan det resultere i halvtomme kontorer, hvor både ledere og medarbejdere oplever, at der er lang vej til faglig sparring, og at det er svært at følge med i hinandens arbejde. Derfor kan arbejdspladsen eksempelvis indrettes med fleksible arbejdsstationer. Ligesom digitale kommunikationsværktøjer kan gøre det nemmere at samarbejde på distance.

 

Anne Birgitte Lindholm

Anne Birgitte Lindholm

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4522
  • Mobil +45 5218 5929
  • E-mail anbl@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.