DI's 60 forslag til skatteforenklinger er delt ind i 7 underkategorier. Se mere i faktaboksen under artiklen.

Grafik: Peter Fallesen
14.10.19 DIB Nyheder

DI præsenterer: 60 overflødige skatteregler, der kan fjernes med det vons

DI fremlægger nu 60 meget konkrete forslag til oprydning i skattereglerne. Blandt andet lægger organisationen op til at fjerne fradrag, der er for bøvlede at håndtere.

Alle vil have gavn af et mere simpelt skattesystem, mener Dansk Industri. Derfor fremlægger organisationen nu 60 forslag til forenklinger, der vil fjerne bøvl i virksomhederne og frigøre dygtige medarbejdere hos skattemyndighederne til vigtigere kontrolopgaver.

- Vi anerkender fuldt ud, at hver eneste regel i hvert eneste hjørne af skattesystemet på et tidspunkt er indført af en grund. Men nu er det tiden, at vi sammen med myndighederne ser disse begrundelser igennem igen og tjekker om de stadig holder – eller om der er basis for at luge ud i reglerne, siger Kent Damsgaard.

Det handler også om at give skattemyndighederne mulighed for at frigøre ressourcer fra kontrol med gakkede regler til at bruge ressourcerne målrettet mod snyd Kent Damsgaard, Politisk direktør

Vil fjerne fradrag

De 60 forslag til forenklinger indeholder blandt andet et forslag om at afskaffe afgift på is. Det skyldes, at afgifter på is er indviklede og uforståelige. Hvis der er tale om en trekantet frys-selv is er der ingen afgift, men hvis man køber en frossen sodavandsis, så er der. Islagkage er afgiftsbelagt, men den frosne budding slipper, fordi den skal serveres optøet. Hvis det er ismiks, er afgiften afhængig af, hvor meget den svulmer, når den laves om til softice. Med mindre den samme mix bruges til at lave milkshake, så er der nemlig ingen afgift.

- Både virksomheder og myndigheder vil have gavn af et simplere skattesystem, hvor det er nemmere at efterleve og administrere reglerne. Og som skatteborger har vi brug for tillid til, at reglerne bliver håndhævet effektivt, og at både borgere og virksomhederne kan indberette og selvangive rigtigt, siger Kent Damsgaard.

Han fremhæver desuden visse regler om fradrag, som DI også foreslår afskaffet, selv om de i princippet kommer nogle virksomheder og enkeltpersoner til gavn. Fx foreslår DI at afskaffe investorfradraget, der blev indført for at private fik bedre mulighed for at investere i mindre virksomheder.

- Meningen med fradraget er at kompensere for, at beskatningen af aktie- og kapitalindkomst er utrolig bøvlet og helt generelt gør det svært for mindre, unoterede virksomheder at rejse risikovillig kapital. Men det er jo symptombehandling. Vi kan helt uden at miste skatteindtægter indføre en lav, flad kapitalbeskatning efter nordisk forbillede – og så er investorfradraget slet ikke nødvendigt, siger Kent Damsgaard.

Læs også: De fleste virksomheder fejler i skatteregler

Enklere regler hjælper de lovlydige

Kent Damsgaard påpeger samtidig, at enklere skatteregler vil begunstige lovlydige virksomheder i forhold til dem, der bevidst snyder i skat.

- De, der snyder, sparer jo både skatten og det bøvl, der følger med at opgøre og afregne den. Og i nogle tilfælde kan det sidste være lige så stor en omkostning som det første. Det kan et simplere skattesystem lave om på, lyder det fra direktøren.

Han mener, der skal sættes hårdt ind over for dem, der bevidst snyder og dermed undergraver den danske samfundsmodel, den lige konkurrence og den grundlæggende tillid i samfundet.

- Derfor handler det her også om, at give skattemyndighederne mulighed for at frigøre ressourcer fra kontrol med gakkede regler til at bruge ressourcerne målrettet mod snyd, siger Kent Damsgaard. 

Se alle 60 forslag til skatteforenklinger 

Fakta

DI’s skattekatalog

De 60 forslag til skatteforenklinger er samlet i et katalog med 7 underkategorier. De er:

Beskatning af lønmodtagere

Beskatning af udenlandske medarbejdere

Kapitalindkomstbeskatning

Afgifter på private husholdninger

Moms

Afgifter på virksomheder

Selskabsbeskatning

Se de 60 forslag til skatteforenklinger 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold