Flere skal søge og der skal være plads til flere studerende på universiteterne for at Danmark kan sikre nok faguddannede inden for de såkaldte STEM-uddannelser, forklarer Mette Fjord Sørensen, DI's chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed.

19.09.19 DIB Nyheder

Mangel på højtuddannede skader konkurrenceevne

Ny DI-analyse placerer Danmark lavt på ranglisten over bl.a. IT og ingeniøruddannede. Det koster konkurrencekraft, siger DI-chef Mette Fjord Sørensen

Danske virksomheder halter efter i den internationale konkurrence, når det kommer til at sikre nok ingeniører og medarbejdere med uddannelser inden for IT, teknologi og naturvidenskab.

En ny analyse fra DI placerer således Danmark under EU-gennemsnittet og efter lande som Tyskland, Frankrig, Storbritannien og hele Skandinavien, når det kommer til de såkaldte STEM-uddannede

Læs hele analysen her

Placeringen kommer trods en mindre stigning i antallet af uddannede på STEM-fagene. 

Manglen understreges af, at virksomhederne har svært ved at rekruttere nok blandt de naturvidenskabelige videreuddannelser. Ifølge DI’s rundspørge blandt virksomhederne er det den største barrierer for vækst i 2019.

- Vi kommer til at halte efter i den internationale konkurrence. Lande som Tyskland, Sverige, Finland og Norge har fart på. Og hvis vi samtidig har ambitioner om at være førende inden for den grønne omstilling samt deltage i den teknologiske og digitale udvikling har vi brug for flere faguddannede fra STEM-uddannelserne, siger Mette Fjord Sørensen, DI’s chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed.

Vi kommer til at halte efter i den internationale konkurrence. Lande som Tyskland, Sverige, Finland og Norge har fart på. Mette Fjord Sørensen, Underdirektør

Flere kvinder i gang

Skal vi nå målet om 5.000 flere som gennemfører STEM videregående uddannelser, kræver det, at både søgning og optag af studerende kommer markant i vejret, fortsætter Mette Fjord Sørensen. 

- Det kræver nogen steder flere studiepladser og andre steder, at flere unge vælger de uddannelser – blandt andet datalogi. Og vi skal også sikre en bedre balance mellem kønnene. Kun en tredjedel er kvinder i dag og har været det gennem de seneste 10 år, siger hun. 

DI-chefen henviser til beregninger fra Aarhus Universitet, som viser, at hvis blot én ekstra kvinde fra hver gymnasieklasse bliver uddannet inden for STEM-fagene får Danmark 2000 flere med STEM-uddannelse hvert år fra 2024.

- Det vil i givet fald imødekomme 40 procent af behovet for ingeniører og uddannede fra de naturvidenskabelige fag i 2025, siger Mette Fjord Sørensen.

Mangler plads til kvalificerede

Manglen på studiepladser er understreget af, at der eksempelvis i 2018 blev afvist 111 kvalificerede ansøgere på IT Universitets uddannelse i softwareudvikling, mens Københavns Universitet har afvist 70 ansøgere på matematik-økonomi.

- Hvis det er pengene, der mangler til at oprette nok studiepladser, skal de findes. Det er afgørende, at flere får den ønskede studieplads, når vi mangler så mange kandidater med naturvidenskabelige uddannelser, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: Tillykke til de nye studerende

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold