Vi rådgiver dig

Arbejdsstyrke i værdikæden

Hvilken forskel kan min virksomhed gøre i forhold til arbejdstagere i værdikæden? Og hvordan rapporterer jeg på ESRS S2?

Standarden har til formål at belyse hvordan din virksomhed påvirker ansatte hos leverandører og kunder i din virksomheds værdikæder. I skal adressere emner som arbejdsvilkår (f.eks. arbejdstid, social dialog og tilstrækkelig løn), ligebehandling og lige muligheder (f.eks. ligestilling, uddannelse, inklusion) og arbejdsrelaterede rettigheder (f.eks. børne- og tvangsarbejde, passende boliger) og fortælle, hvad I gør for at afhjælpe eventuelle negative indvirkninger.

Foto: Gettyimages

Du gør en forskel

Alle virksomheder har et ansvar for at respektere menneskerettighederne. Standarden hviler på internationalt anerkendte principper for virksomheders adfærd, som beskrevet i FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv og OECD’s retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Ved at følge disse principper og ved at være i tæt dialog med aktører i din værdikæde, kan din virksomhed være med til at fremme ordentlige arbejdsvilkår globalt. Dette kan også være med til sikre stabile forsyningskæder og endvidere kunne minimere risici for dårligt omdømme.

Hvad kan I gøre?

Som virksomhed kan du forebygge og håndtere risici for negative indvirkning på medarbejdere i værdikæden gennem jeres due diligence processer. Dette vil blandt andet indebære:

  1. Sikre tæt dialog med dine væsentligste aktører i din værdikæde om forhold, der vedrører medarbejderforhold. Man kan også inddrage repræsentanter fra fagforeninger i denne dialog.
  2. Kig indad og spørg jer selv; er der elementer i vores forretningsstrategi og processer, som kan bidrage til brud på arbejdstagerrettigheder i jeres værdikæde? (evt. korte leveringstider, pres på priser).
  3. At I udarbejder politikker for, hvordan din virksomhed respekterer menneskerettighederne, herunder arbejdstagerrettigheder. Som del af denne politik kan I have et adfærdskodeks (code of conduct) for dine leverandører
  4. At I involverer relevante personer i virksomheden og forankrer politikker og strategier i ledelsen
  5. Tager hånd om mulige negative indvirkninger – stopper indvirkningen og sikrer genoprejsning til skadelidte.

Værktøjer og hjælp

Der findes allerede en række detaljerede standarder, vejledninger og hjælpeværktøjer, som kan hjælpe jer videre i processen med medarbejdere i værdikæden:

Etisk handel: Videncenter for bæredygtige værdikæder

Hos "Etisk Handel" finder du viden, guides, redskaber og cases, der kan understøtte din virksomheds arbejde med bæredygtige værdikæder. Læs mere om bl.a.: arbejdstagerrettigheder, leverandørsamarbejde, indkøbspraksis mv. 

Læs mere her.

UN Guiding Principles on Business and Human Rights
UN ILO Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work
OECD Guidelines for Multinational Enterprises
UN Global Compact Network Denmark

Læs de fulde ESRS-standarder fra Europa Kommissionen

Ønsker I en detaljeret forståelse af ESRS-standarderne, kan I læse dem i deres fulde længde på dansk og engelsk, samt begrebs-forklaringer. Da der er fejl i den danske oversættelse, som først forventes rettet i foråret 2024, anbefaler vi, at I så vidt muligt læser de engelske versioner

Standarder på engelsk Standarder på dansk

Hvordan rapporterer du på medarbejdere i værdikæden?

Læs kravene til rapportering på ESRS S2 - Arbejdsstyrke i værdikæden?

ESRS-rapportering
Thomas Skov Hansen

Thomas Skov Hansen

Teamleder

Rådgivning

Tina Aggerholm

Tina Aggerholm

Seniorchefkonsulent

Rapportering

Relateret indhold