Vi rådgiver dig

Biodiversitet og økosystemer

Hvilken forskel kan min virksomhed gøre for at redde eller styrke biodiversitet og økosystemer? Og hvordan rapporterer jeg på ESRS E4?

Denne standard er til for at hjælpe dig med at identificere og arbejde med dit aftryk på biodiversitet. Standarden har fokus på aftryk og påvirkning på arter, økosystemer/arealer, brug af råstoffer/ressourcer mm.

Det er et af de områder, hvor det kan være komplekst at vurdere aftryk og effekt, da det både handler om lokalt og globalt aftryk - i hele virksomhedens værdikæde. Det vil derfor være helt centralt at sammenholde jeres arbejde med biodiversitet med jeres arbejde omkring klima, forurening og vand.

Foto: Gettyimages

Du gør en forskel

Du kan:

  • Bidrage til at reducere det store aftryk, der er på biodiversitet ved indvinding og forarbejdning af naturressourcer – til forbrug og produktion
  • Bidrage til en langsigtet risikominimering og fortsat mulighed for at bruge naturressourcer – det kan være vand, råstoffer eller biologisk materiale
  • Bidrage til en fortsat fødevareforsyning ved at bedre vilkår for økosystemer - f.eks. jordens sundhed/tilstand, levesteder for bestøvere mm.

Hvad kan du gøre – i forhold til påvirkning?

  • Identificér hvor de væsentligste påvirkninger fra din forretning er – godt sted at starte!
  • Fokusér på om virksomheden har nærhed til sårbar natur – eller væsentlig påvirkning af omkringliggende økosystemer?
  • Materialer og råstoffer som udvindes/kommer de fra risikoområder? Tjek Heatmaps – f.eks. WWF’s riskfilter
  • Få styr på værdikæderne – væsentlige aftryk på natur/biodiversitet og hvor i værdikæden er det - lokalt og globalt?
  • Helt generelt brug virksomhedens viden vedr. påvirkninger af f.eks. miljø og klima eller habitatregler
  • Orientér dig i de standarder der er ved at blive udviklet eksempelvis Science Based Targets for Nature - SBTN i forhold til at sætte mål og vurdere effekt

Hvad kan du gøre – i forhold til actions?

  • Lokalt eller globalt – stor forskel i kompleksitet og hvilke handlemuligheder der er. Indgå i samarbejder med videnspersoner både lokalt og globalt
  • Snak med leverandører – hvor kan I sætte ind?
  • Få en politik eller strategi for at minimere negativt aftryk på økosystemer/biodiversitet – bør hænge tæt sammen med f.eks. strategi om miljø eller klima?
  • Sæt fokus på indkøb og import? Bruger I f.eks. certificeringer, der også bidrager positivt til biodiversitet – FSC, RSPO, ISO osv. – måske er man godt på vej?
  • Tænk i natur-positive tiltag - hvor er det muligt, at man ved sin tilstedeværelse bidrager til, at natur og biodiversitet bliver bedre?

Hvordan kommer jeg videre?

Der findes allerede en række vejledninger og hjælpeværktøjer, som kan hjælpe jer med at vurdere jeres forurening og brug af kritiske stoffer.

”ESRS 4 Biodiversitet og Økosystemer” indeholder en række henvisninger til EU direktiver på specifikke områder og andre reguleringer til detailområder.

I dybden med LEAP-modellen

Læs TNFD's guide til, hvordan LEAP-modellen kan bruges til at identificere og vurdere naturrelaterede problemstillinger. 

Læs guiden her.

Hjælp med SBTN

I takt med at virksomheder på verdensplan forsøger at reducere deres CO2 udledninger, har de brug for at vide, hvordan de bidrager til at nå de mål, som er fastlagt i Parisaftalen om at holde den globale temperaturstigning under 1.5 grader. Science Based Targets initiativet er et bredt FN samarbejde, der hjælper virksomheder over hele verden med at sætte deres mål, så de stemmer overens med, hvad den nyeste videnskab anbefaler.

Læs mere om SBTN her.

Læs de fulde ESRS-standarder fra Europa Kommissionen

Ønsker I en detaljeret forståelse af ESRS-standarderne, kan I læse dem i deres fulde længde på dansk og engelsk, samt begrebs-forklaringer. Da der er fejl i den danske oversættelse, som først forventes rettet i foråret 2024, anbefaler vi, at I så vidt muligt læser de engelske versioner

Standarder på engelsk Standarder på dansk

Hvordan rapporterer du på biodiversitet?

Læs kravene til rapportering på ESRS E4 - Biodiversitet og økosystemer

ESRS-rapportering
Kitt Bell Andersen

Kitt Bell Andersen

Chefkonsulent

Rådgivning

Tina Aggerholm

Tina Aggerholm

Seniorchefkonsulent

Rapportering

Relateret indhold