Foto: Colourbox
09.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Opsagt leder burde være omplaceret til stilling uden ledelsesansvar

En overlæge blev opsagt fra sin stilling som sektionsleder efter at have modtaget en advarsel for sin adfærd som leder. Opsigelsen blev begrundet i omstrukturering af afdelingen. En faglig voldgift fandt, at det under omstruktureringen havde været muligt at omplacere overlægen til en stilling uden ledelsesansvar, da det kun var hendes adfærd som leder, der havde været problematisk.

Fra overlæge til sektionsleder

En overlæge havde siden juni 2019 været ansat i en styrelse og tiltrådte i marts 2020 en stilling som sektionsleder i samme styrelse. Hun modtog i denne ansættelse et kvalifikationstillæg, et funktionstillæg og ved flere lejligheder engangstillæg begrundet i ekstraordinær indsats.

Lægen havde som sektionsleder ansvar for håndtering af COVID-19, herunder organisering og ledelse af smitteteams.

Advarsel begrundet i adfærd som leder

I februar 2022 blev lægen tildelt en skriftlig advarsel, som var begrundet i en problematisk adfærd i forhold til hendes kommunikation og samarbejde med ledelse og medarbejdere, som ikke kunne ”forventes af en sektionsleder med [overlægens] baggrund, anciennitet og erfaring.”

En faglig voldgift fandt senere, at advarslen ikke angik overlægens kvalifikationer som læge, men hendes virke som leder, og at den vedrørte adfærdsmæssige forhold, som kunne rettes op.

Høring og opsigelse

En uge efter modtagelse af advarslen modtog lægen en høring over påtænkt opsigelse, der var begrundet i en organisationsændring i hendes afdeling. Det blev anført, at man ville beholde de medarbejdere, som efter en samlet vurdering havde de bedste kvalifikationer i forhold til varetagelse af opgaverne.

I et høringssvar meddelte overlægen, at hun var uenig i den påtænkte opsigelse. Hun gjorde opmærksom på, at der ved tidspunktet for organisationsændringen manglede at blive besat mindst syv lægestillinger uden ledelsesansvar, som styrelsen havde pligt til at forsøge at omplacere hende til inden en opsigelse.

Kort efter blev lægen opsagt. Hun mente, at opsigelsen var sket grundet de anførte samarbejdsvanskeligheder og ikke på grund af manglende kvalifikationer hos hende.

Skulle have været omplaceret

En faglig voldgift fandt, at det ikke efter de angivne forklaringer var bevist, at styrelsen kunne underbygge vurderingen af overlægens manglende kompetencer i forhold til omplacering. Hun havde inden sin tiltrædelse som sektionsleder varetaget en almindelig overlægestilling uden ledelsesansvar, uden at dette gav anledning til nogen problemer.

Idet advarslen udelukkende angik hendes virke som leder, ville det derfor være muligt at omplacere hende til en stilling uden ledelsesansvar. Idet opsigelsen således var begrundet i hendes adfærd som leder og ikke i manglende kvalifikationer ved organisationsændringen, var opsigelsen altså usaglig, idet hun burde være omplaceret. Hertil kom, at hun ikke havde haft mulighed for at rette op på den påtalte problematiske adfærd i advarslen.

Overlægen blev herefter tilkendt godtgørelse på 100.000 kr.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på afgørelse i  faglig voldgift af 20. februar 2023 i sag nr. FV.2022.1055.

DI's råd

En virksomhed har ved omstruktureringer og organisationsændringer pligt til at undersøge muligheden for omplacering af medarbejdere, inden de opsiges. Pligten til eventuel omplacering gælder i forhold til ledige stillinger (eller stillinger, der på opsigelsestidspunktet måtte forventes at blive ledige inden fratrædelsen) og er særlig stor ved medarbejdere med lang anciennitet.

Udgangspunktet er desuden, at arbejdsgiveren kun har pligt til at omplacere, hvis medarbejderen – eventuelt efter en kort oplæring - vurderes til at være i stand til at varetage stillingen på tilfredsstillende vis. I dette tilfælde havde medarbejderen anciennitet i jobbet som sektionsleder fra 2019, men havde forinden arbejdet som læge uden ledelsesansvar, uden at det havde givet anledning til advarsel eller påtaler i øvrigt. Arbejdsgiveren fik derfor ikke medhold i, at opsigelsen var saglig.

Læs mere om Opsigelse, bortvisning og fratrædelse - rådgiving til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.