Abena har både svanemærkede bleer til børn og voksne - men der er ikke salg i bæredygtige voksenbleer hos de offentlige kunder.

Foto: Lene Esthave
09.01.20 DIB Nyheder

Offentlige indkøbere køber ikke grønne løsninger

Syv ud af ti virksomheder mener ikke, at de offentlige indkøb er bæredygtige nok. En af dem er Abena, der bl.a. oplever, at offentlige kunder fravælger grønne produkter og laver alt for mange co2-belastende småindkøb. Det skal 20 forslag fra DI rette op på.

Hvert år køber den offentlige sektor varer for mere end 80 mia. kr. hos private virksomheder – men blandt de største leverandører mener syv ud af ti, at der er for lidt opmærksomhed på bæredygtighed i forbindelse med indkøbene, viser en survey fra Dansk Industri (DI).

En af virksomhederne er Abena, der udvikler og producerer en lang række produkter til bl.a. sundhed, pleje, rengøring og fødevarehåndtering.

- Vi oplever, at der er utrolig stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner og regioner vægter bæredygtighed. Nogle kommuner, som f.eks. Roskilde er meget langt fremme og får bl.a. leveret varer i el-lastbil. Men der er masser af andre kommuner, hvor der udelukkende bliver kigget på prisen, siger Erik Barsøe Bohsen, som er adm. direktør i Abena.

Virksomheden har globalt en årlig omsætning på ca. 4 milliarder kroner – og over halvdelen af salget i Danmark går til offentlige kunder, så der er en del erfaring at bygge betragtningerne på.

Læs mere om DI's plan for Grønne offentlige indkøb uden unødige omkostninger

Der er massiv opbakning blandt virksomhederne til en langt mere ambitiøs offentlig indkøbspolitik. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Grønne produkter bliver ikke købt

I Abena er det en kilde til frustration, at der ikke er mere interesse i det offentlige for de grønne løsninger, som virksomheden ofte bruger mange ressourcer på at udvikle.

- Vi producerer f.eks. svanemærkede voksenbleer, men de bliver ikke efterspurgt nok af de offentlige kunder. Vi har i et meget stort udbud oplevet at blive fravalgt – endda selv om vi var billigere. Det skyldtes, at konkurrenten havde et bredere sortiment, men det vil vi godt kunne matche med bæredytige produkter, hvis vi får de her store ordrer, fortæller Erik Barsøe Bohsen.

I et andet tilfælde har Abena medvirket til at udvikle og fremstille et produkt, som kan opsamle rester af kemoterapi fra kræftpatienters urin og afføring. Det produkt bliver desværre heller ikke købt, selv om miljøeffekten er betydelig.

- Så er det jo, at man spørger sig selv, om det overhovedet giver mening at gå foran og bruge penge og ressourcer på at udvikle klima- og miljøvenlige løsninger, siger Erik Barsøe Bohsen.

Læs også: Direktør: ”Klimapartnerskaber kan gøre en forskel”

Virksomhederne har allerede løsningerne

I Abena oplever man generelt, at erhvervslivet er længere fremme på den grønne omstilling end en stor del af den offentlige sektor.

- Der er simpelthen et mismatch mellem virksomhederne, som på den ene side står klar med de løsninger, der skal til. På den anden side står en stor del af de offentlige indkøbere, som kun ser på omkostningerne her og nu – og ikke på de fremtidige omkostninger af de valg, som de træffer, påpeger Erik Barsøe Bohsen.

Det gælder både i forhold til selve produkterne, men også i forhold produkternes samlede livscyklus og selve indkøbsadfærden.

- Vi ser f.eks. ofte, at indkøberne genbruger gamle udbud, som slet ikke tager højde for den rivende udvikling, der sker indenfor bæredygtighed. Vi modtager også flere og flere små ordre – i stedet for større samlede ordre. Det giver ekstra co2-udledning pga. den ekstra transport, som selvfølgelig også tæller i det samlede klimaregnskab, siger Erik Barsøe Bohsen.

Derfor håber han, at det nu vil lykkes at skabe en generel opmærksomhed på bæredygtige indkøb, så de bedste erfaringer fra samarbejdet mellem private og offentlige aktører får mulighed for at danne skole.

Læs også: Bildæk, korkpropper og colaflasker genfødes på kontoret

Grøn omstilling kræver grønne indkøb

For at sætte skub i udviklingen af en mere bæredygtig offentlig indkøbspolitik inviterer DI i den kommende tid til rundbordsdrøftelse med de centrale ministerier, kommunerne og regionerne. DI´s mål er, at 80 procent af de offentlige indkøb skal være bæredygtige i år 2025. Forud for drøftelserne har DI udarbejdet 20 forslag til, hvordan man kan nå i mål, som ser på hele værdikæden.

- Et snævert fokus på grønne krav til selve produkterne, som det offentlige indkøber, er utilstrækkeligt. Logistik, kontraktkrav, totaløkonomi, indkøbs- og forbrugsmønstre samt efterbrugsfasen skal indtænkes, hvis vi for alvor skal levere bæredygtige offentlige indkøb, siger Lars Sandahl Sørensen, som er adm. direktør i DI. 

Grønnere offentlige indkøb kan nemlig give et væsentligt bidrag til den grønne omstilling, der stiller store krav til hele samfundet i de kommende år, påpeger han.

- Med vores 20 forslag som udgangspunkt glæder jeg mig til den videre proces. Der er massiv opbakning blandt virksomhederne til en langt mere ambitiøs offentlig indkøbspolitik, understreger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Ny DI-plan: 80 procent af offentlige indkøb skal være bæredygtige

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Laura Svaneklink

Laura Svaneklink

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4663
  • Mobil +45 2077 2919
  • E-mail lans@di.dk

Relateret indhold