At leve længere betyder ikke, at vi er ældre i længere tid. Men faktisk er det omvendt: Vi forbliver yngre længere.

Foto: GettyImages
13.04.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Alder er aflyst

Vi lever længere, og vi bliver længere på arbejdet. Men hvad betyder det for arbejdspladsen og lederen, når vi er fire til fem forskellige generationer, der arbejder side om side?

- Vi har en tendens til at sidestille aldring med svækkelse. Men aldring er andet end svækkelse. At leve længere betyder ikke, at vi er ældre i længere tid. Men faktisk er det omvendt: Vi forbliver yngre længere, fortæller konsulent og forfatter Pernille de Fine Lützhøft.

Det betyder, at der på den gennemsnitlige arbejdsplads er mellem fire og fem forskellige generationer ansat, og det kan have betydning for, hvordan man som leder skal sikre det gode arbejdsmiljø og det gode samarbejde. Så hvad betyder det for vores virksomheder, for måden vi arbejder på og for samfundet?

Er alder bare et tal?

Er alder “bare” et tal? Det logiske og måske mest naturlige svar til dét spørgsmål er nok ja, men ifølge Pernille Lützhøft, er svaret alligevel ikke så simpelt som ja/nej.

-Vi taler ikke længere om kronologisk alder – i stedet taler vi om livsfaser. Kvinder kan få børn i 20’erne, 30’erne og 40’erne, og mænd kan endda få børn langt senere. Når man får børn, kan man identificere sig med andre i samme fase af livet – men det behøver ikke være nogen, der er i samme alder, fordi det ikke længere er begivenheder, der hører sig til en inden for en afgrænset række år.

Kronologisk alder betyder, at vi har nogle bestemte livsfaser, som vi gennemgår én efter én, og det sker i mere eller mindre samme rækkefølge og på samme alderstrin for langt de fleste. Men det er ikke længere tilfældet, fordi vi lever længere og derfor kan planlægge vores livsfaser, som det passer ind hos den enkelte. Alder har ikke samme betydning længere.

 

Pernille de Fine Lützhøft
At leve længere betyder ikke, at vi er ældre i længere tid. Pernille de Fine Lützhøft

-Nogle virksomheder udvikler livsfasepolitikker. De bevæger sig væk fra politikker baseret på den ansattes alder, som f.eks. seniorpolitikker, og i stedet handler det om, hvor i livet, den ansatte befinder sig.

En livsfasepolitik handler om at give fleksibilitet til medarbejderens forpligtelser og ønsker uden for arbejdspladsen. Det kan f.eks. være en medarbejder, der har sygdom i familien og derfor ønsker at gå med vedkommende til lægebesøg og lignende i arbejdstiden. Her vil en livsfasepolitik for denne medarbejder være, at arbejdsgiveren giver fleksibilitet og plads til f.eks. lægebesøg.

Det kan også være fordelagtigt at bruge livsfasepolitikker ved graviditet. Når en medarbejder kommer tilbage fra en længere barsel, kan vedkommende have behov, som en anden medarbejder ikke har. Nogle medarbejdere vil måske have brug for at arbejde på nedsat tid i et stykke tid, så der er plads og tid til barnet. En anden medarbejder har måske ikke samme behov for nedsat tid, måske har vedkommende i stedet brug for at kunne placere nogle af sine arbejdstimer om aftenen.

- Der er ikke længere en ”one size fits all”. En livsfasepolitik handler mere om ”one size fits me”, fordi den passer til individets behov, uddyber Pernille Lützhøft.

Få viden om jeres kommende kolleger og medarbejdere

På DI’s Arbejdsmiljøkonference 2023 den 17. maj, vil Pernille Lützhøft give indsigter og input til, hvilken betydning generationsforskelle og aldersdiversitet har for jeres virksomhed - både nu og i fremtiden

Arbejdsmiljokonference_2023_600x200_oplaeg01.jpg

Jan Lorentzen

Jan Lorentzen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3632
  • Mobil +45 2328 5264
  • E-mail jlo@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.