Virksomhederne kan have svært ved at finde lærlinge nok til uddannelser som fx værktøjsmagere og industritekniker, siger Anja Trier Wang, seniorchefkonsulent i DI.

17.02.22 DIB Nyheder

DI kan ikke få armene ned - virksomhederne uddanner historisk mange lærlinge

76.408 elever er i gang med deres uddannelse i en virksomhed. Det er 2.910 flere end i 2020. DI glæder sig over, at virksomheder tager en ekstra tørn for at uddanne flere lærlinge.

I 2021 blev der indgået rekordmange lærepladsaftaler, viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

I alt var 80.844 lærlinge i gang med en uddannelsesaftale eller skoleoplæring i slutningen af december 2021. Det er 2 procent flere end i december 2020, og langt hovedparten - 76.408 lærlinge – havde læreplads på en virksomhed.

- Vi kan ikke få armene ned i Dansk Industri (DI). Tusindvis af DI’s medlemsvirksomheder mangler akut arbejdskraft, og vi kan se, at flere tager en ekstra tørn for at uddanne flere lærlinge, siger seniorchefkonsulent Anja Trier Wang.

Tallene viser også et fald i antallet af elever, der står uden læreplads. I alt var der 6.563 elever, der var aktivt lærepladssøgende. Det er 30 procent lavere end december 2020.

- Vi oplever, at virksomhederne i den grad har grebet mulighederne for at få flere lærlinge, som både gavner elevernes uddannelse, men så sandelig også virksomhedernes udvikling, siger Anja Trier Wang.

Læs også: Industrihistorie, værksted og åbne døre skal lokke skoleelever til erhvervsuddannelser

Se med til DM i Skills

Der er enkelte af de store uddannelser, hvor det kan være svært at finde en læreplads. Det gælder fx data- og kommunikationsuddannelsen og tømreruddannelsen. Fælles for begge er, at endnu flere elever fandt en læreplads i 2021.

- Det er få større uddannelser hvor det kan være sværere at få en læreplads, selv om der oprettes mange nye lærepladser hvert år.  Til gengæld oplever vi, at virksomhederne kan have sværere ved at finde lærlinge nok til uddannelser som fx værktøjsmagere og industritekniker, siger Anja Trier Wang.

Hun opfordrer i den forbindelse især de unge til at  afsøge feltet af erhvervsuddannelser grundigt, før valget træffes.  

- Det kan de fx gøre ved at følge med eller komme til DM i Skills, som afholdes i april og hvor mere end 300 unge kæmper om at blive bl.a. landets bedste murer, mekaniker og procesoperatør, siger Anja Trier Wang.

DM i Skills foregår 28. - 30. april i Høng ved Kalundborg. Der er gratis adgang. 

Læs oogså: Kom med i DI Lærepladsfællesskabet

Anja Trier Wang

Anja Trier Wang

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3757
  • Mobil +45 2949 4638
  • E-mail atw@di.dk

Relateret indhold