27.10.22 DIB Blog

Ny kampagne skal bremse online køb af ulovlige produkter

Danskernes udenlandske onlinehandel rundede en rekord på 35 mia. kr. i første halvår. Trods mange advarsler kan der være tale om køb af  ulovlige produkter uden for EU. Ny kampagne fra Sikkerhedsstyrelsen skal få forbrugere og virksomheder til at handle mere sikkert og lovligt, blogger Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI Handel.

E-handel rummer et stort potentiale for danske virksomheder. Det må der ikke skabes nogen tvivl om. Det er også i stigende grad en forudsætning for at klare sig i den internationale konkurrence, at man handler online.

Derfor kæmper DI hver dag for, at flere danske virksomheder realiserer vækstmulighederne i digitale salgskanaler. Med teknologisk udvikling kan der desværre være medfølgende udfordringer. Når det kommer til e-handel, drejer det sig om en øget risiko for import af ulovlige produkter via webshops udenfor EU.

Læs også: Fem grunde til at tage på inspirationstur til New York City

Danskerne er vilde med at handle på webshops udenfor EU, og ifølge Nationalbankens seneste tal havde danskerne i 1. halvår 2022 købt for et rekord højt forbrug på knap 36 mia. kr. i udenlandske webshops.

Det drejer sig typisk om køb af elektronik, el-udstyr, personlig pleje, beklædning til børn og voksne samt sports- og hobbyudstyr. Mange har svært ved at forstå, at varerne kan købes så billigt og fylder derfor den digitale indkøbskurv med varer, som sendes til Danmark. Herefter venter der en slem overraskelse, da varerne kan være ulovlige, farlige og sundhedsskadelige.

Sikkerhedsstyrelsen lancerer kampagne

Online-køb af ulovlige produkter er ikke kun til fare for forbrugerne. Det også en stor udfordring for danske virksomheder, der bruger mange ressourcer på opfylde EU’s krav til produktsikkerhed. Virksomheder i Danmark og andre EU-lande udsættes dermed for unfair konkurrence fra virksomheder i tredjelande.

Problemet forventes at blive større i de kommende år, nu hvor UK ikke længere er en del af EU’s indre marked. Som følge af brexit har UK indført egne produkt- og mærkningskrav og deres eget system for markedsovervågning. Der er dermed ikke nogen garanti for, at produkter importeret fra UK opfylder EU’s krav til produktsikkerhed.

Derfor har Sikkerhedsstyrelsen lanceret en kampagne, som skal uddanne både forbrugere og virksomheder i at handle sikkert på webshops udenfor EU.

Det er naturligvis ikke kun forbrugerne der skal være opmærksomme. Som virksomhed er det også vigtigt, at man kender til risiciene ved online handel, da man som producent og importør har ansvar for, at EU’s regler for produktsikkerhed bliver overholdt.

Læs mere om kampagnen her: 

Pas på du ikke køber ulykker online

Pas på du ikke sælger ulykker online

Markedsovervågning skal styrkes

Udfordringerne er store, og der skal nye redskaber i brug for begrænse strømmen af ulovlige produkter mod Danmark og andre EU-lande. Derfor har DI kæmpet for, at den danske andel af EU’s brexit-reserve afsætte et større beløb til at oplyse om reglerne efter Brexit og styrke markedsovervågningen. Det lykkedes, og det er nu, vi ser udmøntningen af initiativerne i regeringens plan for brexit-reserven.

Læs også: Få op til 250.000 kroner i brexit kompensation

Sikkerhedsstyrelsens oplysningskampagne er vigtig, men kan ikke stå alene. Derfor er det afgørende, at der i brexit-reserven også er afsat midler til at udvikle nye digitale løsninger i markedsovervågningen.  Sikkerhedsstyrelsen er i fuld gang og vil inden længe have nye redskaber i form af:

1) Automatiseret sagsbehandling, som vil lette de administrative byrder for Sikkerhedsstyrelsen og frigive flere ressourcer til markedsovervågning.

2) Web classifier, som hurtigt kan screene og identificere webshops, der ikke overholder EU’s krav til produktsikkerhed.

DI er i dialog med Sikkerhedsstyrelsen om de nye værktøjer og forventer, at det kan føre til at klar opgradering markedsovervågningen til gavn for forbrugere og virksomheder.

Kontakt os, hvis du støder på ulovlige produkter

Selv med nye teknologier kan Sikkerhedsstyrelsen og myndighederne i andre EU-lande ikke stoppe alle ulovlige produkter, som importeres til EU. Derfor har man som virksomhed også en vigtig opgave i at gøre Sikkerhedsstyrelsen og EU-Kommissionen opmærksomme på ulovlige produkter og webshops, der ikke overholder reglerne i EU’s indre marked. Det kan gøres via  produkter.dk. 

Hvis man som importør eller distributør finder ud af, at man selv har solgt et ulovligt produkt, skal man anmelde det via denne portal på Kommissionens hjemmeside. Man kan også tage kontakt direkte til Sikkerhedsstyrelsen.

DI hører også meget gerne fra dig og din virksomhed om de udfordringer, I oplever med webshops, der sælger ulovlige produkter. For kampen stopper ikke her. Der er brug for flere nye løsninger og et tættere samarbejde mellem EU-landene for at komme den ulovlige online-handel til livs og dermed sikre et level playing field.

Læs også: DI’s kampagneside om brexit

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold