Lars-Peter Søbye har som CEO i rådgivervirksomheden COWI selv været med til at skabe en vækst fra cirka 800 til 7.200 medarbejdere.

Foto: Sif Meincke
21.01.19 DIB Nyheder

DI-formand: Bliv verdensmester i én ting

Virksomhederne skal fokusere på det, de er bedst til og turde skære fra. Det gælder ikke mindst de ambitiøse SMV’er, lyder det fra COWIs adm. direktør, Lars-Peter Søbye. Han gør status på sit første år som formand for Dansk Industri.

Det er let at blive rundtosset, når man løbende følger med i mediernes dækning af dansk og international økonomi. Det ene øjeblik sætter beskæftigelsen ny rekord, og bruttonationalproduktet bliver opjusteret. Det næste øjeblik er dampen ved at gå af økonomien, aktierne tordner ned og recessionen lurer lige om hjørnet.

Så hvad gør en klog virksomhedsleder? Spørger du DI-formand Lars-Peter Søbye, lyder svaret, at han tager det helt roligt, løfter blikket fra de flimrende nyheder og fokuserer på det, som han gør bedst.

– Uanset de økonomiske konjunkturer, så er der nogle megatrends i verden, der ikke ændrer sig. Verden bliver stadig mere global og knyttet tættere og tættere sammen. Millioner af mennesker flytter dagligt til byerne. Og klima­ændringerne kommer vi også til at skulle håndtere i de næste mange årtier, siger han.

Kunsten er ifølge Lars-Peter Søbye, der til daglig er CEO i rådgivervirksomheden COWI, at finde ud af, hvordan ens virksomhed passer ind i de helt afgørende ændringer af verden, der sker i disse år. Når først du ved det, kan du fokusere dine kræfter.

– Hvis du vil have succes i verden, kan du ikke klare dig med at være god. Du skal være verdensmester. Det er den erfaring, som jeg har taget med mig fra den rejse, som COWI har været på. Vi har fokuseret og samlet os, og det har været helt afgørende for vores vækst og indtjening. Selvfølgelig behøver det ikke være den rigtige strategi for alle. Men min erfaring er, at det virker, siger han. 

Læs også: Video: Fokus på forbedring fik stålvirksomhed fra 7 til 329 medarbejdere

Fra 800 til 7.200 medarbejdere

Lars-Peter Søbye startede sin karriere i COWI som ingeniør i 1986 og har siden haft stort set alle ledelses­poster i rådgivervirksomheden, der i perioden er vokset fra cirka 800 til 7.200 medarbejdere.  Siden oktober 2008 har Lars-Peter Søbye været CEO. 

Hvis du vil have succes i verden, kan du ikke klare dig med at være god. Du skal være verdensmester. Lars-Peter Søbye, formand for DI og adm. direktør, COWI

– Det kan være rigtig svært at fokusere dine ydelser. Men fordelen ved at skære forretningen til og fokusere er, at du frigør noget ledelsestid til innovation – og samtidig frigiver kapital, så du kan bruge ressourcerne dér, hvor forretningen kan vokse, siger Lars-Peter Søbye.

Han tilføjer, at den læresætning gælder, uanset om du er stor eller lille. I COWIs tilfælde har de skåret tilstedeværelsen i Østeuropa fra, fordi indsatsen ikke stod mål med udbyttet.

Læs også: Jarlov til små virksomheder: Hvilke byrder vil I af med?

Store virksomheder er oppe i årene

DI-formandens opfordring spiller lige ind i den politiske dagsorden, der efterhånden i en årrække har haft fokus på at få flere danske virksomheder til at tage springet fra lille eller mellemstor til stor virksomhed. Og det er samtidig temaet for SMV-konferencen i DI, der finder sted 30. januar. I DI er 89 procent af medlemmerne små eller mellemstore virksomheder. 

Ifølge en opgørelse fra Vækstfonden fra 2016, har den gennemsnitlige danske virksomhed med over 1.000 ansatte eller en omsætning over en mia. kr. rundet 80 år. De seneste år er der dog skabt en række nye store virksomheder i Danmark med over 1.000 ansatte, hvilket trækker dette aldersgennemsnit ned.

Skal der skabes endnu flere store danske virksomheder, er det ikke nok, at virksomhederne ændrer modus. Fra politisk hold skal der også arbejdes benhårdt for at skabe de bedste rammer for danske virksomheders udvikling, understreger formanden.

– Rammer for virksomhedsdrift i Danmark skal være i orden. Vi har en fælles interesse i – og ansvar for – at hjælpe med til at løfte ambitiøse start-ups til veludviklede, solide virksomheder. Hvis Danmark skal være det bedste land at drive virksomhed i, skal virksomhederne have mulighed for at udvikle sig, siger Lars-Peter Søbye.

Læs også: Rollemodeller med vilje til vækst

Vi har et stort samfundsansvar

COWI-direktøren tiltrådte som formand for DI 26. september 2017. Han kan således gøre status over et år og fire måneder som formand for DI, der for nylig rundede 11.000 medlemsvirksomheder med 440.000 medarbejdere og en lønsum på 210 mia. kr. Udviklingen har cementeret DI’s position som den helt centrale erhvervs- og arbejdsgiverorganisation i Danmark, mener Lars-Peter Søbye. 

– Det er en fantastisk oplevelse at være formand for DI. Jeg har virkelig fået indsigt i, hvor mange utrolig dygtige og innovative virksomheder, der findes i Danmark. Hold da op, hvor er Danmark et på mange måder rigt land, siger han. 

For formanden står det også klart, at du ikke kan adskille virksomhedernes og samfundets succes.

Fordelen ved at skære forretningen til og fokusere er, at du frigør noget ledelsestid til innovation – og samtidig frigiver kapital. Lars-Peter Søbye, formand for DI og adm. direktør, COWI

– Hele debatten om hvordan vi som erhvervsorganisation eller virksomhed kan påtage os vores del af samfundsansvaret, kommer til at stå centralt i den kommende tid. Det handler simpelthen om at drive forretning på en ordentlig og anstændig måde, siger han og understreger:

– At tage et ansvar for det samfund, vi agerer i og skal være med til at udvikle, er ikke kun anstændigt, det er også en god forretning. Med de globale udfordringer, vi står over for i dag med blandt andet urbanisering og voldsomme klimaforandringer, skriger verden på nye bæredygtige løsninger. Hér kan alle, både små, mellemstore og store virksomheder, spille en vigtig rolle.

Samtidig vil han gerne fokusere DI endnu mere i retning mod, hvad medlemmerne efterspørger.

– Det er vigtigt, at vi bliver endnu bedre til at lytte til medlemmerne og forstå deres behov, og hvad de gerne vil have vores hjælp til for at blive succesfulde. DI har nogle enormt dygtige medarbejdere og leverer en meget høj kvalitet, det skal udnyttes til et stærkere medlemsfokus. Det vil også gøre det muligt for os at blive klarere på, hvordan DI får mest mulig indflydelse på den politiske dagsorden, siger Lars-Peter Søbye.  

Som formand står Lars-Peter Søbye også i spidsen for det ansættelsesudvalg, der skal vælge en ny adm. direktør til DI. Og her vil der blandt andet blive lagt vægt på, at en ny adm. direktør har en klar forståelse for, hvordan det er at drive virksomhed.

– Vi kender først den rigtige kandidat til jobbet, når vi har fundet ham eller hende. Men der er ingen tvivl om, at vi blandt andet er optaget af, at den nye direktør har en god forretningsforståelse - og er en dygtig kommunikator. DI spiller en helt central rolle som et fælles talerør for erhvervslivet, så vi bruger alle de kræfter, der skal til for at finde den helt rigtige kandidat, siger Lars-Peter Søbye.

Læs også: DI runder 11.000 medlemmer

Fakta og politik matcher ikke altid

Lars-Peter Søbyes første tid som formand for DI har også lært ham, at det ikke er altid, at der er en direkte sammenhæng mellem, hvordan en ingeniør som ham selv tænker, og hvordan dansk politik fungerer.

– Jeg kommer fra en verden, hvor fakta tæller. Men fakta tæller bare ikke altid, når det kommer til politik, fordi der også er følelser på spil, siger han og uddyber:

– I diskussionen om manglen på arbejdskraft nu og i fremtiden, har jeg måttet indse, at selvom noget faktuelt er svært at diskutere – nemlig at der både nu og i en fremtid med væsentlig færre i den arbejdsdygtige alder er kamp om arbejdskraft – så er det ikke lig med, at det politisk ikke godt kan tage en anden drejning.

For Lars-Peter Søbye er det vigtigt at pointere, at de politiske, skiftende dagsordner ikke skal påvirke DI’s synspunkter – også selvom der i løbet af de kommende måneder både er valg til Europaparlamentet og til Folketinget.

– DI’s fokus er det lange, seje træk. Har virksomhederne det godt, så har Danmark det også godt. Det gælder om at skabe et samfund i balance, siger han.

Læs også: DI: Statsministeren sætter fingeren på det afgørende for Danmark

Har de gode tider toppet?

Spørgsmålet er, hvordan virksomhederne kommer til at få det i den kommende tid. Den sidste del af 2018 var præget af en lind strøm af nyheder, der satte spørgsmålstegn ved den økonomiske udvikling på Danmarks primære eksportmarkeder. Dertil kommer den politiske usikkerhed – især i USA og Storbritannien.

DI’s formand Lars-Peter Søbye siger om de mere omskiftelige, økonomiske vejrudsigter.

– Der har aldrig været et opsving uden ende. Og det kommer der heller ikke til at være denne her gang. Det nuværende opsving har nu varet i cirka 10 år, så det vil da ikke undre mig, hvis vi begynder at se en konjunktur­ændring.

Lars-Peter Søbye føler sig dog rimelig sikker på, at strategisk, velkonsoliderede virksomheder nok skal klare sig.

– Jeg tror ikke, at det bliver ligesom i 2008, hvor økonomien gik helt i stå. Men vi kommer nok ikke uden om tilpasninger og justeringer, som vil påvirke danske virksomheder. For mig at se understreger det kun pointen om at fokusere på dét, du er bedst til. Hvis din strategi og rationalet bag din virksomhed er i orden, vil de økonomiske kastevinde ikke skubbe din virksomhed omkuld, siger han.

Blå bog

Lars-Peter Søbye,  58 år

2018: Formand for regeringens Væksteam for Grøn Energi og Miljøteknologi

2017 – : Formand for Dansk Industri (DI)

2016 – : Formand for BloxHub

2015 – 2017: Formand, DI’s Advisory Board for DI Global Talent

2008 – : Medlem af DI’s erhvervspolitiske udvalg

2008 – : CEO, COWI Holding A/S

2005 – 2008: Koncerndirektør COWI Danmark

1993 – : Diverse ledelsesstillinger i COWI, bl.a. chef for Mellemøsten 1997 – 2000

1986: Ingeniør i COWI

1985: Civilingeniør fra Aalborg Universitet

Gift og far til to voksne børn. 

Mød Lars-Peter Søbye på SMV Dagen ”Tænk Stort” 30. januar.

Læs mere: bit.ly/SMV-dagen2019

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold