DI: Suspendér loft over kommuners budget for byggeri
Mange kommuner kigger lige nu på renoverings- og anlægsprojekter, de kan sætte i gang. Men de frygter at få problemer med det kommunale anlægsloft. DI opfordrer derfor regeringen til at suspendere anlægsloftet i år i lyset af coronakrisen.
Skoler, institutioner, rådhuse og andre af kommunernes bygninger står nærmest tomme efter, at corona-krisen har sendt tusindvis af offentligt ansatte hjem. Det giver gode muligheder for at udføre arbejde i bygningerne uden at genere den almindelige drift.
Og det bør kommunerne have mulighed for at benytte sig af, anbefaler direktør i DI, Kent Damsgaard. Han opfordrer derfor regeringen til at droppe loftet over kommunernes budget for investeringer i anlæg.
- Det er helt oplagt, at regeringen suspenderer anlægsloftet i lyset af den særlige situation, vi er havnet i. Kommunerne skal ikke vente, til coronaepidemien klinger af, men sætte opgaverne i gang nu. Man kan lige så godt løse nogle opgaver nu, som alligevel skal løses på et tidspunkt. Det giver nemlig samtidig mulighed for at holde hånden under virksomheder og job i bygge- og anlægsbranchen i denne vanskelige periode, siger direktør Kent Damsgaard, DI.
I økonomiaftalen for 2020 mellem Kommunernes Landsforening og regeringen blev anlægsloftet hævet med 1,3 mia. kr. til 19,1 mia. kr. Pengene kan kommunerne renovere og bygget nyt for.
De kommunale bygninger står lige nu tomme, så der er god mulighed for at udføre arbejde uden at genere den almindelige drift. Kent Damsgaard, Politisk direktør
Plads til klima-projekter
DI-direktøren peger blandt andet på energirenoveringer og forskellige typer af klima-projekter som en mulighed. Men også større anlægsinvesteringer i byggeri og infrastruktur kan rykkes frem.
- De kommunale bygninger står lige nu tomme, så der er god mulighed for at udføre arbejde uden at genere den almindelige drift. Det samme gælder mange af anlægsprojekterne, der i den kommende periode vil være mindre til gene, siger Kent Damsgaard.
Hensyn til smittefare vigtig
Han pointerer, at det i den forbindelse er vigtigt, at bygherrer, entreprenører og håndværkere samarbejder om at organisere arbejdet, så det bliver udført forsvarligt med mindst mulig risiko for spredning af smitte.
- Det kan f.eks. være at arbejde i små hold – evt. forskudt af hinanden – og sikre tilstrækkelig hygiejne. På den måde kan vi forsvarligt holde byggepladser åbne under coronakrisen, siger Kent Damsgaard.
Info om COVID-19
Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.