Det gavner ingen, hvis vores resultater ender på en hylde et sted, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond. Derfor prioriteres kommunikation højere end før.

Foto: Ulrik Jantzen
23.12.22 DIB Nyheder

Fond fornyer hjælp til 10.000 virksomheder

Danske industrivirksomheder skal have endnu bedre gavn af millionstøtte til innovation og udvikling fra Industriens Fond.

Konkurrenceevne er tæt knyttet til fornyelse, innovation og udvikling. Men i en travl hverdag kan det for mange mindre og mellemstore virksomheder være en stor udfordring at finde kræfterne til at hæve blikket fra den løbende drift.

Og det kan på længere sigt koste dyrt, specielt i en tid hvor behovet for omstilling sjældent har været større, lyder det fra adm. direktør Thomas Hofman-­Bang fra Industriens Fond. En fond der siden 2009 har understøttet udviklingen af landets 10.000 industrivirksomheder.

– Der er brug for mere fokus på konkurrencekraft, end vi har set længe, fordi verden står over for dramatiske forandringer på mange niveauer. Overordnet er der krav om mere bæredygtig produktion gennem øget brug af nye teknologier. Og på kort sigt ser vi ind i en mulig recession med høj inflation og energikrise, som kan betyde, at efterspørgslen efter danske produkter går ned, siger Thomas Hofman-Bang.

– Vores opgave er at hjælpe virksomhederne igennem omstillingerne og udløse deres vækstpotentiale med viden, kompetence og innovationskraft. Det gør vi ved at igangsætte forskellige projekter, fortsætter han.

Støtter 125 projekter

Fonden uddeler årligt omkring 250 mio. kr. til projekter, hvor der aktuelt er 125 i gang med forskellige bud på løsningerne inden for den grønne omstilling, cybersikkerhed, nye teknologier og internationalisering. Alle fire områder er afgørende for konkurrencekraften.

Industriens Fond går typisk sammen med en gruppe aktører om de enkelte projekter. Det kan eksempelvis være med landets universiteter, GTS-forskningsinstitutter eller erhvervsorganisationer som Dansk Industri. Et konkret eksempel er Klimaklar Produktionsvirksomhed, hvor målet er at hjælpe 8.500 industrivirksomheder i gang med at reducere deres klimabelastning.

Et andet eksempel er NextGen projektet, hvor Industriens Fond i samarbejde med CBS sætter ind for at flere af de 200.000 efterkommere af ejerledere overtager virksomheden. Et område hvor særligt døtrene af ejerledere er stærkt underrepræsenterede. Et tredje eksempel er D-mærket, hvor fonden sammen med en bred partnerkreds øger og synliggør virksomhedernes cybersikkerhed.

Læs også: DI sætter turbo på industriens klimaværktøj

Virksomhederne er selv den bedste inspirationskilde for andre virksomheder. Derfor er det vigtigt for os, at deres erfaringer bliver spredt ud bagefter. Thomas Hofman-Bang, adm,. direktør, Industriens Fond

Virksomheder den bedste inspiration

En væsentlig faktor i alle projekter er, at en større eller mindre gruppe virksomheder er med og tester løsningerne i egen produktion.

– Vægten bliver altid lagt på meget hverdagsnære og konkrete løsninger, som vores målgruppe kan se fungere hos dem. Virksomhederne er selv den bedste inspirationskilde for andre virksomheder. Derfor er det vigtigt for os, at deres erfaringer bliver spredt ud bagefter. Jo flere virksomheder, der får og benytter den viden vores projekter genererer, jo større er vores succes, forklarer Thomas Hofman-Bang.

For at inspirere endnu flere virksomheder skruer Industriens Fond nu på sin fremgangsmåde. I 2022 blev der taget hul på at prioritere større projekter, hvor målgruppen er hele produktionsdanmark.

– Inden for cybersikkerhed er vores overordnede vision at skabe verdens mest sikre erhvervsliv, hvilket bliver afgørende, i takt med at virksomhederne bliver bundet mere sammen datamæssigt med kunder og leverandører. Det er et område, som mange virksomheder ikke har givet tilstrækkelig opmærksomhed, men med den øgede udveksling af data, tør ingen integrere med din virksomhed, hvis den ikke er cybersikker, siger Thomas Hofman-Bang.

Grøn elefant skal spises i små bidder

En vej til øget succes er også øget synlighed. Fonden har hidtil været relativ diskret omkring resultaterne af de mange projekter. Men det skal ændres.

– Det gavner jo ingen, at resultaterne blot ender på en hylde et sted. Derfor prioriterer vi nu kommunikation langt højere, og vi har udbygget vores kommunikationsafdeling, så fonden bliver et endnu mere oplagt sted at søge viden og inspiration, siger Thomas Hofman-Bang.

Klimaklar Produktionsvirksomhed er første skridt i Fondens vision om at skabe verdens mest bæredygtige produktionsindustri i Danmark. De næste skridt vil blandt andet omfatte cirkulær økonomi, hvor Fonden netop har bevilliget 4 mio. kr. til et projekt, der kortlægger status for den cirkulære omstilling af Danmark. Kortlægningen skal danne udgangspunkt for de fremtidige indsatser for at udnytte ressourcerne bedst muligt og reducere mængderne af affald i den danske fremstillingssektor.

– Her har vi en vigtig opgave. Det er svært at favne for en mindre virksomhed, når det griber så grundlæggende ind i forretningsmodeller, design, valg af materialer og holdbarhed af produkter. Men den elefant er vi nødt til at spise i mindre bidder. Derfor starter vi med en kortlægning for at få en baseline for landets produktionsvirksomheder, siger Thomas Hofman-Bang.

Fakta

INDUSTRIENS FOND

  • Udspringer af Kreditforeningen for Industrielle Ejendomme, der blev grundlagt i 1898.
  • I 2009 sælges udlånsvirksomhed til Nykredit, og Industriens Fond tager form.
  • Industriens Fond uddeler årligt ca. 250 mio. kr. til diverse formål.
  • Fondens formål er at støtte mindre og mellemstore virksomheders konkurrenceevne.
  • Thomas Hofman-Bang blev adm. direktør i januar 2019.
  • Læs mere her 

Industriens Fond i partnerskab med DI

Industriens Fonds overordnede mål er at styrke produktionsvirksomheders konkurrenceevne. Det sker ofte i partnerskab med DI. Her er eksempler:

  • D-Mærket: Danmarks nye mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse. Læs mere 
  • Elektrificering: Industrien skal øge brugen af grøn strøm for at blive mere bæredygtig. Læs mere
  • Klimaklar: Industrien skal være verdens mest bæredygtige til gavn for konkurrenceevne. Læs mere

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold