Netværket Momentum startede ud med 8 medlemmer, der leverer til vindmølleindustrien. Nu er der 20 virksomheder, der hjælper hinanden til bæredygtige tiltag.

Foto: SustainX
16.03.22 DIB Nyheder

”Hvis vi sidder på hænderne, hvem skaber så omstillingen?”

Bæredygtig omstilling kommer ikke dalende ned fra himlen. Den skal vi selv skabe. Det var erkendelsen, der fik Peter Pallishøj, CEO i Baettr, til at starte et netværk for underleverandører til vindmølleindustrien.

Virksomheden Baettr har gennem længere tid arbejdet aktivt for at producere med større hensyn til miljø. Men for cirka fire år stod det klart for Peter Pallishøj, CEO i Baettr, at han ville tage mere aktivt del i den grønne omstilling.

- Hvis vi sidder på hænderne, hvem skal så skabe den grønne omstilling? Det er ikke noget, der kommer dalende ned fra himlen. Derfor tog jeg kontakt med 8 andre underleverandører til vindmølleindustrien for at høre dem, om de ville gå sammen i et netværk, så vi kunne blive mere konkrete på effektive tiltag og hjælpe hinanden. Heldigvis kunne de også se behovet, så vi kunne komme i gang, siger Peter Pallishøj.

Siden opstartsmødet er netværket blevet udvidet, så det nu tæller 20 medlemmer og får hjælp fra konsulentvirksomheden SustainX og DI – bæredygtig forretningsudvikling.

- Selv om vi er en virksomhed med 1.100 medarbejdere, kan jeg ikke tage fem ud til at arbejde udelukkende med sustainability. Men når vi alle sammen puljer kræfterne og deler hinandens viden og ideer, kan vi flytte noget, siger Peter Pallishøj.

Læs også: Klimaregnskab: Bliv klogere på din forretning

Vinder pris fra Vestas

Indsatsen er medvirkende årsag til, at Baettr for nylig vandt en pris som ”årets leverandør” til Vestas.

- Vores kunder efterspørger selvfølgelig de mest bæredygtige løsninger fra deres underleverandører, så der er også kommercielt et stort behov for at yde en indsats. Men grundlæggende skal vi jo gøre det, fordi det er nødvendigt for os alle sammen, siger Peter Pallishøj.

Baettr har blandt andet brugt erfaringer fra deres fabrik i Kina til en ny indisk fabrik, hvor ventilationsbehovet er beskåret med 80 procent. Den slags erfaringer har de delt med netværket ved et af de fire årlige møder.

- Vi har én fuldtidsansat, der er 100 procent dedikeret til arbejdet med netværk og bæredygtighed. Erfaringerne bliver så delt med nøglemedarbejdere og i et vist omfang delt med øvrige medarbejdere. I Danmark har det stor betydning for dem, at vi arbejder med bæredygtighed, men jeg ville nok lyve, hvis jeg sagde, at det er nået helt ud til de sidste kinesiske produktionsmedarbejdere, siger Peter Pallishøj.

Læs også: Digital efteruddannelse i det offentlige - her er overblikket

Ingen problemer med at dele

Alle virksomhederne i netværket arbejder også med ressourceoptimering og øget materialegenbrug.

- Et vigtigt fokus er, at vi alle arbejder med de samme opgørelsesmetoder, så vi kan tale samme sprog i hele forsyningskæden. Det er selvfølgelig efterspurgt hos vores kunder, som også er flinke til at hjælpe og indgå samarbejder. Ligesom vi også hjælper vores egne underleverandører med det samme. Det er i alles interesse, siger Peter Pallishøj.

Derfor oplever han også, at der internt i netværket er stor villighed til at dele ud af viden og erfaringer.

- Vi er både konkurrenter og samarbejdspartnere. Men på dette område er agendaen en anden. Vi har fælles ansvar for at skabe en bæredygtig fremtid, så konkurrencen er på dette område sat ud på sidelinjen. Vi SKAL finde veje til en bæredygtig fremtid, og så skal vi ikke gå og putte med de gode løsninger for at vinde konkurrencefordele, siger direktøren.

Kontakt fagleder for bæredygtig udvikling Erik Thomas Johnson for yderligere information om dette netværk for leverandører til vindmøllebranchen og muligheden for at deltage i dette og andre lignende netværk. Mail: etjo@di.dk Tlf:  27 63 62 53

Læs også: Iværksættere i DI diskuterer grøn omstilling

Fakta

Om Baettr

Producerer og udvikler komponenter til vindmølleindustrien

1.100 medarbejdere heraf 180 i Danmark. 120 i Sverige. 100 i Indien og 700 i Kina.

 

Erik Thomas Johnson

Erik Thomas Johnson

Fagleder, Bæredygtig forretningsudvikling

  • Direkte +45 3377 4784
  • Mobil +45 2763 6253
  • E-mail etjo@di.dk

Relateret indhold