Den danske plastindustri vinder nu igen ordrer og markedsandele i hele verden

Foto: Plastindustrien
06.02.18 DIB Nyheder

Færre ansatte i plastbranchen trods massiv vækst

Både omsætning og eksport stiger markant i plastbranchen, men beskæftigelsen falder. Mangel på medarbejdere er blandt årsagerne, mener Plastindustrien.

Siden 2009 er plastbranchens omsætning steget med 26 pct. En stor del af fremgangen skyldes, at branchens eksport er steget eksplosivt de senere år, så de danske virksomheder nu sælger 50 pct. mere til udlandet sammenlignet med 2009. Det viser en ny brancheanalyse Plastindustrien har lavet i samarbejde med Dansk Industri.

- Vi har i nogle år efter krisen ikke helt kunne følge den vækst, som dansk fremstillingsindustri og europæisk plastindustri har oplevet. Men de nye tal viser, at vi nu igen er helt på omgangshøjde. Det skyldes bl.a., at danske plastvirksomheder lige nu vinder nye markedsandele over hele verden i et virkelig imponerende tempo. Det er en helt fantastisk udvikling, der også lover rigtig godt for fremtiden, udtaler Thomas Drustrup.

Flere af vores virksomheder melder om, at det er svært at få de ledige stillinger besat, og prognoserne peger desværre på, at det kun bliver værre. Adm. direktør Thomas Drustrup, Plastindustrien

Færre ansatte skaber mere

Den øgede omsætning i plastbranchen sker på trods af en faldende beskæftigelse. Siden 2009 er der blevet 19 pct. færre jobs i branchen. Færre ansatte skaber altså mere i den danske plastindustri.

Ifølge den administrerende direktør Thomas Drustrup kan det til dels forklares ved, at Plastindustrien har benyttet sig af de muligheder som automatiseringen har givet:

- Plastbranchen er i stand til at skabe mere med færre personer. Det tyder på høj produktivitet, og at vi har været gode til at imødekommende de muligheder, som automatisering har givet giver os. Det er positivt, siger han.

Læs også: Uddannelse betaler sig – især indenfor teknik

Høj skat og mangel på arbejdskraft kan bremse udviklingen

Tilbagegangen i antal jobs giver dog også anledning til panderynker i Plastindustrien. Analysen viser nemlig, at plastvirksomheder over hele Europa ansætter mange nye folk i disse år. Den faldende beskæftigelse i plastbranchen er altså et rent dansk fænomen.

- Flere af vores virksomheder melder om, at det er svært at få de ledige stillinger besat, og prognoserne peger desværre på, at det kun bliver værre. Det gør, at vi må sige nej til ordrer og skaber en usund kamp om virksomhedernes dygtige folk. Alle politiske initiativer, der kan understøtte, at flere uddanner sig i retning af arbejdsmarkedets behov, er derfor mere end velkomne. Det samme gælder alle initiativer, der kan gøre det mere attraktivt at deltage aktivt på arbejdsmarkedet og yde en ekstra indsats, siger Thomas Drustrup.

Læs også: Virksomhederne forventer rekordhøj beskæftigelse

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold