Det tager år at blive en god Business Angel,  fortæller Jesper Jarlbæk, formand for Danban, som selv har 14 års erfaring som investor i nye virksomheder.

Foto: Tue Schiørring Fotografi
03.03.20 DIB Nyheder

Business Angel: Tab 3 mio. kr. uden at miste nattesøvn

Frister det at blive investor i nystartede virksomheder, kræver det forberedelse, netværk og en vis formue, fortæller Jesper Jarlbæk, formand for Danish Business Angels, DanBan.

Seks minutters præsentation, og så er pengene investeret i den næste iværksætter-succes! Den populære TV-serie Løvens Hule ruller nu på femte sæson, hvor håbefulde iværksættere pitcher deres livsværk overfor erfarne investorer, såkaldt business angels. Serien giver et billede af, at det er hurtige beslutninger, der afgør succes eller fiasko.

Men sådan er forløbet sjældent udenfor TV-studiet, fortæller Jesper Jarlbæk. Han har 14 års erfaring som business angel og er formand for netværket Danish Business Angels, DanBan, med 200 medlemmer.

- Business angel er reelt et fag, som tager år at lære. Det kan sammenlignes med at være aktieinvestor i børsnoterede virksomheder, hvor man er nødt til at gøre et grundigt forarbejde, før der er succes med investeringerne. Og det er aldrig nok med en seks minutters pitch fra en startup-virksomhed, siger han.

Investeringen er typisk meget risikofyldt, da ikke to startups er ens.

- Derfor en stor spredning nødvendigt i stedet for at satse alt på rødt. Investerer du eksempelvis kun i fem startups viser erfaringerne, at det ikke er nok til at sikre et samlet overskud, siger Jesper Jarlbæk.

Læs: Tema om iværksættere i DI Business

Startbeløb: mindst 3 mio. kr.

Jesper Jarlbæk anbefaler, at man mindst har 3 mio. kroner til at investere i unoterede aktier. Beløbet bør spredes til cirka 10 investeringer, hvor man i partnerskab med andre business angels køber ejerandele, anbefaler Jesper Jarlbæk.

- Det afgørende er også, at man kan tåle at tabe alle 3 mio. kroner uden at få ødelagt nattesøvnen. Så derfor skal formuen reelt være noget højere end, hvad man vil bruge på startup-investeringerne, siger han.

DanBAN samler typisk 50 business angels en gang om måneden, til såkaldte ”pitch event”, hvor 10 startup-virksomheder bliver præsenteret. Det giver et første indtryk og investorerne sætter sig derefter grundigere ind i iværksætternes produkt, regnskabstal, udfordringer og muligheder.

Business angels køber minoritets aktieposter, pointerer Jesper Jarlbæk. Overstiger ejerandelen 50 procent er man reelt blevet iværksætter, og det er en helt anden opgave.

Læs også: Sådan bliver du Business Angel

Investerer du eksempelvis kun i fem startups viser erfaringerne, at det ikke er nok til at sikre et samlet overskud. Jesper Jarlbæk, formand for DanBan
Foto: DI Business

Invester sammen med andre

Er det første gang man investere giver det typisk mening at gå sammen med erfarne business angels. I takt med erfaring kan man påtage sig en mere aktiv rolle og blive leder af et givent investeringsprojekt samt være med i bestyrelsen. 

Og så er der også den mentale faktor: Er man overhovedet en business angel – eller trives man bedre med at engagere sig dybt i få, nystartede virksomheder.

- En business angel investerer bredt. Derfor er engagementet i den enkelte virksomheds drift og udvikling er begrænset. Man kan engagere sig dybt i en håndfuld virksomheder, men resten porteføljen må man overlade til sine medinvestorer fra netværket. Det kræver nærværd og tillid, siger Jesper Jarlbæk.

Er man mere detaljeorienteret, anbefaler DanBan-formanden, at man selv bliver iværksætter og går all in på den opgave.

Ifølge en analyse fra Vækstfonden stiger interessen for at være business angel. I 2018 var der næsten 2.200 business angels med aktier i mindst to selskaber – en stigning på 15 procent fra året før. Analysen viser også, at 78 procent business angels investerer i samarbejde med andre business angels.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Fakta

DanBan

- Et netværk bestående af 200 private investorer

- Investorer har minimum 3 mio. kr. til investeringer 

- DanBans medlemmer investerede ca. 172 mio. kr. i iværksættervirksomheder i 2018. 

- Formand Jesper Jarlbæk siden 2011 er bl.a. medlem af Bang & Olufsens bestyrelse

Anders Sparre

Anders Sparre

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3973
  • Mobil +45 2627 2494
  • E-mail asp@di.dk

Relateret indhold