DI: Et job kan også hjælpe unge på kontanthjælp
Et nyt udspil fra regeringen skal bløde op på reglen, om at alle unge på kontanthjælp skal hjælpes i uddannelse, men ikke i job. Det giver bedre muligheder for de unge, som ikke er klar til en uddannelse, men godt kan arbejde, mener DI.
- Du kan godt være klar til et job, selv om du ikke er parat til at tage en uddannelse. Derfor er det problematisk, at jobcentrene siden 2014 har skullet have et ensidigt fokus på uddannelse for alle unge kontanthjælpsmodtagere, siger Steen Nielsen, som er underdirektør i Dansk Industri (DI).
Derfor glæder han sig over, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og innovationsminister Sophie Løhde nu lægger op til en ændring af reglerne på området, så nogle af de unge kontanthjælpsmodtagere i stedet kan blive hjulpet i job.
- Hvis man gang på gang er faldet fra en ungdomsuddannelse og er vendt tilbage til kontanthjælp, så er det bedre, at man hjælpes ind i et job, udtalte Sophie Løhde til Berlingske torsdag, hvor hun fremlagde forslaget sammen med beskæftigelsesministeren.
Læs også: 100 forslag venter stadig på politisk handling
Samme vej passer ikke til alle
Udspillet fra regeringen betyder nærmere bestemt, at den nuværende uddannelseshjælp bliver afskaffet til fordel for en ny ungehjælp, hvor det ikke er et krav, at den unge bliver tilmeldt en ungdomsuddannelse. Indsatsen kan i stedet gå på at finde et ufaglært job, selv om den unge kun har folkeskolens afgangseksamen.
- I DI går vi selvfølgelig 100 pct. ind for, at så mange unge som muligt får en god uddannelse. Men vi må også se i øjnene, at der ikke er én vej, som passer til alle. For nogle unge kan det være erfaringerne fra en arbejdsplads, der skaber motivation til at dygtiggøre sig – og ikke den anden vej rundt, mener Steen Nielsen.
Sidste år gik 14.000 unge mellem 18 og 30 år i gang med en ungdomsuddannelse efter pålæg fra jobcentret, men halvdelen stoppede igen inden for 12 måneder.
- Der er uden tvivl nogen i den gruppe, som vil have mere ud af at få et job – og lige nu er der faktisk job at finde, og det skal vi udnytte. Så stor ros til regeringen for at bane vej for en mere realistisk og løsningsorienteret tilgang til de yngste kontanthjælpsmodtagere, siger Steen Nielsen.
Det nye ungeudspil ændrer ikke på målsætningen om, at 90 pct. af alle 25-årige skal have gennemført en ungdomsuddannelse i 2030.
Læs også: Ufaglærte og faglærte er vinderne i opsvinget på jobmarkedet