Donkey Republic har 19 ansatte og har fungeret siden 2015.

Foto: Marie Victoria Nedergaard
29.01.18 DIB Nyheder

Video: "Vi driver forretning i juridisk gråzone"

Politikerne skal have mod til at tillade nye forretningsmodeller, lød det fra Donkey Republic ved Dansk Industris SMV-konference mandag. Se video længere nede.

Mere end 1000 af Donkey Republics orange cykler står forskellige steder i de københavnske cykelstativer. Deres koncept går ud på, at du fra en app kan låse dem op, betale og køre afsted. 

Nyt, smart og digitalt. 

Men lovgivningen har ikke helt kunnet følge med Donkey Republics udvikling. Det er nemlig stadigvæk en gråzone, om virksomhedens cykler må lejes ud fra de offentlige cykelstativer i Hovedstaden. 

Det er en udfordring for virksomheder som vores, der arbejder i et felt, der er så nyt, at lovgivningen ikke kan give noget juridisk grundlag Grundlægger og COO i Donkey Republic

Hvornår må kommunen flytte cyklerne? Og må de bestemme, hvor cyklerne skal stå? Virksomheden venter stadigvæk svar på spørgsmålene fra Københavns Kommune. Derfor driver de en del af deres forretning på et uafklaret juridisk grundlag. 

-Det er en udfordring for virksomheder som vores, der arbejder i et felt, der er så nyt, at lovgivningen ikke kan give noget juridisk grundlag, siger Rune Kokholm, grundlægger og COO i Donkey Republic. 

Derfor er hans bøn til Disruptionrådet på DI’s SMV-konference en mere fleksibel og modig lovgivning, som gør det muligt at afprøve nye forretningsmodeller – og herefter vurdere om de virker. 

-Politikerne vil jo gerne have, at nye virksomheder vokser sig store, men det kan de ikke, så længe lovgivningen ikke er afklaret, siger Rune Kokholm. 

”Vi har ikke noget imod at blive reguleret”

Ifølge Rune Kokholm gør virksomhedens situation det besværligt at tiltrække kapital. Selvom de har cykler i mange forskellige storbyer, er København deres hjemmemarked. Derfor holder investorerne øje med, hvordan det går her. 

-Når vi er i dialog med investorer, spøger de, om vi har ret til at lejer cykler ud fra offentlige cykelstativer. Der befinder vi os i en gråzone, fordi vi endnu ikke ved, om det er lovligt. Vi venter stadigvæk på afklaring fra rådhuset, siger Rune Kokholm.  

Donkey Republic vil med glæde betale for at bruge de offentlige cykelstativer i København – så længe de snart kan få afklaring på, om deres forretning er lovlig eller ej.  

-Vi har ikke noget imod at blive reguleret, men jeg savner noget dynamik. Og så savner vi, at politikerne kan se lidt udover det arbejde, de selv sidder med. Der kan jo være store muligheder i nye forretningsmodeller. 

DI: Udfordringer skal på huskeliste

Ifølge Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI, gør det indtryk, at virksomheden må stå tilbage på grund af uafklaret lovgivning. Han peger på følgende løsning:

- I DI har vi et forslag om, at man som virksomhed skal kunne ringe til et sted og få at vide, om det man gør er i overensstemmelse med reglerne. Hvis der er en udfordring, skal det med det samme på en huskeliste, så en regering kan få det med til kommende lovforslag, siger Karsten Dybvad.

Læs også: Digitalisering højere op på SMV’ers dagsorden

Relateret indhold