På intet tidspunkt har vi skullet betale en bukket femøre i emballageafgift, og så virker det helt vildt, at straffen er så hård, siger Frederik Heegard fra Nørrebro Bryghus.

Foto:
29.04.22 DIB Nyheder

Corona: Millionsmæk for petitessefejl

Efter en indberetningsfejl fik Nørrebro Bryghus besked om straks at tilbagebetale for to mio. kr. coronalån plus renter. Bestyrelsesformand Frederik Heegaard ærgrer sig over et glemt nul. Venstre vil have flere proportioner i Skattestyrelsens sagsbehandling, men skatteministeren afviser.

Nogle gange kan de mindste fejl få meget stor betydning. Det ved de alt om på Nørrebro Bryghus.

Da Bryghuset, der siden 2003 har serveret god øl fra sine lokaler i Ryesgade på Nørrebro, for nylig skulle indberette og indbetale øl- og ciderafgift, glemte de at sætte et rundt nul ud for emballageafgift, som de har gjort de forrige 20 måneder. Det blev en dyr fejl.

Som følge af det manglende nul besluttede Skattestyrelsen nemlig, at bryghuset straks skulle betale for over 2 mio. kr. tilbage i coronalån – inkl. renter.

– Det var jo så tydeligt en fejl. Vi sælger kun varer i returemballage, så vi har ikke på noget tidspunkt skullet betale emballageafgift. Det har vi ikke skullet i flere år. Men desværre glemte vi lige nullet i formularen denne gang. Det har kostet os dyrt, fortæller Frederik Heegaard, der er bestyrelsesformand i Nørrebro Bryghus.

Læs også: Vigtige deadlines: Nu skal coronalån betales tilbage

En voldsom straf for en lille fejl

Frederik Heegaard medgiver gerne, at det er Bryghusets fejl, at de glemte indberetningen. Men at det skal føre til, at alle coronalån fra den ene dag til den anden skal strakstilbagebetales, er en voldsom straf.

– Vi forstår godt, at man skal passe på, at der ikke er nogle, der snyder og ikke har orden i papirerne, samtidig med at de får lån af staten. Det er helt fair. Men der må også være lidt proportionalitet. På intet tidspunkt har vi skullet betale en bukket femøre i emballageafgift, og så virker det helt vildt, at straffen er så hård, siger Frederik Heegard fra Nørrebro Bryghus.

Han oplyser, at udover at skulle strakstilbagebetale lånet, så ophørte også den rentefrihed, der hører med til låneordningen. Det har kostet bryghuset dyrt, da den effektive rente er på cirka 11 procent.

Nørrebro Bryghus prøvede da også i første omgang at skrive til Skattestyrelsen for at høre, om det virkelig kan passe, at fejlen skal have så hårde konsekvenser. Svaret fra Skattestyrelsen lød, at man blot forholder sig til lovens ordlyd, og at lånet skal tilbagebetales med det samme.

Urimelig beslutning må ændres

I Dansk Industri er man også gået ind i sagen og har lagt pres på både politikere og embedsværk for at få omgjort beslutningen.

– Det er helt ude af proportioner, at Nørrebro Bryghus er udsat for så streng en sanktion på grund af en ubetydelighed, siger skattepolitisk chef Jacob Bræstrup.

Han fortæller, at DI flere gange har taget spørgsmålet op med skatteministeren og flere gange har rettet henvendelse til Folketingets Skatteudvalg – også sammen med andre erhvervsorganisationer. Derudover har DI været i dialog med enkeltmedlemmer af Skatteudvalget og har initieret omtale af sagen i pressen.

Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm finder behandlingen af Nørrebro Bryghus ”urimelig”.

– Det er voldsomt, at så lille en fejl kan udløse så stor en straf. Husk på, at det er en afgift, som de ikke plejer at betale, og som de heller ikke skal betale denne gang. Der mangler noget proportionalitet, siger hun.

Louise Schack Elholm fortæller, at hun har bragt sagen op for daværende skatteminister Morten Bødskov (S) og lagt pres på, for at der kunne findes en løsning.

– Der er desværre ikke den store lydhørhed, siger Venstres skatteordfører.

Hun har derfor heller ikke den store tro på, at sagen bliver løst.

Minister: Der skal være orden i sagerne

Den relativt nytiltrådte skatteminister Jeppe Bruus (S) har ikke til sinds at komme virksomhederne, der har misset en indberetning , til hjælp.

– Der må følge nogle klare og objektive betingelser med et rentefrit lån fra staten. En af de betingelser er, at virksomhederne har orden i deres indberetninger – både ved anmodning om lånet og i lånets løbetid. Ellers opsiges lånet, skriver han i mail til DI Business, hvor han også fremhæver, at der er blevet givet rentefrie lån til cirka 53.000 virksomheder, ligesom virksomhederne i foråret blev tilbudt en afdragsordning, som er længere end normalt.

– Det er fortsat regeringens ambition at få så mange virksomheder som muligt godt gennem coronakrisen, og derfor følger vi naturligvis udviklingen og holder fortsat løbende kontakt til Folketingets partier, lyder det fra ministeren.

Skatteministeriet oplyser i forlængelse heraf, at Skattestyrelsen sender mindst en påmindelse til virksomhederne i forbindelse med indberetningsfristen. Derudover sendes der for de fleste typer af indberetninger en eller flere påmindelser for den manglende indberetning. Det er dog en forudsætning for disse påmindelser, at virksomheden har oplyst sin mailadresse.

– Først efter påmindelserne foretages der en foreløbig fastsættelse, og det har Skattestyrelsen kommunikeret klart og tydeligt om i hele perioden, skriver ministeriet.

Nørrebro Bryghus oplyser, at de ikke har fået en påmindelse for den manglende indberetning.

– Vi misser en indberetning, og så falder hammeren, siger Frederik Heegaard.

– Det understreger den voldsomhed, Skattestyrelsen handler med. 

Læs også nyhed fra Skattestyrelsen: Coronalån: Virksomheder har betalt knap 14 mia. kr. af ca. 22 mia. kr. tilbage efter betalingsfrist

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Jacob Bræstrup

Jacob Bræstrup

Skattepolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3426
  • Mobil +45 2020 3232
  • E-mail jcb@di.dk

Relateret indhold