Foto: Colourbox
02.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Chef bortvist for at give sig selv og konen rabat

Det var berettiget at bortvise en varehuschef fra et byggemarked, da han havde udvist en adfærd, som betød, at arbejdsgiveren mistede tilliden til ham. Ledernævnet vurderede, at medarbejderens salg af varer til sig selv og sin kone udgjorde grov misligholdelse af ansættelsesforholdet.

Salg af varer med rabat

En medarbejder med 16 års anciennitet havde i sin ansættelse som varehuschef i et byggemarked solgt forskellige varer med rabat til sig selv og til en kunde. Han blev herefter bortvist med den begrundelse, at han havde tilsidesat arbejdspladsens retningslinjer for håndtering af ordrer samt misbrugt retningslinjer for salg til sig selv og sin familie.

Medarbejderen klagede herefter med påstand om uberettiget bortvisning.

Ingen vennerabat

Det ene forhold, som var grundlag for bortvisningen, bestod i, at medarbejderen havde solgt et ovenlysvindue til en kunde, som han kendte i forvejen. Vinduet blev solgt med rabat, og kunden foretog først betalingen senere på dagen.

Ledernævnet fandt, at salget i forhold til rabatten var begrundet i arbejdspladsens retningslinjer for prismatch og dermed ikke i strid med disse. Derudover kunne det ikke antages, at medarbejderen på tidspunktet for salget var venner med kunden, og han havde dermed ikke handlet i strid med de interne retningslinjer om salg til familie og venner.

Med hensyn til betalingen, der først skete senere, var det ikke en alment accepteret kutyme på arbejdspladsen. Medarbejderen havde dermed misligholdt ansættelsesforholdet, men ikke i en sådan grad, at det kunne begrunde en bortvisning. Dette salg udgjorde dermed ikke et grundlag for bortvisning.

I strid med personalehåndbogen

Det andet forhold bestod i, at medarbejderen havde solgt byggematerialer til sig selv og sin kone. Han havde i den forbindelse foretaget to typer salg, som der var strenge retningslinjer for i personalehåndbogen.

Inden han foretog disse salg, fik han tilsagn fra en regionschef i firmaet, om at han kunne foretage salg med rabat på en bestemt måde, der indebar registrering af ordrerne og brug af personalekort. Dette tilsagn var en fravigelse af retningslinjerne i personalehåndbogen, idet hvert enkelt køb skulle godkendes af en overordnet, og medarbejderen selv kunne fastsætte sin købspris.

Medarbejderen var af den opfattelse, at han ikke havde handlet i strid med retningslinjerne, idet hans køb tilsammen ville give en bruttoavance, som oversteg den, der var krævet i retningslinjerne for disse typer af salg. Men de enkelte køb gav ikke så høj en bruttoavance – nogle gav endda en negativ avance. Derudover blev hvert enkelt køb ikke godkendt af en overordnet, hvilket var en klar regel ifølge personalehåndbogen.

Grov misligholdelse

Ledernævnet vurderede, at medarbejderen ved disse salg af varer til sig selv havde handlet i strid med klare anvisninger i personalehåndbogen, og at han som varehuschef måtte have indset dette.

Denne adfærd medførte, at arbejdspladsen ikke længere kunne have tillid til ham, og der var tale om så grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, at bortvisningen af medarbejderen var berettiget. Dermed blev virksomheden frifundet for klagen om uberettiget bortvisning og skulle ikke betale godtgørelse.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ledernævnets afgørelse af 7. juni 2022 i sag nr. 20211099.

DI's råd

Sagen viser, at grov misligholdelse af ansættelsesforholdet berettiger en bortvisning af en medarbejder. Hvis en medarbejder har handlet i strid med klare interne retningslinjer i personalehåndbogen og i kraft af sin stilling eller anciennitet burde have indset dette, kan det udgøre grov misligholdelse af ansættelsesforholdet.

Der er ikke krav om, at virksomheden skal have en personalehåndbog, men det vil ofte være en god idé. Det er vigtigt at være opmærksom på, at virksomheden har ansvaret for indholdet og ajourføringen af personalehåndbogen og orienterer medarbejderne om ændringer.

Find flere gode råd om udarbejdelse af Personalehåndbog her: Personalehåndbog - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til bortvisning

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.