Det britiske underhus stemte tirsdag aften nej til den aftale, som Storbritanniens premierminister, Theresa May, havde forhandlet sig frem til med EU. Dermed har det britiske exit fra EU igen ramt en stor sten på vejen mod en fælles skilsmisseaftale.

16.01.19 DI Handel Nyheder

Er din virksomhed klar til Brexit?

HANDEL: Storbritanniens farvel til EU vil få store konsekvenser for mange danske virksomheder. En ny Brexit-værktøjskasse fra DI kan inspirere din virksomhed, så den står bedre rustet.

Dansk Industri (DI) er ærgerlige over, at Brexit-aftalen mellem EU og den britiske regering tirsdag aften blev nedstemt i det britiske underhus. Det gør usikkerheden om Storbritanniens udmeldelse større og understreger vigtigheden af at forberede sig på et ”hårdt Brexit”.

Nedstemningen sender Storbritannien ud i en ny, usikker situation, hvor Storbritannien skal træde ud af EU den 29. marts med et såkaldt hårdt Brexit, medmindre der i mellemtiden findes en anden løsning. Virksomheder, der handler med Storbritannien, vil blive påvirket:

- Lige nu er status, at Storbritannien 29. marts med stigende sandsynlighed siger farvel til EU på den hårdest tænkelige måde. En brat overgang vil uden tvivl få stor betydning for de mange tusinde danske virksomheder, som har samhandel med Storbritannien, og som bl.a. skal til at betale told og udfylde eksport- og importdokumenter, siger DI’s europapolitiske chef, Anders Ladefoged.

Læs også: DI: Håber på alternativ Brexit-løsning efter nej til aftale

Håber på en alternativ Brexit-løsning

- Fra DI’s side håber vi, at politikerne i Storbritannien kan enes om at finde en alternativ løsning, hvor udfaldet ikke vil være et hårdt Brexit – for stort set alle andre løsninger er i øjeblikket bedre end et hårdt Brexit, siger Anders Ladefoged.

Aftalen, som EU og Theresa May var enige om, havde sikret en vigtig overgangsordning frem til udgangen af 2020, hvor virksomheders handel med det britiske marked ville foregå på samme vilkår som i dag.

Brexit-toolkit

DI har udarbejdet et Brexit-toolkit, hvor I kan få hjælp til at finde ud af, hvilke overvejelser I bør gøre jer for at navigere virksomheden gennem Brexit. Det kan findes på https://www.danskindustri.dk/brexit-toolkit/.

Her kan I bl.a. læse om valuta, den nye forsyningskæde, regulering, kontrakter, medarbejdere, data og it-systemer mm.

Danske virksomheder eksporterede for 86 mia. kr. til Storbritannien i 2017. Eksporten sikrer 65.000 arbejdspladser i Danmark fordelt på mange sektorer. Danske virksomheder har investeringer for ca. 200 mia. kr. i Storbritannien.

Niels Petersen
Skrevet af:

Niels Petersen

Relateret