Camilla Düsterdich Hansen og hendes to medstuderende præsenterer deres produkt 'Renow' for virksomheder og privatinvestorer  I DTUs Skylab.

Foto: Marie Victoria Nedergaard
24.05.18 DIB Nyheder

Ørsted høster idéer hos DTU-studerende: "De giver os friske øjne på morgendagens udfordringer"

Onsdag præsenterede DTU-studerende bæredygtige idéer for dansk erhvervsliv. Det giver ny viden og friske øjne, siger Ørsted.

- Brugerne af vores teknologi får ingen økonomisk gevinst. Men folk, der kører elbiler, gør det fordi de gerne vil være grønne. Det er ligesom økologi: Det smager ikke nødvendigvis bedre, men vi køber det, fordi vi tror på, det gør en forskel, forklarer studerende Camilla Düsterdich Hansen.

Hun læser Design og Innovation på DTU, og sammen med sine to studiekammerater har hun opfundet en teknologi, der skal hjælpe elbilejere med at tanke den absolut grønneste strøm. Teknologien kalder de ’Renow’, og det er blot ét ud af flere projekter, DTU’s studerende har brygget på de sidste tre måneder.

I DTU Skylab har man nemlig indgået et samarbejde med flere danske virksomheder, der har opstillet reelle problemer fra deres fagområder, som de studerende har forsøgt at løse.

Blandt andre Ørsted, Siemens og Telia har været med til forløbet, og onsdag var repræsentanter fra virksomhederne mødt op til Skylabs spinout-dag for at se idéerne præsenteret.

- De studerende giver os nogle friske øjne på, hvordan vi løser morgendagens udfordringer. Det er imponerende, hvor langt de er nået på kun ét enkelt semester, siger René von Bülow Thygesen, Senior Strategy Associate i Ørsted.

DTU-studerende har udviklet et produkt for Ørsted, der skal udnytte den grønne energi bedre. Begge parter har fået noget ud ad samarbejdet.

Marie Victoria Nedergaard

Ny viden, nye vinkler

Ørsted har sponsoreret mange af projekterne på DTU med blandt andet teknisk og kommerciel rådgivning. Virksomheden er gået med til samarbejdet med DTU’s studerende, fordi de håber på, at det vil give dem ”ny viden og nye vinkler på hverdagens udfordringer”, og det mener René von Bülow Thygesen, at de har fået.

Han påpeger, at de studerende har flere muligheder til rådighed, end virksomhederne har, når de skal udvikle på en idé.

- Hos os i virksomhederne bliver det tekniske tit en barriere, men det er det ikke for de studerende. De får hurtigt lavet en prototype siger han og tilføjer:

- Hvis de er i tvivl om, hvorvidt forbrugerne synes om et produkt, ringer de til 80 forbrugere og spørger dem. Det er pragmatisk og effektivt, siger René von Bülow Thygesen.

Hos Dansk Industri (DI) mener fagleder for Forskning og Innovationspolitik Jonas Orebo Pyndt, at det er positivt, at virksomhederne at søge idéer udenfor egne fire vægge. Også blandt de studerende er der meget at komme efter, mener han.

- Universiteterne beskæftiger sig med de nyeste udviklingstrends, og lige DTU er et af verdens førende universiteter, når det kommer til energiforskning. De er også helt fremme på forskningsområder som digitalisering og materialer. Derfor er det et rigtigt vigtigt sted for virksomhederne at have deres antenner ude, siger han.

Læs også: Rekordmange virksomheder udsprunget fra universiteterne

Forbereder de studerende til arbejdsmarkedet

Hos Renow er der lagt mange arbejdstimer og tanker ned i elbilprojektet. Det startede ud fra en erkendelse af, at elektriske køretøjer ikke nødvendigvis er så grønne, som vi går rundt og tror.

- Ladestationerne til elbiler har nogle tidspunkter på dagen langt grønnere strømladninger end andre. Det skifter, som vinden blæser. Vi har udviklet en micro-controller, der automatisk sætter din elbil til at lade, når strømmen er allergrønnest, forklarer Camilla Düsterdich Hansen fra Renow.

Hun tilføjer, at de har mødt interesse fra flere i industrien, der tror på, at der er et marked for deres produkt.

I studiegruppen har de været glade for samarbejdet med Ørsted, som har givet dem træning i at udvikle idéer i et forretningsøjemed.

- Det har været fedt at arbejde sammen med en rigtig virksomhed, der har kunnet give os kontant feedback på, om det vi har lavet kan bruges i industrien. Det er jo noget, vi kommer til at skulle bruge inden længe.

Ørsted har inviteret de studerende videre til en ny præsentationsrunde ude hos virksomheden, hvor de får et meget større publikum. Her vil virksomheden afgøre, hvilke af projekterne, der skal finansieres. 

DTU Spin-Out Day er slutningen på DTU's HardTech Entrepreneurship-kursus, hvor virksomheder og studerende samarbejder om at skabe ny viden. Læs mere om kurset og tilmeld din virksomhed her

Læs også: Alle vil have større investeringer i grøn innovation

Skrevet af:
Oliver Fruergaard

Relateret indhold