Hybridarbejde i Carlsberg beror på stærkt lederskab
Carlsberg er kendt for sin stærke medarbejderkultur, men hvordan holder de fast i sammenholdet i en tid med øget hybridarbejde og mindre fysisk samvær?
I marts 2020 stod de nybyggede kontorlokaler klar til medarbejderne i Carlsberg, men det var en kort fornøjelse. Knap havde de taget lokalerne i brug, før Danmark lukkede ned. Siden har en stor del af virksomhedens medarbejdere arbejdet hjemmefra, mens den resterende del af medarbejderne har holdt virksomhedens produktion, salg og distribution i gang.
Head of HR Legal & Operations Anne Tang Magnussen, Carlsberg, har været med til at udforme virksomhedens politik om hybridarbejde. Hun fortæller:
– Vi kalder det fleksibelt arbejde, for man er enten on-site eller off-site. Vi måler ikke på tilstedeværelse, men på output. Mange af vores medarbejdere har fundet balance på en anden måde ved at insource transporten.
Det gjorde Carlsberg
Guidelines for hybridarbejde
Carlsberg har en åben politik med guidelines for hybridarbejde, som ledere og teams i organisationen kan tage udgangspunkt i.
Opkvalificering af ledere
Organisationens ledere har fået opkvalificerende uddannelse af dialog om hybridarbejde, øvet brug af 1:1-samtaler og god online mødeledelse.
Indkøb af inventar til hjemmekontor
Medarbejderne køber inventar til hjemmekontoret gennem en bruttolønsordning.
Hybridarbejde inden for landets grænser
I Carlsberg kan man arbejde hjemmefra i det land, man har skrevet kontrakt i.
Må man løbe en tur kl. 12.00?
På trods af den korte tid i de nye kontorlokaler er man i Carlsberg ikke nervøs for, at medarbejderne ikke vil tilbage igen. Selv i den hybride verden har kontoret en samlende kraft i organisationen:
– Vi har ikke været bekymrede for tomme kontorer. Vi er en social virksomhed og har fantastiske kontormiljøer, og vi synes, at det giver noget at være sammen. Derfor havde vi indrettet kontorerne med plads til interaktion og sparring såvel som stillerum og lounge. Der er til alle aktiviteter i en arbejdsdag, fortæller Charlotte Kammann, der er HR Business Partner i Carlsberg.
Alligevel mener hun, at det hybride arbejde giver en ekstra dimension til medarbejdernes trivsel:
– Det handler om at få bedre trivsel og mere engagerede medarbejdere. Det gavner vores forretning og produktivitet. Må man løbe en tur mellem 12.00 og 13.00? Eller sætte vasketøj over? Ja, det må man, siger Charlotte Kammann.
Det handler om at få bedre trivsel og mere engagerede medarbejdere. HR Business Partner Charlotte Kammann, Carlsberg
Ingen “one size fits all”
Én af de ting man har været særligt opmærksom på i Carlsbergs ledergruppe er, hvordan det hybride arbejde vil påvirke de forskellige faggrupper og deres sammenhold. Som produktionsvirksomhed har Carlsberg både ansatte i produktionen såvel som på kontorerne, og her er det vigtigt at skabe rammer, der kan rumme forskellighederne.
Her mener Head of HR Legal & Operations, Anne Tang Magnussen, at der er behov for et opgør med idéen om, at ”one size fits all”.
– Som virksomhed vil vi gerne skabe ens regler for alle, men det kan vi bare ikke, når forudsætningerne ikke er ens. Der er ikke ens forhold for faggrupperne, og det bliver vi nok nødt til at gøre op med.
Stærkt lederskab er en vigtig faktor
I overgangen til mere hybridarbejde har Carlsberg lagt vægt på at efteruddanne lederne til den nye ledelsessituation. Her har det været vigtigt at styrke deres kompetencer inden for nærværende ledelse:
– Vores træning er centreret om 1:1-samtaler, og hvordan man kan fremstå som en nærværende leder. Vi arbejder meget med tilliden mellem leder og medarbejder, og hvordan man kan tage en god dialog med teamet eller samarbejdspartnere. Det beror på stærkt lederskab, fortæller Charlotte Kammann.