CSRD - hvad betyder direktivet og hvem er omfattet?
CSRD-direktivet sætter de overordnede krav til rapportering om bæredygtighed. Se her, hvad der skal rapporteres på og find ud af, om din virksomhed er omfattet af rapporteringskrav.
CSRD - Bæredygtighedsrapportering
Fra regnskabsåret 2024 skal de første virksomheder rapportere på det nye EU-direktiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Det betyder, at virksomheder, der er omfattet af direktivet, fremover skal redegøre for bæredygtighed, i et særskilt afsnit i ledelsesberetningen i årsrapporten.
CSRD stiller krav til, at bæredygtighedsrapportering skal foretages på niveau med den finansielle rapportering. Der er således også krav om en erklæring fra revisor eller fra en uafhængig erklæringsafgiver.
Rapporteringen omfatter blandt andet virksomhedens bæredygtigheds-strategi samt information om de væsentligste indvirkninger, risici muligheder på miljø og klima, sociale forhold og selskabsledelse. Rapporteringen skal forankres i både strategien og forretningsmodellen og suppleres af suppleres med information om politikker samt aktiviteter og mål.
Endvidere skal rapporteringen afspejle bæredygtighedsforhold hos virksomheden selv og de væsentlige påvirkninger, som den bidrager til, gennem dens værdikæde.
Alle virksomheder, der er omfattet af CSRD skal som udgangspunkt anvende det fulde sæt ESRS-standarder. Børsnoterede SMV’ere kan dog i stedet vælge at anvende den såkaldte LSME standard – ESRS for Listed Small- and Medium-sized Enterprises.
ESG transformerer forretningsstrategier og resultater i danske virksomheder. Hvad er de største ESG tendenser vi ser i 2024?
Hvem skal rapportere på CSRD?
Alle virksomheder – både børsnoterede og ikke-børsnoterede – der indgår i regnskabsklasse C stor er omfattet af CSRD. Derudover er børsnoterede SMV’ere (dog undtaget mikrovirksomheder) omfattet af kravene.
Derudover vil CSRD stille særlige krav om rapportering for visse virksomheder i tredjelande (altså virksomheder beliggende udenfor EU), når de har dattervirksomheder eller filialer i EU samt en omsætning i EU på mindst 150 mio. EUR. Danske dattervirksomheder i sådanne koncerner kan blive berørt af de særlige rapporteringskrav.
Indtil disse krav træder i kraft, skal dattervirksomhederne udarbejde bæredygtighedsrapportering for deres egen virksomhed, hvis dattervirksomheden i sig selv indgår i regnskabsklasse C stor.
Hvornår skal der rapporteres første gang?
Kravene om at rapportere efter CSRD implementeres gradvis over årene 2024 – 2026. Kravene gælder for regnskabsår der starter den:
- 1. januar 2024 eller derefter: børsnoterede virksomheder med flere end 500 ansatte
- 1. januar 2025 eller derefter: børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder, som er indplaceret i regnskabsklasse C stor
- 1. januar 2026 eller derefter: børsnoterede SMV’ere (dog undtaget mikrovirksomheder)
- 1. januar 2028 eller derefter: visse tredjelandsvirksomheder (udenfor EU)
Hvilke virksomheder er i regnskabsklasse C stor?
Alle virksomheder er indplaceret i regnskabsklasser afhængig af deres størrelser.
En virksomhed indgår i regnskabsklasse C stor, når den i to på hinanden følgende regnskabsår overstiger to af følgende grænser:
- En balancesum på 195 mio. kr.
- En nettoomsætning 391 mio. kr.
- Et gennemsnit antal heltidsbeskæftigede fastholdes uændret på 250
Disse størrelsesgrænser er gældende for regnskabsår, der startede den 1. januar 2023 eller senere. Grænserne ovenfor blev vedtaget i foråret 2024 med tilbagevirkende kraft.